Asuminen

Vanha tamperelainen kerrostalo koki täydellisen kasvojen­kohotuksen – nousi pari kerrosta: ”Asunnot menivät kuumille kiville”

Julkaistu:

Rakentaminen
Nykyaikaisen ulkomuodon lisäksi talo sai runsaasti lisää asuintilaa.
Tampereen keskustassa osoitteessa Kuninkaankatu 22 sijaitsevalle kerrostalolle myönnettiin vuoden 2017 Hyvän rakentamisen palkinto.

Kerrostaloa ei suinkaan kasattu kivijalasta, vaan se modernisoitiin nykypäivään sopivaksi korottamalla sitä kahdella kerroksella. 60-luvulla rakennettuun taloon tuli uutta asuintilaa yli 20 asunnon verran ja sen ulkonäkö koki valtavan muodonmuutoksen.

Rakennuksen omistajan, vuorineuvos Hannu Isotalon mukaan Tampereen kaupungin osoittama kunniamaininta tuli talon arkkitehtuurisesta ulkonäöstä sekä onnistuneesta korottamisesta, siis kokonaisonnistumisesta.

– Ylimmän kerroksen viistot pinnat tuovat talolle uuden ulkonäön. Sen lisäksi julkisivuun tuli ranskalaisia parvekkeita, jotka elävöittävät julkisivua ja sitä kautta koko aluetta, Isotalo kertoo.


Onnistuneesta lopputuloksesta huolimatta rakennusprosessi ei ollut täysin kivuton. Isotalon mukaan kaupunki vatvoi päätöstä rakennusoikeuden korottamisesta pitkät kolme vuotta. Myöntymisen jälkeen alkoi rakentaminen, joka kesti vajaan vuoden.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tampereen kaupunki haluaa keskustaan lisää asuntoja, ja uusien talojen rakentamisen lisäksi toinen vaihtoehto on korottaa siellä jo olevia taloja. Tälle tontille saatiin lisää rakennusoikeutta, jota käytettiin korottamiseen, rakennuksen omistava Isotalo selittää.

Talo valmistui viime keväänä ja uudet asukkaat pääsivät heti asettumaan taloksi.

Vuorineuvoksen mukaan aitiopaikalla sijaitsevat asunnot menivät kuumille kiville. Juuri siitä syystä kaupungit haluavat keskustoihin lisää asuntoja.

– Rakennusten korottaminen on sinänsä uusi ilmiö. Kaupungit ovat havainneet, että keskusta-alueille, joissa ihmiset haluavat asua, mahtuisi enemmän asukkaita. Siellä on valmis infrastruktuuri, koulut, liikenne ja palvelut. Keskusta-asumisen tiivistäminen on tällä hetkellä yleinen teema.


Täysin ongelmatonta olemassa olevien keskustatalojen korottaminen ei kuitenkaan ole. Suurimmat haasteet liittyvät juuri rakennusoikeuksiin ja projektien kustannuksiin.

Isotalon mukaan yhden kerroksen lisääminen vanhaan taloon voi helposti tulla kalliiksi ja jopa rakennuttajalle kannattamattomaksi.

– Jos rakennusoikeutta ei saa tarpeeksi, niin se voi olla täysin hyödytöntä. Kysymys kuuluu, syntyykö asunnoille riittävä arvo kustannuksiin nähden. Jos saa rakentaa kaksi kerrosta, niin silloin se yleensä jo kannattaa, Isotalo kertoo.

Vuorineuvos vertaa lisäkerroksien rakentamista ullakkoremontteihin, joista Suomessa on kokemusta jo noin kymmenen vuoden ajalta, erityisesti Helsingissä.

Miehen mukaan ullakoiden muuttaminen asunnoiksi on kallista käsityötä. Ullakot on muutettava lähes poikkeuksetta arvoasunnoiksi, jotta niiden remontointi kannattaa. Kuninkaankadun talon sen sijaan oli tarkoitus tarjota tavallista kaupunkiasumista tavallisille ihmisille, joten se oli myös pystyttävä rakentamaan fiksuin kustannuksin.

Kuninkaankatu 22:n pääsuunnittelijana toimi arkkitehtitoimisto Neva Oy ja pääurakoitsijana Lujatalo Oy.

Asiasta uutisoi ensin Tamperelainen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Temptation Island Suomi -sinkut Emma ja Jenna lupaavat hyvin kostean ja kiihkeän kauden: ”Kyllä siellä lippistä kudottiin”
   Viihde
  3. Formulalupaus Niko Kari sopimukseen F3-sarjan kärkitallin kanssa: ”Olen erittäin luottavainen”
   Formula 1
  4. Hollantiin siirtyvää Euroopan lääkevirastoa uhkaa jättilasku Lontoon tiloista – sopimus ulottuu vuoteen 2039
   Ulkomaat
  5. Keskustan varapuheenjohtaja Anne Bernerin lähdöstä: ”Kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että ehdokkuudesta olisi kerrottu etukäteen”
   Kotimaa
  6. Kummelin sketsi päätyi FC Barcelonan julkaisuun – suurseura purki pettymystään sketsihahmon tuskalla
   Mestarien liiga
  7. Toinen vanhemmista pahoinpiteli pikkuvauvan hengenvaarallisesti – kumpikaan ei saa syytettä, koska varmuutta tekijästä ei saatu
   Kotimaa
  8. Sokkotestasimme 18 ja 239 euron kahvinkeittimessä valmistetun Juhla Mokan – toinen kahvi voitti lukemin 5–3
   Ajankohtaista
  9. Ystävä lähetti Jethro Rostedtille lomaparatiisista kuvan, joka sai kiinteistövälittäjän järkyttymään – paljastaa karun todellisuuden
   Viihde
  10. Kilpailu- ja kuluttajavirasto perää järeämpiä aseita pikavippifirmojen valvontaan: ”Keinot ovat 70-luvulta”
   Taloussanomat
  11. Tellervo Koivisto kukitti 100-vuotiaan lentopalloilijan – myös presidentti Mauno Koiviston pelipaita nostettiin kattoon
   Lentopallo
  12. Näytä lisää