Kohutut 15,5 neliön miniasunnot valmistuivat Vantaalle – parvi keittiön päällä ja yhteinen olohuone - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kohutut 15,5 neliön miniasunnot valmistuivat Vantaalle – parvi keittiön päällä ja yhteinen olohuone

Vantaan kohutut 15,5 neliön Studiokodit ovat saaneet uudet asukkaat. Yhteisöllisyyttä luomaan on palkattu yhteisömanageri Olli Järvenkylä, jolla on roolinsa myös riitojen ratkojana.

Pikkukodit valmistuivat loppusyksystä.­

5.12.2017 19:00 | Päivitetty 7.12.2017 14:04

Olli Järvenkylä on pääkaupunkiseudulta pohjoiseen, maailmalle ja takaisin Helsinkiin palannut reissumies, jolla on mielenkiintoinen ammatti. Järvenkylä on SATO StudioKotien yhteisömanageri, joka auttaa naapureita löytämään juttukaverin ja on tarvittaessa mukana jopa riitojen ratkonnassa.

Järvenkylä asuu Vantaan Martinlaakson marraskuussa valmistuneissa StudioKodeissa, yhdessä 69 muun asukkaan kanssa. StudioKoteihin on valittu asumaan ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet yhteisöllisyyden rakentamisesta ja asumisen laajenemisesta oman kodin ulkopuolelle.

Yhteisölliset tilat ovat oman asunnon jatke.­

Lauri Laikko muutti Studiokoteihin.­

– Valitsimme asukkaiksi mahdollisimman monimuotoista porukkaa: muun muassa työssä käyviä, opiskelijoita, seniorikansalaisen ja työttömän. Tämä on läpileikkaus yhteiskuntaamme, tarkoituksemme on tuoda eri-ikäisiä ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa toimimaan keskenään, Järvenkylä kertoo Ilta-Sanomille.

Ketään ei pakoteta osallistumaan

15,5 neliön studiokodit ovat olleet aiemmin julkisuudessa pienen kokonsa puolesta. Esimerkiksi asumistutkija Mari Vaattovaara kommentoi taannoin Ilta-Sanomille, että pienempien ja pienempien asuntojen trendi on hänestä huolestuttava.

Jokainen saa osallistua omalla tavallaa, yhteisömanageri muistuttaa.­

Järvenkylä huomauttaa, että Studiokodeissa on tosiasiassa 22 neliötä, sillä 15,5, neliön lisäksi asuntoihin kuuluu parvi.­

Järvenkylä huomauttaa, että Studiokodeissa on tosiasiassa 22 neliötä, sillä 15,5 neliön lisäksi asuntoihin kuuluu parvi, jota ei lasketa virallisiin neliöihin. Asuminen laajenee omien seinien ulkopuolelle. Yhteinen olohuone on rento paikka tavata toisia. Lisäksi asukkaiden käytössä on saunaosasto ja suuri kattoterassi.

– Yhteisöllisyys on mahdollisuus. Jokainen saa osallistua tavallaan, vaikkapa vain kastelemalla kukkia tai järjestämällä juhlia. Ketään ei haeta omasta kodista osallistumaan, vaan pyrimme löytämään jokaiselle sopivia osallistumisen tasoja.

Riitojen ratkoja

Kun naapuri soittaa musiikkia iltakymmenen jälkeen ja sinulla on nukkumaanmenoaika, moni kiristelee hampaita, mutta ei tee juuri muuta. Järvenkylä kertoo, että Studiokodeissa on toisenlainen tavoite. Mahdollisiin ristiriitoihin tartutaan ajoissa niin, ettei riitoja tulisi lainkaan.

Olli Järvenkylä on yhteismanageri, joka ratkoo riidat ja auttaa asukkaita löytämään seuraa toisistaan.­

Yhteisöllisessä asumismuodossa kynnys ottaa naapuriin yhteyttä vaikkapa musiikinsoiton takia on pienempi. Kommunikointia helpottaa tuttuus. Naapurit tuntevat toisensa paremmin kuin perinteisemmässä kerrostalossa.

– Lisäksi järjestämme joka tiistai tapaamisen, jossa on luontevaa ottaa erilaisia asioita puheeksi. Minä voin toimia siinä viestinviejänä, jos se helpottaa tilanteen ratkaisua tai oloa, Järvenkylä sanoo.

Uudenlainen kimppakämppä

Studiokotien ajatuksena on tarjota reseptejä myös laajan yhteiskunnallisen ongelman, yksinäisyyden, hoitoon. Kohtaamiset naapureiden kanssa on tehty mahdollisimman luontevaksi.

– Studiokoti on uusi versio kimppakämpästä, jossa jokaisen asukkaan koti laajenee merkittävästi ulko-oven avauksella. Juuri tästä syystä yhteisömanagerin rooli on isossa osassa hyvien naapuruussuhteiden tukemisessa ja yksinäisyyden vähentämisessä, toteaa tiedotteessa SATOn toimitusjohtaja Saku Sipola.

Pikkukodit valmistuivat loppusyksystä.­

Järvenkylä pitää yksinäisyyttä ongelmana, jonka joku kuvaili osuvasti olevan Suomessa ”sydän- ja verisuonitautejakin pahempi tauti”. Mies haluaa omalta osaltaan pitää huolen, että yhteisöllisessä asumisessa saa apua tähänkin vaivaan.

– Pyrin olemaan aktiivinen mahdollistaja, joka lisää vuorovaikutusta naapureiden kesken. Tarvittaessa tuupin heitä eteenpäin, Järvekylä lupaa.

Ennen kaikkea yhteisöllisyydessä asumismuodossa on kuitenkin tarkoitus nauttia elämästä. Jos mieli tekee, voi aamunsa aloittaa kahvihetkellä yhteisessä olohuoneessa. Sen seinältä löytyy taulu, jossa asukkaat kuvan kera kertovat itsestään ja harrastuksistaan.

Kuka tietää, vaikka ilmoitusten joukosta löytyisi arkeen vaikka oma lenkkikaveri.

Juttua korjattu 7.12.2017. Asunnot valmistuivat marraskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?