Asiantuntija kertoo tyrmäävän totuuden – astiankuivaus­kaappia ei keksittykään ensimmäisenä Suomessa

Kansallinen itsetuntomme on saamassa jälleen kolauksen. Astiankuivauskaappia ei keksittykään ensimmäisenä Suomessa.

Astiankuivauskaappi on suomalainen ylpeydenaihe.

21.11.2017 14:20

Suomalainen astiankuivauskaappi on yksi kansallisista ylpeydenaiheistamme. Maiju Gebhardin suunnittelema kuivauskaappi kuuluu niiden keksintöjen joukkoon, joita esittelemme Nokian ja pesäpallon ohella ylpeydellä ulkomaalaisille.

Suomalainen ylpeydenaihe on niittänyt vastikään mainetta myös maailmalla. Viime viikolla Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka astiankuivauskaappia hehkutettiin suositun NBC:n Today-aamushowssa. Amerikkalaiset hehkuttavat, kuinka hyvin kuivauskaappi sopii esimerkiksi kattiloiden ja muiden isojen astioiden kuivaamiseen.

Keksittiin ensin Yhdysvalloissa

Mutta juuri kun olemme saaneet osamme hehkutuksesta, meitä tervehditään musertavalla tiedolla. Yle kertoo sivuillaan, ettei astiankuivauskaappi olekaan suomalainen keksintö!

Ilta-Sanomien tavoittama johtava neuvontainsinööri Olli Sievänen Patentti- ja rekisterihallituksesta toppuuttelee huolestunutta.

– Maiju Gebhardin sanotaan kehittäneen astiankuivauskaapin 1940-luvulla Työtehoseurassa. Kehittelyn pohjana sanotaan olleen pöydällä pidettävän kuivaustelineen. Ei ole syytä epäillä, etteikö Gebhard olisi aidosti keksinyt astiankuivauskaappia, joten mielestäni voi sanoa että se on Suomessa keksitty ja siinä mielessä suomalainen keksintö, Sievänen sanoo.

Ensimmäisenä Gebhard ei kuitenkaan ole ollut asialla. Samantyyppinen astiankuivauskaappi on nimittäin keksitty muualla aikaisemmin, Sievänen myöntää.

Patenttiasiantuntijan mukaan tiskialtaan päälle asetettavat astiankuivauskaapit on esitetty myös Angiolina Scheuermannin vuonna 1928 hakemassa yhdysvaltalaispatentissa ja Krause Louise R:n patentissa vuodelta 1930.

– Astiankuivauskaappi sellaisenaan ei siis 1940-luvulla ollut uusi, joten siihen ei olisi Suomessa myönnetty patenttia. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että sama keksintö voidaan tehdä useasti eri henkilöiden toimesta, Sievänen kertoo.

Ensimmäisiä emme siis olleet, mutta ainakin yhdessä asiassa olemme kuivauskaappien suhteen maailman kärjessä.

Suomessa astiankuivauskaapista on nimittäin tullut menestystuote, toisin kuin Yhdysvalloissa.

– Syitä tähän voi vain arvailla. Sillä on varmasti painoarvoa, että tuote kehitettiin juuri Työtehoseurassa, Sievänen arvuuttelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?