Asuminen

Näin stailaat asuntosi myyntikuntoon ja teet kaupat nopeammin – suunnittelija vinkkaa ideat joka huoneeseen

Julkaistu:

Asuntokauppa
Yksityiskohtia ei kannata jättää viimeistelemättä, jos haluat saada asuntosi nopeasti myydyksi.
Syksy on tilastollisesti vilkasta asunnonmyyntiaikaa. Jos asuntonsa haluaa nopeasti kaupaksi, kannattaa asunnon ilmeen viimeistelyyn ja stailaukseen panostaa.

Pienilläkin asioilla on väliä, sanoo Kiinteistönvälittäjä Pirita Viitanen Tampereen Huomilta. Kuluneet seinäpinnat, repsottavat tapetit, irvistävät listat ja taulukoukun jäljet kannattaa remontoida siistiksi.

– Ostajalle voi tulla fiilis, että asunnossa joutuu tekemään kauhean paljon, jos pienet viimeistelytyöt ovat tekemättä. Vaiva kannattaa nähdä, Viitanen sanoo.

Isoihin keittiö- tai kylpyhuoneremontteihin ei sen sijaan kannata ennen myyntiä ryhtyä. Myyjä jää helposti tappiolle, sillä suuret remontit nielevät paljon rahaa – ja sitä paitsi ostaja voi haluta laittaa itse tilat mieleisikseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maalilla tekee ihmeitä

Oululainen sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen tekee työkseen myytävien asuntojen stailauksia ja remonttisuunnitelmia. Hänestä pienellä pensselin heilutuksella voi tehdä ihmeitä.

– Ei niin kivat tapetit voi poistaa ja maalata uusiksi. Tai jos vaikka seinissä on voimakas, persoonallinen väri, voi sen helposti maalata neutraalimmaksi, Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan on tärkeää häivyttää asumisen jälkiä ja muokata kotia neutraalimpaan suuntaan. Näin ostajaehdokas voi helpommin kuvitella itsensä asumaan asuntoon.

Kiinteistönvälittäjä Pirita Viitanen käyttää lähes jokaisessa myymässään kohteessa kevyttä stailausta ennen kuvien ottamista. Kuvien merkitys on suuri. Niiden perusteella ostaja tekee päätöksen, lähteekö paikan päälle näyttöön katsomaan asuntoa.

 

Kaikki kodit eivät voi olla viimeisen päälle eikä tarvitsekaan.

Viitasen mielestä stailaus kannattaa, etenkin jos kyseessä on tyhjä asunto. Silloin tilaan pyydetään mallikalustus.

– Ostajalle välittyy kalustetusta asunnosta harmoninen kotifiilis. Sillä on vaikutusta etenkin myyntiaikaan, Viitanen tietää.

Myös Minttu Vartiainen uskoo kodin hyvän tunnelman olevan keskeinen myyntivaltti. Tunnelmaa on asukkaan vaikea itse aistia, ja siksi voi olla hyvä idea turvautua ammattilaisen apuun.

– Mutta kaikki kodit eivät voi olla viimeisen päälle eikä tarvitsekaan, Vartiainen sanoo.

Karsi ja siivoa

Ennen kuvien ottamista ja ensimmäistä näyttöä on tärkeää karsia tavaroiden määrää. Koti ei saa olla tupaten täynnä roinaa, jotta ostaja näkee, mitä on ostamassa.

Vartiainen kehottaa selkeyttämään tiloja, heivaamaan erilaisia kasoja pois ja tarvittaessa vähentämään kalusteita.

Ylimääräiset nojatuolit ja olohuoneen nurkassa nököttävät kuntopyörät kannattaa ehdottomasti siirtää varastoon kuvien ja näytön ajaksi.

Yleinen siisteys on myös erittäin tärkeää. Vartiaisella on siivoamiseen hyvä yleisohje:

– Kaikki ne paikat, joista on miettinyt, että tuokin pitäisi siivota, kannattaa nyt käydä läpi.

Valaistusta ei sovi unohtaa. Vaikka normaaliarjessa pärjäisi pelkällä kattolampulla, kannattaa olohuoneeseen Vartiaisen mielestä tuoda myös jalkavalaisin ja tason päälle myös pöytävalaisin.

– Vähintä, mitä voi tehdä, on vaihtaa palaneet lamput uusiin. Jos esittely on ilta-aikaan, ei ostajalle saa tulla oloa, että asunnossa on pimeää, Vartiainen sanoo.

