Tiesitkö? Tämä on selvä merkki siitä, että silitysrauta pitää putsata heti

Julkaistu:

Silitysrauta
Silitysrautakin kaipaa huoltoa aika ajoin. Näin teet huoltotyön oikeaoppisesti.
Valkoisen kauluspaidan silittäminen on jo itsessään työläs urakka. Ikävintä on, jos puhtaaseen paitaan tarttuu likaa silitysraudasta. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos rautaan on jäänyt kangasta tai jos silitysraudan vesisäiliöstä putoaa kankaalle ruosteista vettä.

Silitysrauta täytyy putsata viimeistään, kun rauta ei liiku silitettävällä kankaalla ongelmitta.

Puhdistaessa täytyy olla varovainen, sillä rauta ei saisi naarmuuntua. Tutustu myös huolella juuri oman silitysrautavalmistajasi puhdistusohjeisiin. Erityispinnoitteet vaativat oman puhdistuksensa.

Silitysrauta pysyy paremmassa kunnossa, kun imeytät rasvat ja sulaneen muovin heti mahdollisimman kuumana talouspaperiin ja säilytät silitysrautaa pystyasennossa, etteivät höyryaukot kalkkeudu ja tukkeudu.


Jos tahra on kaikesta huolimatta jämähtänyt rautaan, kokeile näitä vinkkejä:

1. Onko silitysrautaan tarttunut jotakin tahmaista? Tee näin

Usko tai älä, sanomalehti on loistava silitysraudan putsaaja. Voit käyttää apuna myös kuivaa puuvillapyyhettä tai paperipyyhettä.

Aloita laittamalla silitysrauta korkeimmalle lämpötilalle ja silittele silitysrautaa sanomalehden päällä, kunnes rauta on puhdas. Voit lisätä sanomalehden päälle myös ripauksen suolaa ja tehdä silitysoperaation uudelleen. Saat suolahippuset pois, kun pyyhit aluslevyn kostealla pyyhkeellä silitysraudan viilennyttyä.

Ole kuitenkin varovainen suolan kanssa, sillä pohja ei saisi naarmuuntua.

2. Putoaako vesisäiliöstä ruostunutta vettä? Tee näin

Putsaa vesisäiliö poistamalla vanha vesi ensin kokonaan. Lisää sitten säiliöön yhtä paljon etikkaa ja vettä. Anna vaikuttaa kaksi tuntia. Huuhtele lopuksi suodatetulla vedellä.

Lue valmistajan käyttöohje läpi ennen höyrysilitysraudan puhdistusta, sillä osassa silitysrautoja on automaattinen puhdistusasetus.

3. Jäikö silitysrautaan öljyä? Tee näin

Saadaksesi öljyn pois aluslevystä, ota silitysrauta pois pistorasiasta ja anna sen jäähtyä. Pyyhi aluslevy sitten kostealla liinalla, johon on lisätty valkoviinietikkaa. Puhdista lopuksi siivousliinalla.

4. Näin poistat kalkkisaostumat

Joistakin höyryraidoista voi poistaa kalkkisaostumia vedellä ja etikalla. Yksi osa vettä ja yksi osa etikkaa on sopiva seos. Voit käyttää myös kaupasta saatavaa kalkinpoistoainetta.

Tarkista käyttöohjeesta, sopiiko menetelmä omalle raudallesi.

Lähteet: siivous.info, Today.com, Martat.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt