Haju voi paljastaa kosteusvaurion – näin pidät kotisi ilmankosteuden kurissa - Asuminen - Ilta-Sanomat

Haju voi paljastaa kosteusvaurion – näin pidät kotisi ilmankosteuden kurissa

Kosteat ja leudot talvet lisäävät kosteusvaurion riskiä. Näillä viidellä vinkillä suojaudut harmeja vastaan.

Kosteat ja leudot talvet lisäävät kosteusvaurion riskiä.­

12.10.2017 11:03

Kosteusvaurio ei ole leikin asia. Pahimmillaan pitkäaikainen kosteusrasitus voi johtaa homevaurioon.

Vastikään kokemuksistaan kertoi Ilta-Sanomissa Susanna Makaroff, jonka puolen miljoonan euron rivitaloasunto meren tuntumassa Espoossa muuttui homepainajaiseksi.

Haju paljastaa ongelman

Kylmät pakkastalvet ovat nykyisin Suomessa harvinaisuus. Kosteat ja leudot talvet lisäävät kosteusvaurion riskiä. Sen vuoksi ilmankosteutta kannattaakin alkaa seurata myös Suomessa tarkemmin. Jos jossain tilassa on selvästi erilainen haju kuin muualla talossa, on syytä epäillä kosteusvauriota.

Ongelma voi ilmetä erilaisin hajuin. Lue täältä, miten tunnistat kodin 8 hälyttävää hajua.

Kosteusvaurio on näkymätön vieras. Se etenee seinien pintojen alla piilossa, minkä vuoksi useimmat tapaukset saavat muhia rakenteissa rauhassa vuosikymmeniä. Kun asukas jossain vaiheessa huomaa seinissä halkeamia, kupruiluja tai irtoavia laattoja, mikrobit ovat voineet levitä jo niin pitkälle, että talo on purkukunnossa.

Kosteusvaurioilta voi kuitenkin suojautua monin konstein. Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos kertoo tiedotteessa viisi vinkkiä siihen, miten kosteuden voi pitää kaukana asunnosta.

1. Huomioi vanhan asunnon märkätilat

Vanhan asunnon märkätiloissa ei voi elää kuin uimahallissa. ”Kyllä koneellinen ilmanvaihto ja lattialämmitys humauttavat ympäriinsä suihkutetun veden pois”, ajatellaan. Jos näin toimii vanhassa jugend-kivitalossa, saippuavedet menevät äkkiä rakenteisiin ja talosta tulee asumiskelvoton.

Selvitä, onko vanha talo remontoitu nykystandardien mukaisesti. Jos ei ole, vettä ei voi valuttaa lattioille, vaan lattiat kuivataan käytön jälkeen. Jos taas asunnossa on ollut kylpyamme, vettä ei ole tarkoitus päästää muualle.

2. Haistele – jos tilassa on selvästi erilainen haju, selvitä sen syy

Haju saattaa paljastaa kosteusvaurion. Koska vauriot ovat erilaisten orgaanisten kasvustojen aiheuttamia, ne aiheuttavat hajuja. Aiheuttajana voi olla sädesieni, bakteeri tai home, joten kosteusvaurion hajuja on erilaisia: haju voi olla joko tunkkainen, kellarimainen haju, joskus taas makea tai hapan.

Sen sijaan, että etsit tietynlaista hajua, kiinnitä siis huomiota siihen, jos jokin tila haisee erilaiselta kuin muut.

Rapiseva maalipinta voi kertoa ongelmista.­

3. Käytä mittalaitteita analysoinnin apuna.

Asunnon ihanteellinen ilmankosteus on 30–60 prosenttia. Kosteusmittarin avulla saa helposti selvitettyä, pysyykö kosteus näissä lukemissa. Erillistä ilmankostutinta kotona ei yleensä tarvitse, sen sijaan yli 70 prosentissa homevaurion riski kasvaa.

Älylaitteilla voi seurata nopeasti lämpötilan ja kosteuden historiatietoja. Tällöin asukas näkee heti, jos kodin lukemat ovat muuttuneet ja jos on syytä huolestua.

Lue täältä, miten yksinkertaisella suihkuvinkillä voi paljastaa, onko teidän asunnossanne liian kostea huoneilma.

4. Seuraa erityisesti kylpyhuonetta, keittiötä ja varastoja.

Märkätilat ovat yleisin kosteusvaurion lähtöpaikka. Kannattaa kiinnittää huomiota paikkoihin, joissa käsitellään vettä, kuten keittiöön ja kuivaustiloihin. Sisälämpötila kannattaa aina pitää muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampana, sillä lämmitys kuivattaa ilmaa, mikä taas estää homeen kasvua.

On kuitenkin tärkeää muistaa myös ilmanvaihto, sillä lämpö ja kosteus luovat homeelle otolliset olosuhteet. Kosteusvaurion etenemisnopeuteen vaikuttaa myös rakenteiden materiaali: puu on betonia herkempää kosteusvaurioille.

Nämä 10 merkkiä voivat kertoa kosteusvauriosta kodissasi!

5. Tuuleta kosteus ulos

Kosteus kannattaa tuulettaa ulos. Esimerkiksi sauna on hyvä tuulettaa ikkunaa avaamalla, ettei kosteus siirry tiloihin, joissa siitä on enemmän haittaa. Nopealla, noin kymmenen minuutin tuuletuksella saa asunnosta jo suurimman kosteuden pois. Ilmanvaihto yleensä kuivattaa lopun kosteuden.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?