Asukas luisti talkoista, kosto koitti aitaa maalatessa – taloyhtiön pihatalkoot kuumentavat tunteet

rac

Julkaistu:

Pihatalkoot
Taloyhtiöiden syystalkoiden aika on nyt käsillä. Kuinka pihatalkoista voi selvitä sopuisasti?
Puista irtoavat lehdet ovat selvä merkki siitä, että monet taloyhtiöt alkavat suunnitella tulevia syksyn pihatalkoitaan.

Katso yllä olevalta videolta Kiinteistöliiton lakimiehen vinkit onnistuneiden pihatalkoiden järjestämiseen.

Pihatalkoot herättävät kuitenkin paljon tunteita, sekä puolesta että vastaan. Monista saattaa tuntua esimerkiksi siltä, että pihatalkoot ovat vain taloyhtiön hallituksen reippaiden puuhanaisten ja -miesten järjestämä tilaisuus, johon ei uskalla tai halua ottaa osaa.

Tämän vuoksi on hyvin tavallista, että pihatalkoissa pyörivät aina tietyt tutut kasvot samaan aikaan kun toiset piileskelevät tai ovat ”vahingossa” pois kotoaan talkoiden aikaan.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen muistuttaa, ettei ketään voida pakottaa osallistumaan pihatalkoisiin.

– Toisaalta kaikille pitää antaa mahdollisuus osallistua talkoisiin. On väärin, jos joku jätetään tarkoituksella kutsumatta, Pynnönen sanoo.

Hän kertoo kuulleensa esimerkiksi eräästä tapauksesta, jossa yksi talon asukas ei saanut talkookutsua ja jäi harmittelemaan sitä, ettei päässyt mukaan grillaamaan.

Riitoja tietyistä tilanteista

Pynnösen mukaan kevyemmät, enimmäkseen haravointia sisältävät kevät- ja syystalkoot aiheuttavat kuitenkin vain harvoin riitatilanteita asukkaiden kesken. Ongelmat tulevat esille vasta silloin, kun taloyhtiössä halutaan tehdä joitakin konkreettisia huoltotöitä, kuten maalata aitoja.

– On ollut sellaisia tilanteita, joissa on esimerkiksi jätetty jonkun asukkaan kodin kohdalta aita maalaamatta siksi, ettei hän ole ottanut osaa maalaustalkoisiin. Myös talvikunnossapito, eli piha-alueiden kolaaminen ja hiekoittaminen ovat aiheuttaneet samankaltaisia konflikteja.

Ristiriitatilanteiden välttämiseksi talkoot on hyvä suunnitella ennalta ja kaikkien asukkaiden on hyvä tiedostaa, millaisia töitä taloyhtiössä pitää tehdä. Yllätyslaskujen lähettäminen naapureille ei ole hyvien tapojen mukaista, eikä lain mukaan mahdollista.

Pynnösen mielestä ei kuitenkaan pidä tuntea huonoa omaatuntoa, jos jättää osallistumatta talkoisiin. Jokainen osakas maksaa kuitenkin oman osuutensa vastikkeistaan.

– Parhaimmillaan talkoilla voidaan kuitenkin luoda hyvää me-henkeä, jolloin naapureiden kanssa keskusteleminen helpottuu ja riitatilanteet voivat vähentyä.

Hän kannustaakin taloyhtiöitä innostamaan asukkaitaan lähtemään mukaan yhteisiin juttuihin. Miten olisivat esimerkiksi kesäjuhlat, jolloin haravoinnin sijasta keskityttäisiin grillaukseen ja yhdessäoloon?

Lohisoppaa ja omenapiirakkaa

Isännöintiliiton Kotitalo-lehti järjestää vuosittain Suomen paras taloyhtiö -kilpailun. Tämän vuoden finalistien joukossa oli muun muassa Kaarinassa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Mustahapero, jossa yhteisöllisyydestä on tehty lähestulkoon elämäntapa.

– Kevät- ja syystalkoiden lisäksi meillä on kaikenlaisia projekteja. Esimerkiksi nyt meillä on meneillään pro lipputanko -projekti, koska meillä ei ole vielä lipputankoa. Olemme keränneet siihen varoja muun muassa järjestelmällä yhteisen kirpputorin, Mustahaperon hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hollmén kertoo.

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävä Mustahapero aikoo järjestää syystalkoonsa lokakuun loppupuolella. Silloin tiedossa on perinteisen haravoinnin lisäksi esimerkiksi pensasten leikkuuta, pyörävaraston siivousta ja rikkaruohojen kitkemistä.

Millä tavalla taloyhtiössä on saatu innostettua asukkaat mukaan tähän kaikkeen?

– Itse olen maalta kotoisin ja tykkään tehdä asioita muiden ihmisten kanssa. Taloyhtiössämme on ollut tapana kysellä muiden kuulumisia ja jos emme tunne toisiamme, niin näemme vaivaa tutustuaksemme. Pakko ei tietenkään ole puhua, jos ei halua!

Kaikesta päätellen Mustahaperon asukkaat haluavat silti viettää aikaa keskenään. Kauniina kesäpäivänä he saattavat istuskella yhdessä pihalla kahvittelemassa ja kutomassa pipoja keskosille. Talkoitakaan ei ajatella raatamisena. Hollmén ajattelee asian toisin päin; kun kuokkii ja haravoi, ei tarvitse mennä kuntosalille.

– Hoidamme myös tarjoilut yhdessä tuumin. Joku leipoo vaikka omenapiirakkaa ja joku toinen tuo kahvit ja teet. Monesti lämmitämme myös saunan talkoiden päätteeksi.

Perinteeksi ovat muodostuneet myös taloyhtiön joulukoristelutalkoot, jonka jälkeen porukka kokoontuu Hollménin luokse syömään puuroa, torttuja ja glögiä.

– Eikä pidä unohtaa puheenjohtajan uudenvuodenvastaanottoa, jossa syömme yhdessä lohisoppaa!

Miten pihatalkoot ovat onnistuneet teidän taloyhtiössänne? Nouseeko mieleen joitakin lämpimiä tai vähemmän lämpimiä muistoja? Kerro kommenteissa!

Ota kantaa

Osallistutko taloyhtiön pihatalkoisiin?

Kyllä, aina olen mukana! 42% En todellakaan. 58%
Ääniä yhteensä 5065

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt