Katse kaapin perälle! Nämä Arabian retrotölkit saavat vikkelän myyjän maireaksi

No nyt on purkeilla hintaa! Arabian Mimmi, Emma- ja Mamselli -tölkeistä maksetaan nimittäin suuria summia.

23.11.2017 19:00

Katsaus nettikirpputoreille ja vanhan tavaran liikkeisiin sen paljastaa: Arabian kauniit klassikkopurkit ovat hyvissä hinnoissa.

Esimerkiksi herkullisen näköisen Emman toteutunut myyntihinta on Laatutavara-putiikissa 95 euroa. Hyrrämäisestä kuviostaan tunnettu Mamselli on myyty hintaan 85 ja Mimmi hintaan 87 euroa.

Arabian AK-tölkki, Mamselli

Oikeampi nimitys purkeille on tölkki. Tarkemmin ottaen kyseessä on siis Arabian AK-tökki, joka oli valmistuksessa vuosina 1968– 1971.

Purkin on suunnitellut Kaarina Aho, mutta värikkäiden kuvioiden takana on Gunvor Olin-Grönqvist.

Mimmissä on kaunis retrokuosi.

Vanhoja tavaroita myyvän Retronomi-liikkeen Aila Vuotila vahvistaa Ilta-Sanomille, että Mimmi, Emma ja Mamselli ovat keräilykohteita, ja virheetöntä kappaletta voi olla vaikea löytää.

– Ei niitä ihan nettiä pelkästään klikkailemalla aina löydy, Vuotila kertoo.

Emmaa, kuten muitakin AK-sarjan tuotteita, löytyy myös munakuppina.

Tämän vuoksi hyväkuntoisten yksilöiden hinnat ovat korkeita. Priimakuntoisesta Mimmistä, Emmasta ja Mamsellista maksetaan 75– 110 euroa, sanoo Vuotila. Ilman kantta olevia tölkkejä myydään nettikirpputoreilla huomattavasti huokeammalla.

– Yleensä suurin ongelma keräilijöille on se, että näistä puuttuu monesti kansi. Se on joko pudonnut tai särkynyt. Lisäksi tölkki naarmuuntuu helposti, koska siinä ei ole lasitetta päällä. Myös krakeloituminen on tölkkien ongelma, Vuotila sanoo.

Laatuyksilöitä kannattaa asiantuntijan mukaan metsästää paitsi liikkeistä, myös kirpputoreilta, Facebook-ryhmistä, huuto.netistä ja tori.fi-sivustolta.

– Myös Ruotsin Tradera on suosittu, se vastaa meidän huuto.nettiä, Vuotila vinkkaa.

Pomona kiinnostaa

Mamselli, Mimmi ja Emma kiinnostavat keräilijöitä, mutta niitäkin suositumpi on Pomona-sarja, joka lähti uuteen nousuun muutamia vuosia sitten.

Pomona tunnetaan iloisista hedelmäkuvioista. Sarjaa valmistettiin 1960–70-luvulla ja sitä on tehty mansikka-koristeen lisäksi muun muassa luumu-, omena- ja karviaisaiheella. Sarjaan kuuluu esimerkiksi lautasia ja kaatimia.

Arabian Pomonan suunnitteli Raija Uosikkinen, joka työskenteli Arabian tehtailla astia- ja kuviosuunnittelijana 1947– 86.

Tänä vuonna kirjan julkaissut huutokauppakeisari Aki Palsanmäki sen sijaan vinkkaa, että myös Arabian Papukaijakannulle löytyy aina ostajia. Eikä kyseessä ole mikään pikkuostos. Palsamäen mukaan isommasta Papukaijakannusta maksetaan tuhannen euron molemmin puolin, pienemmästäkin noin 600 euroa.

Lue täältä kuudesta muusta Arabian astiasta, jotka saavat keräilijät kaivamaan lompakon esiin!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?