Valokuvat piiloon?

Usein toistettu ohje asunnonmyyjälle on, että henkilökohtaiset valokuvat ja muut tavarat kannattaa laittaa piiloon näytön ajaksi. Viitanen neuvoo asiakkaitaan toisin.

– En ole itse suosittanut, että pistäkää henkilökohtaiset tavarat piiloon. Jokainen myyjä saa itse päättää laittaako vai ei. Se on kuitenkin heidän kotinsa, Viitanen sanoo.

Sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen sen sijaan laittaisi hääkuvat ja vauvaotokset kaappiin.

– Toisia ne kiinnostavat kovasti, toiset taas eivät halua nähdä asukkaiden henkilökohtaisia kuvia, hän sanoo.

Myös erilaiset koriste-esineet ja matkamuistot hän karsisi näytön ajaksi minimiin.

– Toisen aarteet ovat toiselle romuja, hän muistuttaa.

Stailausvinkit kodin joka huoneeseen

Eteinen

Eteinen on tärkeä, sillä se antaa ensivaikutelman koko asunnosta. Raivaa kenkä- ja takkiröykkiöt piiloon, mutta jätä näkyville parit sievät kengät ja jokunen kaunis vaatekappale, kuten laadukas laukku, huivi ja takki. Jos tilassa on pöytätasoa, laita sille kukkia. Tavoittele kutsuvaa ja ilmavaa vaikutelmaa.

Olohuone

Jos olohuone on ahtaan oloinen, kannattaa suosiolla karsia huonekaluja. Aloita rikkinäisistä ja huonokuntoisista. Pienestäkin olohuoneesta saa avaran oloisen karsimalla ja tekstiilejä vaihtamalla. Vanhat kuviolliset verhot kannattaa vaihtaa uusiin ja vaaleisiin. Koristetyynyillä saa myös nopeasti ja helposti raikkautta ja harmoniaa tilaan. Muista myös riittävä valaistus. Kukat ja viherkasvit lisäävät hyvää tunnelmaa.

Keittiö

Raivaa tasoilta kaikki ylimääräinen tavara pois. Kahvinkeittimen voi jättää, samoin kivat yrttiruukut. Jääkaappimagneetit lappusineen on syytä ottaa pois.

Kannattaa harkita, olisiko kaappien vetimien vaihtaminen järkevää. Uudet, modernit vetimet eivät maksa maltaita, mutta voivat selkeyttää yleisilmettä kummasti.

Makuuhuone

Jos omakotitalossa on monia sekalaisia makuuhuoneita, jotka ovat jääneet lähinnä varastotiloiksi, kannattaa ne ennen näyttöä stailata eri käyttötarkoituksiin.

Normaalissa makuuhuoneessa riittää, kun on sänky ja yöpöytä. Tekstiileillä saa pelastettua paljon: vaihda makuuhuoneeseen hyvä matto, verhot ja kaunis päiväpeitto sekä koristetyynyjä. Heitä yöpöydältä kaikki ylimääräinen tavara pois.

Lastenhuone

Lastenhuone saa näyttää lastenhuoneelta, mutta karsi kuitenkin lelujen ja esimerkiksi esillä olevien piirustusten määrää. Yksivärisellä matolla tai päiväpeitteellä saa rauhoitettua huoneen värisekamelskaa.

Vessa ja kylppäri

Siirrä pyykkitelineet ja sangot pois näkyviltä. Raivaa tasoilta purkit ja putelit ja laita tilalle viherkasvi. Vaihda lattialle kaunis, uusi kylppärimatto ja koukkuihin väreihin sopivat uudet pyyhkeet.

Kissanvessat ja kaikki muukin lemmikkeihin liittyvä on siirrettävä näytön ajaksi pois näkyviltä. Jos epäilee hajuhaittaa, kannattaa pyytää vaikka naapuria nuuskimaan, tuoksahtaako kissanpissa tai koira nenään.

Piha ja parveke

Ensivaikutelma alkaa jo pihalta: huolehdi, että nurmikko on ajettu, talvella lumet kolattu ja istutukset ovat kunnossa. Raivaa harrastusvälineet varastoon pihalta lojumasta. Lyhdyt ja kukat tekevät sisäänkäynnistä kutsuvan.

Parveke ja terassi ovat myyntivaltteja, joten ne kannattaa laittaa kuntoon, vaikka ei niille ei itselle olisikaan käyttöä.

Vinkit antoi sisustussuunnittelija Minttu Vartiainen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt