Kosteusvaurioriski on nyt suurimmillaan – 3 tärkeää vinkkiä asunnon ilmankosteuden hallintaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kosteusvaurioriski on nyt suurimmillaan – 3 tärkeää vinkkiä asunnon ilmankosteuden hallintaan

Leudot talvet lisäävät kosteusvaurion riskiä, asiantuntijat kertovat.

Julkaistu: 30.10.2017 9:44

Tarkkaile asumistilojen ilmankosteutta. Homevaurion riski kasvaa, kun ilmankosteus nousee yli 70 prosentin.

Rakennusten kosteusvaurioriski on nyt suurimmillaan, rakennus- ja kiinteistöalan asiantuntijayritys Raksystems kertoo tiedotteessa. Lämpimät luonnonvedet luovuttavat runsaasti kosteutta muodostaen viilenevien, mutta yhä lämpimien ilmojen kanssa sopivat olosuhteet myös homeen kasvulle.

Pitkät pakkastalvet ovat etelässä historiaa, joten kosteusvaurion riskiä lisäävät myös kosteat ja leudot talvet, Vattenfall muistuttaa.

Nyt onkin aika kiinnittää huomiota asumistilojen ilmankosteuteen.

Ihanteellinen ilmankosteus asumistiloissa on 30–60 prosenttia. Ilmankosteuden noustessa yli 70 prosentin, homevaurion riski kasvaa. Rakennusten ilmankosteuden tasoa on onneksi helppo tarkkailla ilmankosteusmittarilla. Lisäksi sisäilmaan muodostuvaa kosteutta voi vähentää omin keinoin.

– On tärkeää muistaa pitää lämmitys päällä kodin kosteissa tiloissa. Pesutilan ilman on oltava 2–4 astetta lämpimämpää kuin muissa tiloissa. Näin sisäilmaan saadaan synnytettyä tilaa haihtuvalle kosteudelle. Pesutilan tulee myös antaa kuivua välillä, jotta mikrobit ja homeet eivät pääse kasvamaan, kertoo tiedotteessa Raksystems Insinööritoimisto Oy:n Kuntotarkastukset-osaston johtaja Kim Malmivaara.

Toinen helppo tapa sisäilman kosteuden vähentämiseksi on tuulettaa sisätiloja viileään aikaan, eli esimerkiksi aikaisin aamulla. Lämmin sisäilma on kosteaa – viileä ulkoilma kuivempaa. Tehokkaana apuvälineenä voidaan käyttää esimerkiksi ilmankuivainta tai ilmalämpöpumppua.

Vattenfallin mukaan myös sauna on on hyvä tuulettaa ikkunaa avaamalla. Kymmenen minuutin tehokas tuulettaminen riittää. Sillä saa asunnosta jo suurimman kosteuden pois.

Pesutilojen lisäksi varasto ja autotalli ovat kosteuden kannalta haastavia tiloja, sillä märän auton, lastenrattaiden ja muiden märistä olosuhteista tuotavien tavaroiden mukana tulee tilaan kosteutta. Näissä tiloissa ilmanvaihdon ja lämmityksen tulee olla riittävän tehokasta.

Lue täältä viisi vinkkiä, joilla varmistat, onko kotisi sisäilma kunnossa!

Sateet suuri rasitus talon rakenteille

Pitkään jatkuvat sateet ovat iso rasite myös talojen rakenteille. Erityisesti kattojen läpiviennit ovat sateen takia koko ajan rasitukselle alttiina. Kun sadevedet on ohjattu väärin, ohjautuu talon katolta jopa tuhansia litroja vettä suoraan talon vierustalle eli sen perustuksiin. Perustuksiin ohjattu vesi tarkoittaa yleensä aina ongelmia.

Mikäli maanpinnan kallistukset on vielä hoidettu huonosti, valuu vesi huonoimmassa tapauksessa suoraan taloa kohti eikä oikeaoppisesti poispäin rakennuksesta. Myös maahan satava vesi imeytyy maaperään ja sitä kautta salaojajärjestelmään. Jos järjestelmä on tukkeutunut, epäkunnossa tai muuten puutteellinen, maaperän kosteus aiheuttaa pitkäaikaisen kosteusrasituksen talojen perustuksille. Myös maanvastaisten seinien vedeneristyksen puutteet aiheuttavat talolle ongelmia.

Opettele täältä sisäilmaongelmien sanasto!

Haju voi paljastaa ongelmat

Kosteusvaurio voi olla näkymätön vieras, mutta haju voi paljastaa ongelmat. Vattenfallin mukaan haju voi viedä ongelman lähteille.

Kosteusvaurion hajuja on erilaisia: haju voi olla joko tunkkainen, kellarimainen haju, joskus taas makea tai hapan. Lue lisää täältä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?