Tämän napin tulisi löytyä sinunkin sähkökaapistasi – Yle: Voi pelastaa henkesi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tämän napin tulisi löytyä sinunkin sähkökaapistasi – Yle: Voi pelastaa henkesi

Vikavirtasuoja tulisi testata säännöllisesti.

Vikavirtasuoja tulisi testata säännöllisesti.

Julkaistu: 19.10.2017 16:29

Sähkökaapista löytyvä testinappi ei ole mikä tahansa nappula.

Kodin yksityiskohdat eivät ole aina niin yksinkertaisia, miltä ne näyttävät. Ilta-Sanomat on uutisoinut esimerkiksi uunin alla olevasta säilytystilasta, jolla on perin yllättävä käyttötarkoitus. Säilytyslokeron ajateltiin nimittäin alun perin olevan tarkoitettu lämpimien ruokien säilyttämiseen.

Väärinymmärryksille on varaa, kun on kyse niinkin huolettomasta asiasta kuin uunin säilytysluukusta.

Mutta kun kyse on sähkölaitteista, kannattaa käyttötarkoituksiin perehtyä kunnolla. Sinunkin kotisi sähkökeskuksesta voi nimittäin löytyä vikavirtasuoja, jonka käyttöohjeet tulisi olla hyvin hallussa.

Asiasta kirjoitti ensin Yle.

Testaa säännöllisesti

Vikavirtasuoja löytyy yleensä sähkökeskuksen johdonsuojakatkaisijoiden vierestä tai vaihtoehtoisesti pistorasian yhteydestä. Ennen vuotta 1995 tehdyissä sähköasennuksissa vikavirtasuojia ei yleensä ole.

Vikavirtasuoja näyttää tältä. Voit katsoa kuvan myös täältä!

Kyseessä on lisäsuojalaite, jota käytetään täydentämään sulakkeen tai katkaisijan antamaa suojausta. Tavalliset sulakkeet ja katkaisijat eivät suojaa esimerkiksi tilanteessa, jossa kosketetaan rikkinäistä sähkölaitetta tai jatkojohtoa. Vikavirtasuoja suojaa näissäkin tapauksissa, Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK muistuttaa.

Käytännössä vikavirtasuojan on siis tarkoitus suojella ihmistä tappavalta sähköiskulta silloin, kun sähkölaitteessa on vika, tai sähkö kulkeutuu jostain muusta syystä talon sähköverkosta ihmiseen.

Vikavirtasuoja tulisi STEK:n mukaan testata neljä kertaa vuodessa, sillä testaamaton suojakytkin voi jumiutua. Ratkaisevassa roolissa on vikavirtasuojassa oleva testinappi, jonka painaminen voi Ylen mukaan pelastaa henkesi.

Tee testaus näin:

1. Paina laitteen testipainiketta, jolloin laite laukeaa ja sähköt sammuvat.

2. Palauta vikavirtasuojakytkin testauksen jälkeen takaisin ylös toiminta-asentoon.

3. Ellei laite reagoi testipainiketta painettaessa, se on viallinen ja vaihdettava uuteen.

Katso video testauksesta! Voit katsoa sen myös täältä!

Tuoreimmat osastosta