Kolmekymppinen osakesäästäjä Aissa haaveili vapaudesta –reissaa nyt maailmalla ilman paluulippua - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kolmekymppinen osakesäästäjä Aissa haaveili vapaudesta –reissaa nyt maailmalla ilman paluulippua

Kolmekymppinen Aissa Paronen kannustaa nuoria naisia sijoittamaan. Harrastus vaatii toisinaan myös epäonnistumisen hyväksymistä.

Kauppatieteiden maisteri, markkinoinnin ammattilainen, osakesäästäjä ja bloggaaja Aissa Paronen haluaa rohkaista ja innostaa naisia säästämisen ja sijoittamisen pariin.

26.10.2017 12:59

Aissa Paronen on kolmekymppinen markkinoinnin ja johtamisen kauppatieteiden maisteri, innokas matkailija, bloggaaja ja osakesäästäjä.

Sijoittamisen parikymppisenä aloittanut nainen on onnistunut siinä, mistä moni haaveilee. Paronen matkustaa ympäri maailmaa yhdessä poikaystävänsä kanssa. Viimeisen puolen vuoden aikana pari on tutustunut Australiaan, Indonesiaan, Singaporeen, New Yorkiin, Fidziin, Samoaan, Havaijiin ja Tongaan. Tällä hetkellä pariskunta viettää aikaa Uudessa-Seelannissa.

Paluulippua ei ole. Matka jatkuu niin kauan kuin tuntuu hyvältä.

– Matkustamme pääosin säästöillä, mutta teen matkalta myös jonkin verran markkinoinnin töitä, Paronen kertoo.

Aucklandista tavoitettu nainen kertoo Ilta-Sanomille hakeneensa osakesäästämisellä turvaa, vakautta ja vapautta.

Vaikuttaa siltä, että hän on onnistunut suunnitelmissaan.

Kannustaa naisia sijoittamaan

Paronen kirjoittaa sijoittamisesta myös blogia Säästöistä unelmiksi, jossa hän kertoo rehellisesti muun muassa tekemistään virheistä. Parosen viesti on selvä: virheet kuuluvat asiaan, mutta niitä ei saa pelätä. Ensimmäinen askel on rohkeasti otettava.

Tällä hetkellä Aissa Paronen majailee Uudessa-Seelannissa, Aucklandissa. Matka jatkuu toistaiseksi.

Nainen toivoo, että myös muut nuoret naiset ryhtyisivät sijoittamaan. Sijoitusmaailma on nimittäin yhä miesten. Naiset ovat myös miehiä varovaisempia sijoittajia, mikä ei välttämättä ole huono asia.

– Olen itsekin varovainen ja konservatiivinen sijoittaja, mutta siitä huolimatta olen saanut sijoituksilleni hyvän tuoton, Paronen kertoo.

Aloita ajoissa

Jos sijoittaminen kiinnostaa, jotain on aloitettava. Ja ajoissa aloittaminen on tärkein ohje, jonka Paronen muille antaa.

Muuten liian itsekriittisyyden saa unohtaa. Sijoittamisen voi aloittaa ilman titteleitä tai koulutusta. Kauppatieteiden opiskelusta on toki ollut Paroselle hyötyä, mutta naisen mukaan sijoittamisen voi aloittaa myös pelkällä perehtyneisyydellä peruskäsitteisiin ja sijoittamisen lainalaisuuksiin.

Mokiakaan ei kannata pelätä, Paronen neuvoo. Niistä hän kertoo myös blogijulkaisussaan Pahimmat sijoitusmokani. Ilta-Sanomat esittelee niistä keskeisimmät.

1. Itsevarmuus kostautui

Paronen aloitti sijoittamisen parikymppisenä. Alkuun auttoivat lapsuudessa saadut osakkeet, jotka olivat kartuttaneet salkkua mukavasti.

Sijoittamisesta Paronen ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tiennyt mitään. Liika itsevarmuus kostautui. Toisaalta sitä kautta Paronen löysi oman tyylinsä sijoittaa.

2. Ostin osakkeita kuin irtokarkkeja

Aluksi Paronen ”osti osakkeita kuin irtokarkkeja”, eli pienempiä eriä useampia osakkeita ymmärtämättä, että myös itse ostaminen maksaa, ei pelkkä osake. Välityspalkkioista kertyi summa, joka söi ison siivun näiden sijoitusten kannattavuudesta.

Oppi meni perille. Nykyään Paronen ostaa osakkeita maltillisemmin, vain kerran tai pari vuodessa isommalla summalla kerrallaan.

3. En ostanut asuntoa ajoissa

Opiskelujensa alussa Paronen mietti, kannattaisiko yksiön ostaminen Helsingistä. Kuten nykyäänkin, tuolloin puhuttiin kuitenkin paljon asuntokuplasta, eli siitä miten hinnat ovat nousseet niin paljon, etteivät ne ole kestävällä pohjalla. Hintaromahdusta ei kuitenkaan tapahtunut.

”En sitten uskaltanut ostaa asuntoa, mikä harmittaa vielä tänäkin päivänä.”

Paronen muistuttaa, että riski on aina olemassa, mutta liian varovaiseksi ei kannata ruveta.

4. En ottanut selvää kuluista

Jossakin vaiheessa Paronen kokeili suomalaisten osakkeiden lisäksi rahastoja, jotka sijoittavat ulkomaille. Paronen valitsi pari sopivan kuuloista rahastoa listalta ja teki sijoitukset muutamilla sadoilla euroilla.

”Vasta myöhemmin tulin miettineeksi, paljonko näiden rahastojen kulut ovat. Molemmissa, jos oikein ymmärsin, kulut ovat noin kolmen prosentin luokkaa, joka on todella paljon. Onneksi tuotot ovat näin nousukaudella olleet viidentoista-parinkymmenen prosentin luokkaa, joten jotain on jäänyt myös käteen, mutta kulut rokottavat silti suuren osuuden.”

Sittemmin Paronen on oppinut enemmän hajauttamisesta sekä sijoittamisen kuluista.

5. Aloita aikaisemmin

Suurin sijoitusmoka on vitkutella, eikä ajoittaa aloissa. Kymmenen vuoden vitkuttelu on sijoittamisessa pitkä aika. Älä siis pelkää sijoitusmokia, vaan aloita ajoissa.

”Kun sijoitusten riskitaso on itsellesi sopiva, mokat vain auttavat tekemään sinusta paremman sijoittajan”, Paronen muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?