Asuminen

Hometalo voi tiputtaa köyhyysloukkuun – sairastuneet joutuneet turvautumaan diakonia- ja ruoka-apuun

Julkaistu:

Hometalo
Sisäilmaongelmista kärsivät jäävät usein ilman taloudellista turvaa.
Tuhansia suomalaisia sairastuu vuosittain erilaisten sisäilmaongelmien vuoksi. Sisäilmaongelmista kärsiville ei kuitenkaan ole olemassa selkeää tautiluokitusta, joka takaisi sairastuneelle toimeentuloturvan.

Köyhät, pakotetut, kyvyttömät ja toivottomat – Sisäilmasta sairastuneiden kokemuksia taloudellisesta asemasta -tutkimusartikkeliin haastateltiin 30 sisäilmaongelmista kärsinyttä suomalaista ympäri maan. Artikkeli kuuluu osana Hengitysliiton sosiaali- ja terveyspoliittisen asiantuntijan Sari Mäen väitöstutkimukseen, joka tehdään Helsingin yliopistolle.

Epäpuhtaalle sisäilmalle altistuneet kokevat eriasteisia hengitystie-, iho-, silmä-, vatsa- ja niveloireita sekä erilaisia yliherkkyyksiä.

Haastatteluissa muiden epäkohtien lisäksi nousi vahvasti esille asian taloudellinen puoli. Tutkimuksen mukaan työkyvyttömyys sekä asumisen ongelmat aiheuttavat sisäilmaongelmista kärsivälle taloudellisen riskin.


Mäen mukaan sosiaaliturvajärjestelmä ei ole ajan tasalla tilanteessa. Sairastuneet ovat joutuneet lähtemään kotoaan tai luopumaan työpaikastaan sairastumisen myötä. Monissa tapauksissa he ovat jääneet taloudellisesti lähes omilleen. Tilanne voi johtaa jopa asunnottomuuteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jos joutuu maksamaan ­useamman asunnon kuluja, ja jos sairastuu niin, että ei pysty käymään töissä, niin tilanne on pahimmillaan juuri se, että tippuu taloudellisesti kaikesta ulkopuolelle, Mäki kertoo.

Sisäilmaongelmien vuoksi sairastunut ei välttämättä ole Kelan kriteereiden mukaan työkyvytön. Työkyvyttömyys on osoitettava lääkärin todistuksella, jotta Kela myöntää sairauspäivärahaa.

– Kela ei tunnista työpaikkakyvyttömyyttä, jos henkilö on sairastunut työpaikalla. Kela katsoo, että sairastunut on työpaikkakyvytön kyseisessä rakennuksessa, mutta muuten on työkykyinen, jos pääsee puhtaisiin tiloihin, Mäki kertoo Ilta-Sanomille.

Kela voi myöntää sairauspäivärahaa lyhytaikaisesti, mutta tilanteen pitkittyessä tilanne on ratkaistava muuten. Yksittäisille sairastuneille on myönnetty pidempiä sairauslomia jonkun muun sairauden, kuten esimerkiksi masennuksen perusteella. Tämä ei kuitenkaan ole tilanteen hyväksyttävä ratkaisu, mutta näyttäytyy monelle sisäilmasta sairastuneelle ainoalle vaihtoehdolle.

Toimeentulotuki on ollut yksi vaihtohento, mutta Mäen mukaan sitä on myönnetty vain pieniä määriä.

Astman osalta voidaan oirehtijalle tehdä ammattitautitutkimus, mutta ongelmana on usein se, että sairastunut ei pysty tekemään tarvittavia tutkimuksia työpaikan tiloissa.

Toimeentulon takaamiseksi sairastuneet ovat joutuneet turvautumaan puolison tuloihin sekä sukulaisiin lainan turvin sekä ruokajakeluihin ja diakonia-apuun.

– Nämä ovat ihmisille todella raskaita tilanteita, Mäki sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sara Forsbergin rankka paluu Suomeen – ei yhtään keikkaa koko kesänä

  2. 2

   Professori: Ylipainoisten pitäisi saada tulla tuntia myöhemmin töihin

  3. 3

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  4. 4

   Lohduttomat kuvat Liverpoolin maalivahdin tylystä kohtelusta – joukkuetoverien käytös pöyristyttää: ”Sitä oli kauheaa katsoa”

  5. 5

   Makwan Amirkhanilta upea paluuottelu UFC:ssä – tokeni vastustajan iskettyä hänet lattiaan!

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläiseen vaatekauppaan on 30 euron pääsymaksu – ”Karsii huvisovittelijat”

  2. 2

   Mitä rinnoille käy ilman liivejä? Asiantuntija vastaa

  3. 3

   Ricciardo voittoon, Räikkönen 4:s, Bottas 5:s – IS seurasi Monacon F1-kisaa

  4. 4

   18-vuotias otti kaksi pilleriä festareilla ja kuoli – äiti julkaisi sydäntäsärkevän kirjoituksen: ”Jouduin tekemään päätöksen”

  5. 5

   Liverpoolin maalivahti aneli kyynelsilmin anteeksipyyntöä faneilta – paljasti mitä pukukopissa tapahtui ottelun jälkeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  6. Näytä lisää