Asuminen

Säilytätkö sinäkin maitopurkin jääkaapin ovessa? Se voi olla virhe – näin täytät jääkaapin oikein

Julkaistu:

Jääkaappi
Mitä ihmettä? Maitopurkkeja ei saakaan säilyttää jääkaapin sivulokeroissa.
Maitopurkit ovat monessa taloudessa niin kovassa käytössä, että ne eksyvät kuin varkain jääkaapin oveen, joka tuntuu kätevältä ja nopealta säilytyspaikalta.

Tämä on kuitenkin virhe. Kyseessä on nimittäin kohta, jossa jääkaapin lämpötilavaihtelut ovat suurimmillaan, eikä helposti pilaantuva maito ole siellä turvassa. Sijoita purkit sen sijaan esimerkiksi jääkaapin keskihyllylle.


Jääkaapin lämpötila ei ole sama kaikkialla kaapissa. Siksi myös ruoan sijoittelua tulisi miettiä kaappia täyttäessä. Kun seuraavan kerran kannat painavat kassit ruokakaupasta, täytä jääkaappi tässä järjestyksessä:

Alahylly

Alahylly on jääkaapin kylmin kohta. Eviran suositus on, että esimerkiksi tuoreet ja tyhjiöpakatut kalat, mäti ja tuore liha pitäisi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa, eli enintään +3 asteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylähylly

Tavallisissa jääkaapeissa lämpimin kohta on ylähyllyllä. Säilytä ylimmällä hyllyllä siis kertaalleen kypsennetty ruoka ja itse valmistetun ruoan tähteet, suojattuna. Näin niistä ei siirry hajua ja makua muihin tuotteisiin.

Vihanneslokero

Nimi ei johda harhaan. Jääkaapin vihanneslokerossa tulee säilyttää vihanneksia ja hedelmiä. Poista niistä kääreet ennen kaappiin laittoa ja säilytä ne toisistaan erillään.

Oven pulloteline


Oven sivulokeroa kutsutaan myös nimellä pulloteline. Ongelmallista on, että paikka altistuu suurimmille lämpötilan vaihteluille ovea avatessa ja suljettaessa. Tästä syystä maito ei sovi, pulloteline-nimestä huolimatta, säilytettäväksi tässä lokerossa.

Sen sijaan mehut, säilykkeet, salaatinkastikkeet ja limonadit sopivat hyvin sivulokeron pullotelineeseen.

HUOM: Jos et ole varma, miten juuri sinun jääkaappisi toimii, tarkista lämpötila jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla. Sen voi asetella mallista riippuen esimerkiksi kyljelleen hyllylle. Mittaa lämpötila eri puolilta kaappia ja vasta kun kaapin ovi on ollut useita tunteja kiinni, esimerkiksi aamulla.

Lähteet: saasyoda.fi, Rosemarie Jarski: Kuinka ananas kuoritaan 2012, Evira.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt