Ostajat taistelevat 145 000 euroa maksavasta törkyläävästä Helsingin Sörnäisissä – välittäjä: ”En ole nähnyt vastaavaa koskaan aiemmin” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Ostajat taistelevat 145 000 euroa maksavasta törkyläävästä Helsingin Sörnäisissä – välittäjä: ”En ole nähnyt vastaavaa koskaan aiemmin”

Karmea läävä on yhä useamman silmissä erikoinen harvinaisuus, oikea lottovoitto.

Surkeasta kunnostaan huolimatta Pääskylänrinteen yksiö menee mitä luultavammin kuumille kiville.

10.10.2017 15:55

Helsingin Sörnäisten kaupunginosassa myytävä asunto on hävityksen kauhistus. Sen lattia on maalin tahrima ja katto keltainen tupakansavusta. Rähjäisiä seinälevyjä on revitty säälimättömästi alas.

Silti sitä oli eilen maanantaina katsomassa noin 40 mahdollista ostajaa. Karmea läävä on yhä useamman silmissä erikoinen harvinaisuus, oikea lottovoitto.

– Se selittyy asuntomarkkinoiden yleisellä tilanteella. Korkea hintataso houkuttaa hankkimaan kohteita, jotka ovat edullisempia, kuin vastaavat hyväkuntoisina, selittää kiinteistönvälittäjä Jari Hänninen.

Sörnäisten Pääskylänrinteessä sijaitsevaa 29 neliön läpitalon yksiötä kaupataan Oikotie.fi -palvelussa 145 000 euron hintaan. Se kuulostaa helsinkiläisen korvaan halvalta, ja asunto onkin Hännisen mukaan 20 prosenttia alueen keskihintaa edullisempi.

– Se on ostajan etu, kun sitä pääsee sitten remontoimaan sellaiseksi kuin itse haluaa. Ostohetkellä saa hankintaedun tulevaa remonttia varten.

Tupakansavu on porautunut syvälle asunnon pintoihin.

Asunnon suosiota selittää myös se, että vastaavia kohteita tulee välittäjämyyntiin vain kourallinen vuosittain. Sen lisäksi se sijaitsee oivalla paikalla Sörnäisten metroaseman liepeillä, josta on helppo matka kaupungin keskustaan, ja jossa asunnot ovat vielä hitusen keskustaa halvempia.

Törkyisestä asunnosta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Oman työn arvo ratkaisee

Hännisen mukaan tämänkaltaisilla remontoitavilla asunnoilla on kaksi selkeää ostajakuntaa. Toiset hakevat siitä omaa kotia, toiset sijoituskohdetta.

– Täällä on hyvin laaja ammattikunta niitä, jotka ostavat huonokuntoisia asuntoja ja myyvät niitä sitten eteenpäin. On paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tehneet remonttia ja joilla ei ole valmiutta ostaa tuollaista asuntoa. Markkina toimii niin, että joku tekee sen näiden ihmisten puolesta, Hänninen selittää.

Miljoonabisneksestä tavan remonttireiskan on kuitenkin turha haaveilla. Voittoon vaikuttaa eniten se, kuinka paljon omalle työlleen laittaa arvoa.

– Markkina on tällä hetkellä erittäin kilpailtu, tekijöitä on paljon ja asunnot remontoidaan nykyään erittäin kustannustehokkaasti. Voiton tekeminen perustuu siihen, että pystyy myymään oman työnsä.

Rähjäistä asuntoa on turmeltu entisestään.

Hännisen mukaan käsistään kätevä ostaja remontoi Pääskylänrinteen kauhujen yksiön noin 15 000 eurolla. Jos remontin teettää ulkopuolisella, siihen tulee kymppitonni lisää.

– Siinä tulee se myyntimarginaali, eli se ostajan työn osuus. Tuollaisessa yksiössä varsinainen myyntivoitto jää hyvin pieneksi, koska kilpailu on kovaa, hän painottaa.

Kylpyhuone parhaassa kunnossa

Kuten kuvista näkyy, Pääskylänrinteen täystuho täytyy uusia lattiasta kattoon. Pitkän linjan kiinteistönvälittäjä Hänninen ei muista myyneensä yhtä huonokuntoista kohdetta koskaan aiemmin.

Miehen mukaan huoneistoremontin kallein paukku on kylpyhuone, joka on tässä tapauksessa uusittu taloyhtiön putkiremontin yhteydessä vuonna 1988. Se on siis hyväkuntoinen muuhun asuntoon verrattuna.

Kylpyhuoneeseen on tehty putkiremontti vuonna 1988.

Toiseksi eniten rahaa palaa keittiöön.

– Sen elinkaari on tässä asunnossa tullut päätökseensä. Onneksi keittiö on aika pieni, eli sen ei pitäisi tulla hirveän kalliiksi.

Oman siivunsa remonttibudjetista vie myös tupakansavun tuhoamien pintamateriaalien uusiminen. Hännisen arvion mukaan asunnossa on tupakoitu vuosien ajan. Nikotiini ja terva pitää poistaa sähköisen ionisaattorin, pesuaineiden ja erikoismaalien voimin.

Jostain kumman syystä asuntoa on myös turmeltu repimällä sen seinärakenteita auki. Kuten arvata saattaa, kämppä on ollut asumattomana jo hyvän aikaa.

– Näissä tapauksissa myyjä on lähes poikkeuksetta eri kuin asunnon alkuperäinen omistaja. Niin myös tässäkin, eli se on myyntitoimeksianto perikunnalta. Asunto on kuolinpesä.

Sen enempää kiinteistövälittäjä ei tohdi asunnon taustoista kertoa, sillä se olisi välittäjiä velvoittavan hyvän välitystavan vastaista.

Asunnon keittiö on tullut elinkaarensa päähän.

Asunto on myynnissä Oikotie.fi:ssä sekä Etuovi.com:ssa. Oikotie.fi ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

  • Mitä pitää ottaa huomioon, kun on ostamassa kerrostalo-osaketta? Katso vinkit alla olevalta faktavideolta.

Juttua muokattu 11.10 klo 12.10: Asunto on 20 prosenttia alueen keskiarvoa halvempi, ei 20 prosenttia omaa arvoaan kalliimpi, kuten aluksi kerrottu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?