Asuminen

Unohda konmari! Nyt tulee ruotsalainen kuolinsiivous

Julkaistu:

Kuolinsiivous
Unohda konmari tai tanskalainen hygge. Nyt tulee kuolinsiivous!
Ruotsalaisten vastaisku japanilaislähtöisen Marie Kondon keksimälle siivousmetodille konmarille on rajun kuuloinen.

”Kuolinsiivous” on Margareta Magnussonin keksimä termi siivoustyylille, jonka tarkoitus on vapauttaa perheet liian tavaramäärän kahleista.

Siivousmetodi on tarkoitettu yli 50-vuotiaille henkilöille, jotka eivät halua jättää ylimääräistä tavarataakkaa jälkeläisilleen. Voi kuulostaa järkyttävältä, mutta on tosiasiassa aika fiksua.

– Kuolinsiivouksessa ei ole kysymys pölyjen pyyhkimisestä tai moppaamisesta. Kyse on pysyvästä organisointitavasta, jonka tarkoitus on tehdä arjesta sujuvampaa, Margareta Magnusson keroo The Chronicle -lehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuolinsiivouksen metodit esitellään ensi vuonna julkaistavassa kirjassa, mutta asiaan perehtynyt Elle Decor paljastaa jo nyt, mistä koko jutussa on kysymys:

1. Ei vain yli 50-vuotiaille

Vaikka Magnusson esittelee siivousmetodin yli 50-vuotiaille, se sopii tosiasiassa kenelle tahansa. Kuka vain joka haluaa yksinkertaistaa elämäänsä ja organisoida sen uuteen uskoon, hyötyy kuolinsiivouksesta.

2. Kyseessä on hidas prosessi

Kuolinsiivous ei ole mikään yhden päivän, viikon tai kuukauden ponnistus. Kyseessä on prosessi, joka kestää pidempään. Kysymys on elämäntavan muutoksesta.


3. Mieti samalla, mitä haluat jättää jälkeesi

Kun siivoat ja karsit, mieti samalla, mitä haluat jättää jälkeesi. Ehkäpä haluat tehdä päätöksen myös siitä, minkälaiset hautajaisesi ovat. Kaikki eivät halua ajatella aikaa kuolemansa jälkeen, mutta voi olla myös helpottavaa tehdä itse omaa elämäänsä koskevat isot päätökset.

4. Sano se ääneen

Kerro aikeistasi ääneen myös läheisillesi. Muuten viimeistä tahtoasi ei välttämättä tiedä kukaan.

5. Lahjoita

Vie kaverillesi kirjat, joita et enää halua tai lahjoita lapsenlapselle tavara, jonka haluat omistaa juuri hänelle. Aloita lahjoitusprosessi ihmisistä, joiden koet tarvitsevan tai haluavan esinettä eniten.

6. Kuolinsiivous on terapeuttista

Kuolinsiivouksessa ei ole kysymys kuolemasta. Siinä on kysymys oman elämän tutkiskelusta ja menneeseen katsomisesta. Tällä tavalla osaat säilyttää vain sen, mikä on oikeasti merkityksellistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt