Asuminen

Marja-Liisa muutti Helsingin seudulta maalle, ja asumiskulut putosivat heti – enää 80 euroa kuussa

Julkaistu:

Asuminen
Marja-Liisa, 59, muutti Helsingin seudulta maaseudun rauhaan. Samalla putosivat asumiskulut.
Alun perin maalle muutto oli Marja-Liisan, 59, ja entisen kumppanin yhteinen haave. Ajatus maaseudun rauhasta kutkutti, mutta sitten tuli mutkia matkaan.

Marja-Liisan parisuhde päättyi ja monen mutkan kautta nainen päätyi asumaan Loimaalle rintamamiestaloon. Uusi koti löytyi edullisesti, sillä talo vaihtoi omistajaa 33 000 eurolla.

Helsingin seudulta lähdön myötä Marja-Liisan asumiskulut ovat pudonneet roimasti. Entinen kaksio Kirkkonummella oli velaton, mutta pelkkä vastike oli nykyisiä kuluja isompi. Lisäksi vanhaan huoneistoon oli tulossa monia kalliita remontteja, jotka olisivat tuplanneet kulut.


Tällä hetkellä Marja-Liisalla menee asumiseen hieman yli 80 euroa kuukaudessa. Kiinteistövero on edullinen, vain 60 euroa per vuosi, talo lämpiää polttopuilla ja ilmalämpöpumpulla ja vesi tulee lähteestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Veden lämmitän puuhellalla tai saunan padassa. En raaski pitää lämminvesivaraajaa päällä, kun näinkin pärjää.

Synkkä talvi, ihana kesä

Nainen seuraa järkyttyneenä Helsingin seudun korkeita asumiskustannuksia. Marja-Liisan tytär asuu Helsingissä ja asumisen kalleus on tullut opiskelijaperheessä tutuksi.

– Elämä on kauheata taistelua siitä, että saa puristettua vuokrarahat kasaan, Marja-Liisa kuvailee.

Loimaalla asumisen kalleus ei ole ongelma, mutta maalla ei ole edullisuudesta huolimatta pelkkää juhlaa. Esimerkiksi auto on maalla välttämättömyys, mutta työttömyyden takia Marja-Liisalla ei ole siihen tällä hetkellä varaa.

Lisäksi talvi maalla on todella synkkä.

– Kesä täällä on ihanaa aikaa, kun saa touhuta pihalla, mutta talvisin kaipaisin avuksi kumppania, joka jakaisi samat haaveet.

Kumppanista olisi apua myös taloa remontoidessa, vaikka vasara pysyy kädessä Marja-Liisallakin. Nainen on hankkinut aikuisiällä puusepän koulutuksen ja pyrkii tekemään kaikki talon remontit itse.

– Seuraavaksi on edessä talon maalaus, Marja-Liisa suunnittelee.

Ekotalossa asuu edullisesti

Edulliset asumisratkaisut voivat herättää ihmisissä myös ihmetystä.

Kun Ilta-Sanomat teki artikkelin ekotalossa asuvasta Mauno Mäkisestä, jonka asumiskulut ovat kuukaudessa vain 32 euroa, mies sai paljon kriittistä palautetta. Kriitikoiden mukaan ekotalon rakentaminen ja tarvittavien laitteiden ostaminen maksaa maltaita.

Mäkinen kiistää kritiikin.

– Ei tarvitse olla rikas luodakseen toimivan systeemin. Hirsitalo maksoi pystytettynä 105 000 euroa. Pohjatyöt maksoivat 12 000 euroa ja kaiken sisälle tulevan takkaa sekä putkitöitä lukuun ottamatta tein itse. Päätelkää siitä talon kokonaishinta.

Kalliita eivät olleet ”huippukalliiksi vempaimiksi” väitetyt laitteetkaan, Mäkinen sanoo.

– Paneelit maksoivat 850 euroa, tuuligeneraattori 350 euroa, keräin, varaaja ja pumppuyksikkö 1600 euroa, invertteri ja lataussäätimet 500 euroa, agregaatti 550 euroa ja akut 400 euroa kappale.

– Aloita siis säästäminen 20 vuotta aikaisemmin ja jokainen pystyy samaan. Bussikuskikin, Mäkinen väittää.

Asutko erittäin edullisesti? Lähetä tarinasi osoitteeseen maarit.rasi@iltasanomat.fi.

Marja-Liisan asumiskulut

 1. Kiinteistövero noin 60 euroa per vuosi.
 2. Jätekaivon tyhjennys joka kolmas vuosi 100 euroa.
 3. Vesi tulee lähteestä, 0 euroa.
 4. Lämmitys: puu/ilmalämpöpumppu
 5. Polttopuut 170 euroa/vuosi. ”Tilataan paikalliselta maajussilta runkoina ja pilkotaan itse.”
 6. Jätehuollon perusekomaksu 25 euroa/vuosi. ”Kaatopaikkajätettä tulee yksi pussillinen kuukaudessa ja sen vien kaverin roskikseen.”
 7. Sähköön menee noin 12 x 60 euroa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt