Asiantuntija listaa 4 antiikki­esinettä, jotka voit nyt saada muutamalla kympillä – ja nämä eivät mene koskaan muodista

Antiikkihuonekalu on nyt trendikästä yhdistää moderniin sisustukseen. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

Maailmalla on nykyään muotia yhdistää klassista antiikkia täysin moderniin kotiin.

27.11.2017 14:01

Miksi suomalaiset eivät sisusta enempää antiikilla ja vanhalla tavaralla, ihmettelee Maria Ekman-Kolari. Juuri nyt antiikkikaupassa on ostajan markkinat, sillä lama laski hintoja, Helsingin Sanomille haastattelun antanut antiikkialan asiantuntija kertoo.

Olisiko syynä vallalla oleva muoti, joka ihailee selkeää muotokieltä ja kaihtaa raskaita huonekaluja?

Saattaapa olla, mutta Ilta-Sanomien tavoittama Ekman-Kolari huomauttaa, että antiikkiesineet eivät mene pois muodista kuten trendihuonekalut. Antiikkihuonekalujen puolesta puhuu myös niiden kestävyys. Kestävistä luonnonmateriaaleista tehty esine voi kestää pari kolmesataa vuotta.

Sitä paitsi maailmalla on nykyään muotia yhdistää klassista antiikkia täysin moderniin kotiin.

Ekman kertoo Ilta-Sanomille, miten tällainen yhdistely onnistuu.

– Kansainvälisissä lehdissä näkyy esimerkiksi paljon sellaista, että yhdistetään moderni sohva antiikkinojatuoleihin. Myös antiikkikynttelikkö, vanha käsin tehty pöytäliina ja ruoka-astiasto luovat lämpimän kokonaisuuden, asiantuntija ehdottaa.

Antiikkia voi lisätä myös seinille. Ekman-Kolari on monesti miettinyt, miten modernien talojen tai huoneistojen isoja seinäpinta-aloja saisi käyttöön kauniilla tavalla. Asiantuntija ehdottaa seinäpinta-alojen täyttämistä ajankohtaisella ryijyllä tai muulla vanhalla tekstiilillä.

Myös vanhat perintöesineet kannattaa ottaa rohkeasti käyttöön.

– Ne kannattaa pitää esillä rinta rottingilla.

Lue täältä juttu siitä, millä perintöesineillä voit tienata hyvin!

Ekman-Kolari kertoo neljä ajankohtaista antiikkiesinettä, joita kannattaa tällä hetkellä etsiä huutokaupoista. Jos olet onnekas, saatat saada ne halvalla.

1. 1800-luvun lopun kertaushuonekalut

– Näitä ostaisin ehdottomasti, sillä esimerkiksi istuimia saa nyt halvalla. Ne ovat vain joitakin kymmeniä euroja kappale.

2. Vanhat viinilasit ja aterimet

– Vanhoista viinilaseista tulee todella hienoja katseenvangitsijoita modernissa kodissa. Niitä saa samalla hinnalla tai jopa halvemmalla kuin uusia. Myös vanhat aterimet tuovat tunnelmaa sisustukseen.

3. Käsin solmittu matto

– Käsin solmittu itämaiset matot, joita suomalaiset ovat aiemmin jopa pelänneet, ovat Suomessa maailman halvimpia. Kun ostat tällaisen muutamalla sadalla eurolla, matto kestää loppuikäsi ja säilyy vielä lapsille ja lapsenlapsille. Tämä on todella kestävää kulutusta.

4. Kehykset

Antiikkipeili kauniilla kehyksellä tuo tunnelmaa esimerkiksi eteiseen.

– Kaiken ei kotona kuitenkaan tarvitse olla antiikkia. Esineitä voi olla vai yksi tai kaksi ja sen mukaan kun kiinnostus kasvaa, voi hankkia enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?