Tämän verran opiskelijalta, asunto­velalliselta ja yrittäjältä pitäisi löytyä sukanvarresta

Viisas perustaa itselleen puskurirahaston, josta rahaa saa nopeasti äkkinäisiin menoihin.

Kuinka paljon sinulla on jemmarahaa pankkitilillä?

3.12.2017 8:01

Jonkin verran ylimääräistä kannattaa kaikkien pitää säästötilillä tai sellaisessa paikassa, josta sen saa nopeasti käyttöön. Mutta kuinka paljon jemmarahaa pitää olla, riippuu kunkin elämäntilanteesta.

– Jos on yrittäjänä tai myyntityössä, jossa tulot ovat epätasaiset, tilillä kannattaa olla vähintään puolen vuoden menojen verran. Jos taas tulot ovat tasaisemmat, kolmen kuukauden nettotulot riittävät, yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Tellervo Uotila sanoo.

Omat kuukausimenot kannattaa selvittää niin, että tarkkailee vaikka kolmesta neljään kuukautta pankkitilinsä liikkeitä ja laskee, paljonko menee pakollisiin kiinteisiin menoihin, kuten asumiseen, ruokaan ja liikkumiseen.

– On hankala sanoa tarkkaa summaa. Opiskelijalle saattaa riittää muutamaksi kuukaudeksi tuhat euroa, kun taas asuntovelalliselle suurperheelliselle kymppitonni on parempi määrä.

Jos jemmarahaa ei ole, ihminen voi ajautua taloudelliseen ahdinkoon nopeastikin. Uotilalla on ollut valmennettavia, joille on käynyt näin.

– Yhdenkin yrityksellä oli mennyt hyvin, mutta sitten alkuvuosi olikin hiljaisempi. Hänellä ei ollut puskuria, joten hän otti paljon korkeakorkoisia kulutusluottoja. Muutamassa kuukaudessa tilanne oli ihan päälaellaan.

Onneksi Uotilan asiakas oli tajunnut tilanteensa ja hakeutunut nopeasti varallisuusneuvojalle. Yhdessä he saivat tilanteen hallintaan, ja nyt ensimmäiset maksuerät ovat jo hoidossa.

Paha päivä iski

Jemmarahaa saattaa tarvita monenlaisiin tilanteisiin: työttömyyteen, sairastumiseen tai pieniin katastrofeihin. Uotilalla on tästä tuore kokemus. Kun elokuussa myrskysi, tontilta kaatui sähköjohdon päälle puu. Tästä seurasi valtavat sähkölaitevahingot:

– Perheen sähkölaitteita meni rikki 6 000 eurolla, ja firmani laitteita noin 34 000 eurolla. Loppusumma oli siis 40 000 euroa.

Vakuutusyhtiö korvasi vahinkoja 30 000 euron edestä, mutta rahat tulivat tilille vasta marraskuussa. Tässä välissä oli ostettava ainakin välttämättömät sähkölaitteet, kuten jääkaappi ja mikro.

Yleensä vakuutus ei edes korvaa kaikkea, sillä vakuutusyhtiö laskee laitteille ikävähennykset. Vähennyksen jälkeen korvaussumma jää yleensä huomattavasti alle uuden laitteen hankintahinnan.

Useita tilejä

Uotila suosittelee pitämään muutamaa eri tiliä. Hänellä itsellään on käyttötilin lisäksi puskuritili sekä pieni säästötili, jolla on alle tuhat euroa sitä varten, että vaikkapa pesukone hajoaa. Tämän lisäksi Uotilalla on pankkitili, josta hän ostaa osakkeita sekä miehen kanssa yhteinen lainanhoitotili.

– On hyvä, jos on ainakin yksi tili, johon ei ole pankkikorttia ja johon ei pääse ihan helposti käsiksi.

Säästötilillä ei kuitenkaan kannata makuuttaa liikaa rahaa, sillä sen korko on niin pieni, että inflaatio syö summaa. Jos tilillä on yli 10 000 euroa, kannattaa alkaa miettiä ylimenevän osan sijoittamista.

Kaikkia rahojaan ei kuitenkaan kannata sitoa kiinni sijoituksiin. Voi käydä niin, että kun rahaa tarvitsee, joutuukin myymään sijoituksiaan sellaiseen aikaan, jolloin niiden arvo on matalalla.

Uotila muistuttaa vielä, ettei jemmaraha ole pelkästään pahan päivän varalle tarkoitettua rahaa.

– Se on myös kivoja juttuja varten.

Joskus vastaan voi tulla vaikkapa kiinnostava, mutta pienempipalkkainen työtarjous tai matka, jolle haluaa lähteä. Tällöin puskuriraha mahdollistaa sen, että tilaisuuteen voi tarttua.

Veronpalaukset maksetaan 5.12. Selvitimme, miten rahat kannattaa laittaa poikimaan.

Lue myös:

Julia sai helposti kymppitonnin säästöön vuodessa – kertoo 3 tärppiä

6000 euroa säästöön alle puolessa vuodessa: näin se onnistui

Viiden lapsen äiti ryhtyi sijoittamaan, nyt koossa lähes 600 000 euron varallisuus: ”Halusin olla lasten kanssa kotona”

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä: ”Täytyy valita tarkkaan, mitä myy”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?