Käy läpi perintöesineesi – näillä tuiki tavallisilla esineillä voit tienata hyvin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Käy läpi perintöesineesi – näillä tuiki tavallisilla esineillä voit tienata hyvin

Ullakolta löytyvä ryijy tai mummon huonekalu voi olla hitti myyntimarkkinoilla, uutuuskirja kertoo.

Käy läpi perintöesineesi. Voit tehdä hyvät kaupat.­

25.10.2017 11:44

Miten erottaa keräilyharvinaisuus perintöesineiden joukosta? Sen kertoo meille keräilijä ja antiikin ammattilainen Oliver Backman. Antiikkia, antiikkia -ohjelmasta tuttu asiantuntija on julkaissut kirjan Ullakon Aarteet.

Ilta-Sanomat tutustui uutuuteen ja poimi joukosta neljä tuttua esinettä, jotka voivat parhaimmillaan olla arvokkaita.

Ennen kuin ryntäät kauppaamaan koko perintökokoelmaasi, pidä mielessä, että pelkkä ikä ja tunnearvo eivät takaa esineen arvoa. Hintaan vaikuttavat myös muun muassa esineen harvinaisuus, kunto, käsityön määrä, materiaalit ja ajan trendit.

Varmin tapa tietää esineen realistinen arvo on seurata huutokauppoja. Myytyjen esineiden toteutuneet vasarahinnat kertovat tilanteesta paljon.

Löytyykö perintöesineiden joukosta jotakin näitä hittejä?

1950-1960-lukujen huonekalut

Vielä jokin aika sitten 1950-1960-luvun suomalaisia tai tanskalaisia teak-huonekaluja sai halvalla. Mutta nyt ne ovat verrattain kalliita.

Ilmari Lappalaisen suunnittelema tuoli. Voit katsoa kuvan myös täältä!

Nousussa ovat myös suurelle yleisölle tuntemattomampien suomalaisten huonekalumuotoilijoiden työt. Backmanilla on tarjota kirjassaan vinkki. ”Moderneista huonekaluista kiinnostuneena iskisin juuri nyt kiinni 60-70-lukulaisten suunnittelijoiden, kuten Olof Ottelinin, Ilmari Lappalaisen ja Olavi Liedon huonekaluihin.”

Ryijyt

Ryijyt ovat nyt sisustajien suosiossa. Eri aikakausia, tyylejä ja taidesuuntia esittelevät ryijyt koristavat ylpeästi myös trendikoteja, Ilta-Sanomat kertoi taannoin.

Tavanomaisimpien ryijyjen hinnat liikkuvat 50–150 euron välimaastossa, Backman kertoo.

Kirsti Ilvessalon Metsässä palaa -ryijy. Ryijy on ollut monen valmistajan tuotannossa. Voit katsoa kuvan myös täältä!

Kenties kaikkein tavoitelluimpia ryijyjä ovat taideryijyt. Halutuimpia ovat Suomen Käsityön Ystävien valmistamat, jonkun taiteilijan suunnittelemat ryijyt. Niistä voidaan maksaa tuhansia euroja.

Silkkimatot

Silkkimatot ovat matoista arvokkaimpia. Aidon silkkimaton erottaminen plyysimatosta voi kuitenkin olla vaikeaa. 1800–1900-luvun alun matot ovat erittäin kalliita kuluneinakin, mutta uudempien käsin solmittujen mattojen kohdalla olisi tärkeää, että matto olisi ehjä. Se vaikuttaa ratkaisevasti uudemman maton hintaan.

Lue täältä, mikä matto oli in vuosi sitten ja kenen suomalaissuunnittelijan huonekalut olivat tuolloin karkaamassa pilviin.

Rintamalla tehdyt puhdetyöt

Puhdetyöt rintamalta ovat tunnepitoisia esineitä. Keräilijät ovat kiinnostuneita niistä nyt enenevissä määrin. Hinnat ovat tämän myötä kohonneet. Erilaiset puukot ja taidokkaasti valmistetut isommat koriste-esineet ovat erittäin haluttuja.

Lue täältä juttu Hannusta, jonka perintöaarteiden joukosta löytyi arvokas puukko.

Lähde: Ullakon Aarteet – tunnista kotisi arvotavarat. Oliver Backman. Otava 2017.

Alla olevalla videolla kerrotaan tapauksesta, jossa suomalaissuvun perintökalu paljastui tsaariperheen timanttisormukseksi.

 

Mainos: Biltema

Herkullisia hyötykasveja, rentoa yhdessäoloa ja ihanaa kesätunnelmaa – poimi ideat kasvihuoneeseen

Multaiset sormet, kesäillan herkkä hämy, tuoreiden yrttien valloittava tuoksu… Poimi ideat sekä kasvihuoneen sisustukseen että varustukseen – vain mielikuvitus on rajanasi!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?