Vanha tamperelainen kerrostalo koki täydellisen kasvojen­kohotuksen – nousi pari kerrosta: ”Asunnot menivät kuumille kiville”

Nykyaikaisen ulkomuodon lisäksi talo sai runsaasti lisää asuintilaa.

Kuninkaankatu 22 ennen ja jälkeen remontin.

9.11.2017 13:38

Tampereen keskustassa osoitteessa Kuninkaankatu 22 sijaitsevalle kerrostalolle myönnettiin vuoden 2017 Hyvän rakentamisen palkinto.

Kerrostaloa ei suinkaan kasattu kivijalasta, vaan se modernisoitiin nykypäivään sopivaksi korottamalla sitä kahdella kerroksella. 60-luvulla rakennettuun taloon tuli uutta asuintilaa yli 20 asunnon verran ja sen ulkonäkö koki valtavan muodonmuutoksen.

Rakennuksen omistajan, vuorineuvos Hannu Isotalon mukaan Tampereen kaupungin osoittama kunniamaininta tuli talon arkkitehtuurisesta ulkonäöstä sekä onnistuneesta korottamisesta, siis kokonaisonnistumisesta.

– Ylimmän kerroksen viistot pinnat tuovat talolle uuden ulkonäön. Sen lisäksi julkisivuun tuli ranskalaisia parvekkeita, jotka elävöittävät julkisivua ja sitä kautta koko aluetta, Isotalo kertoo.

Tältä Kuninkaankatu 22 näytti vielä muutama vuosi sitten.

Onnistuneesta lopputuloksesta huolimatta rakennusprosessi ei ollut täysin kivuton. Isotalon mukaan kaupunki vatvoi päätöstä rakennusoikeuden korottamisesta pitkät kolme vuotta. Myöntymisen jälkeen alkoi rakentaminen, joka kesti vajaan vuoden.

– Tampereen kaupunki haluaa keskustaan lisää asuntoja, ja uusien talojen rakentamisen lisäksi toinen vaihtoehto on korottaa siellä jo olevia taloja. Tälle tontille saatiin lisää rakennusoikeutta, jota käytettiin korottamiseen, rakennuksen omistava Isotalo selittää.

Talo valmistui viime keväänä ja uudet asukkaat pääsivät heti asettumaan taloksi.

Vuorineuvoksen mukaan aitiopaikalla sijaitsevat asunnot menivät kuumille kiville. Juuri siitä syystä kaupungit haluavat keskustoihin lisää asuntoja.

– Rakennusten korottaminen on sinänsä uusi ilmiö. Kaupungit ovat havainneet, että keskusta-alueille, joissa ihmiset haluavat asua, mahtuisi enemmän asukkaita. Siellä on valmis infrastruktuuri, koulut, liikenne ja palvelut. Keskusta-asumisen tiivistäminen on tällä hetkellä yleinen teema.

Yläkerroksen viistot pinnat ja raikas väri tekivät talosta modernin.

Täysin ongelmatonta olemassa olevien keskustatalojen korottaminen ei kuitenkaan ole. Suurimmat haasteet liittyvät juuri rakennusoikeuksiin ja projektien kustannuksiin.

Isotalon mukaan yhden kerroksen lisääminen vanhaan taloon voi helposti tulla kalliiksi ja jopa rakennuttajalle kannattamattomaksi.

– Jos rakennusoikeutta ei saa tarpeeksi, niin se voi olla täysin hyödytöntä. Kysymys kuuluu, syntyykö asunnoille riittävä arvo kustannuksiin nähden. Jos saa rakentaa kaksi kerrosta, niin silloin se yleensä jo kannattaa, Isotalo kertoo.

Vuorineuvos vertaa lisäkerroksien rakentamista ullakkoremontteihin, joista Suomessa on kokemusta jo noin kymmenen vuoden ajalta, erityisesti Helsingissä.

Miehen mukaan ullakoiden muuttaminen asunnoiksi on kallista käsityötä. Ullakot on muutettava lähes poikkeuksetta arvoasunnoiksi, jotta niiden remontointi kannattaa. Kuninkaankadun talon sen sijaan oli tarkoitus tarjota tavallista kaupunkiasumista tavallisille ihmisille, joten se oli myös pystyttävä rakentamaan fiksuin kustannuksin.

Kuninkaankatu 22:n pääsuunnittelijana toimi arkkitehtitoimisto Neva Oy ja pääurakoitsijana Lujatalo Oy.

Asiasta uutisoi ensin Tamperelainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?