Tiesitkö, että myös vaatteiden kuivattamiseen on olemassa sääntönsä? Näin teet sen oikein - Asuminen - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että myös vaatteiden kuivattamiseen on olemassa sääntönsä? Näin teet sen oikein

Pyykit narulle ja odottelemaan. Väärin! Todelliset asiantuntijat eivät heittele vaatteita pyykkinarulle miten sattuu.

Vaatteiden kuivattaminen ei ole niin yksinkertaista, kuin voisi kuvitella. Mieti ennen narulle laittamista, kestääkö vaate roikottamista.

11.10.2017 19:00

Tähänkin kotityöhön on nimittäin olemassa tarkat säännöt.

1. Ulkokuivaus

Pyykin kuivattaminen narulla ulkona on ehdoton ykkönen, sillä se tekee pyykin ihanan raikkaaksi. Energiataloudellinen vaihtoehto ei kuitenkaan Suomen oloissa aina onnistu.

Jos mahdollista, kuivata ulkona narulla erityisesti valkopyykki, sillä siitä tulee auringonvalossa entistä valkoisempaa. Ole sen sijaan tarkkana villa- ja silkkivaatteiden kanssa, joiden kangasta auringonvalo voi heikentää. Myös värilliset vaatteet voivat haalistua auringossa, joten käännä ne narulla nurinpäin.

2. Sisäkuivaus

Kuivaatko pyykit sisätiloissa? Tämä edellyttää asunnolta toimivaa ilmanvaihtoa.

Pyykistä nouseva kosteus aiheuttaa ajan myötä ongelmia, jos riittävää ilmanvaihtoa ei ole.

3. Tasainen alusta

Venahtiko vaate, kun kuivatit sen märkänä narulla? Kokeile sen sijaan tasaisella alustalla kuivatusta.

Tee näin:

Kääri vaate puhtaaseen pyyhkeeseen, niin kuin käärisit kääretorttua. Purista samalla pois siitä irtoava ylimääräinen kosteus. Avaa sitten käärö ja levitä se toisen puhtaan valkoisen pyyhkeen päälle.

Valitse kuivauspaikaksi lämmin huone, mutta älä kuivata hohkaavassa kuumuudessa, kuten lämpöpatterin edessä. Kääntele vaatetta, jotta se kuivuu kummaltakin puolelta.

4. Kuivausrumpu

Ehkä tärkein ohje kuivausrummun käytössä on, ettei sinne tulisi laittaa väärää materiaalia. Tarkista siis ennen kuivausrumpuun laittamista, soveltuuko materiaali sinne. Esimerkiksi silkki-, viskoosi ja villa eivät sovellu kuivausrummussa kuivatettaviksi lainkaan.

5. Huomioi materiaali

Mieti ennen narulle laittamista, kestääkö vaate roikottamista.

Esimerkiksi villapaita kuuluu niihin vaatekappaleisiin, jotka suositellaan venymisen välttämiseksi kuivattamaan tasaisella alustalla. Voit siis kokeilla kohdan kaksi ohjetta, tai vastaavasti narulla kuivattamista seuraavin ohjein.

Pujota vanhojen sukkahousujen jalat molemmista hihoista ja vyötärönauha kaula-aukosta. Kiinnitä sukkahousut pyykkipojilla pyykkinaruun. Näin villapaita ei veny, eikä pyykkipojista jää jälkiä.

Lähteet: siivous.info, Martat, Rosemarie Jarski: Kuinka ananas kuoritaan: Kodin kaikki kaikesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?