Älä pilaa vaatteitasi huuhteluaineella – kuusi arkista materiaalia, joille se ei sovi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Älä pilaa vaatteitasi huuhteluaineella – kuusi arkista materiaalia, joille se ei sovi

Huuhteluaine voi sekä pidentää vaatteen käyttöikää että pilata sen.

Vaatteiden pesuohjeiden lukeminen kannattaa.

8.11.2017 19:00

Pyykinpesussa käytettävä huuhteluaine on vaatteille kuin hoitoaine hiuksille. Aine pehmentää lopputulosta jättäen kankaan pehmeäksi ja hyväntuoksuiseksi vähentäen ryppyjä ja sähköisyyttä.

Ilta-Sanomien lukijoista alle 40 prosenttia käyttää pyykinpesussa huuhteluainetta. Vaikka huuhteluaineiden tarpeellisuutta on kyseenalaistettu, pyykinpesuun erikoistuneen tuotekehityskemisti Minna Salmelan mukaan on yhä tekstiilejä, joiden kanssa sitä kannattaa käyttää joka pesussa.

Salmelan mukaan huuhteluaine voi pidentää tekstiilin käyttöikää ja on erityisen tärkeää muun muassa sähköistyville keinokuituja ja rypistyvää pellavaa pestäessä.

Kaikille tuotteille se ei kuitenkaan sovi ja voi pahimmassa tapauksessa jopa pilata vaatteen tai kankaan lisäten turhaa kemikaalien määrää pesurummussa. Toisinaan huuhteluaine voi myös ärsyttää ihoa.

Ilta-Sanomat listasi tärkeimmät tekstiilit, joita pestessä ei missään nimessä tulisi käyttää huuhteluainetta.

1. Mikrokuitukankaat

Muun muassa siivousvälineissä ja retkipyyhkeissä käytettävä nukkaantumaton mikrokuitukangas on tehokas sitomaan pölyä ja imemään kosteutta, mutta jos mikrokuitukankaan pesee huuhteluaineen kera, voi päätyä tuhoamaan nämä erinomaiset ominaisuudet.

2. Urheiluvaatteet

Yhä useammissa urheilu- ja ulkoiluvaatteissa on ominaisuus, joka kuljettaa hikeä kankaan läpi pois iholta ja pitää käyttäjänsä freesinä rankankin urheilusuorituksen aikana. Jos näiden vaatekappaleiden pesussa käyttää huuhteluainetta, kankaan tehokkaat ominaisuudet ovat historiaa.

3. Pyyhkeet

Luit oikein. Moni uskoo, että juuri pyyhkeiden pesussa huuhteluaineen käyttö on enemmän kuin sallittua, koska kukapa ei haluaisi kuivata itseään pehmeään ja hyväntuoksuiseen kankaaseen. Amerikkalaislehti Good Housekeepingin mukaan huuhteluaineen käyttö kuitenkin heikentää pyyhkeiden kuivaustehoa, jonka takia sitä ei tulisi käyttää ainakaan joka pesussa.

4. Vedenpitävät vaatteet

Huuhteluaine pureutuu vettä hylkivien vaatteiden kuituihin ja pilaa niiden teknisen ominaisuuden.

5. Vauvanvaatteet ja kestovaipat

Vauvan pyykkiin suositellaan hellävaraisia, hajusteettomia pesuaineita ja ne kannattaa pestä ilman huuhteluainetta. Hajusteet saattavat ärsyttää pienokaisen herkkää ihoa.

6. Elastaania sisältävät vaatteet

”Muista pestä nurin perin ja ilman huuhteluainetta”, myyjä muistuttaa farkkuostoksilla. Huuhteluaineen on todettu heikentävän vaatteiden joustavuutta, jonka saa aikaan tekstiilissä käytettävä elastaani.

Lähteet: Good Housekeeping, Irmeli Castrén: Vaateniksit (Gummerus), Martat

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?