Anni pääsi eroon velkakierteestä alle puolessa vuodessa ja hankki oman asunnon – näin hän onnistui

”En usko, että ensimmäinen pikavippi on ollut ihan oikeasti tarpeellinen, vaan olisin varmasti selvinnyt ilman sitäkin, kun vain olisin kehdannut sanoa, että mennään seuraavan palkkapäivän jälkeen”, kertoo kulutusluottokierteestä irti pyristellyt Anni.

18.9.2017 13:47

– Ensimmäinen pikavippini on varmasti ollut niin sanotusti helppo satanen tai kaksi ihan vain arjen perusmenoihin. Ehkä kävin leffassa ja syömässä kavereiden kanssa? muistelee taloudestaan bloggaava kolmikymppinen nainen.

Kutsutaan häntä vaikka Anniksi. Nyt hänen nimimerkkinsä on Rouva Rahahuoleton, mutta aiemmin raha oli hänen elämässään huolenaihe. Kun Anni alkoi blogata talouden kuntoonlaittoprojektistaan, hänellä oli velkaa vähän päälle 15 000 euroa. Siitä noin kymppitonni tuli opintolainasta, loput erilaisista kulutusluotoista.

– Ajankohtaiseksi tullut asunnon osto ja asuntolainan hakeminen saivat minut heräämään. Tajusin, että rahaa pitää saada säästöön käsirahaa varten ja tiesin, että pankissa tutkitaan tiliotteet ja tehdään myös tulo–menolaskentaa, Anni kertoo.

Blogissaan Anni kirjoittaa, että sai kuitattua seitsemän eri kulutus- ja tililuottoaan talousprojektinsa ensimmäisen viiden kuukauden aikana. Sen ansiosta myös haave omasta asunnosta toteutui melkein puolitoista vuotta aiemmin kuin hän oli suunnitellut.

Luottotietoja ei saa menettää

Annin velkaantuminen alkoi, kun hän täysi-ikäistyi ja aloitti itsenäisen elämän. Jossakin vaiheessa mukaan kuvioon tulivat myös pikavipit, joita sai helposti tekstiviestillä.

– En usko, että ensimmäinen pikavippi on ollut ihan oikeasti tarpeellinen, vaan olisin varmasti selvinnyt ilman sitäkin, kun vain olisin kehdannut sanoa, että mennään seuraavan palkkapäivän jälkeen, Anni pohtii jälkikäteen.

Vippien kustannukset ovat isot, joten kierre lähtee helposti päälle. Edellisten maksamiseen tarvitsee aina uutta rahaa.

Pikavippikierteestä Anni pääsi irti jo neljä vuotta ennen blogin perustamista.

– Kun asiat alkoivat mennä pieleen ja aloin kikkailla niin laskujen maksamisen kuin pikavippienkin kanssa, tiedostin kuitenkin, että luottotietoja ei saa menettää. Sen ajatuksen ansiosta pikavippikierre ei koskaan lähtenyt lopullisesti käsistä.

Tilalle tulivat kuitenkin kulutusluotot, joilla Anni osteli esimerkiksi lentolippuja ja huonekaluja sekä maksoi muun muassa hammashoitoa ja isovanhempiensa hautajaiskuluja

Yksi velka kuukaudessa

Anni käytti velkojensa maksamisessa snowball- eli lumipallometodia. Tiivistetysti sen ideana on, että kaikki velat kirjataan ylös ja maksetaan pois yksi kerrallaan niin, että ylimääräinen raha keskitetään yhteen velkaan ja muista maksetaan vain minimilyhennystä.

Kun yksi velka on kuitattu kokonaan, siirrytään seuraavaan ja niin edelleen. Velkojen poismaksuun käytettävä rahamäärä kasvaa lumipallon lailla sitä mukaa, kun maksettavien velkojen lukumäärä vähenee.

Annin velat eivät olleet kovin isoja, joten hän sovelsi metodia niin, että maksoi joka kuukausi yhden velan kokonaan pois. Rahaa velkojen maksuun hän sai tekemällä ylitöitä, sillä hänen rahoitus- ja vakuutusalalla olevassa työpaikassaan oli hyvä mahdollisuus siihen.

– Normaalilla kuukausittaisella palkkapussilla en olisi varmastikaan onnistunut. Velkojen maksaminen toimi myös todella hyvänä motivaattorina lisätöiden tekoon, Anni arvioi.

Kun kulutusluotot oli maksettu, Anni ja hänen puolisonsa hakivat ja saivat asuntolainaa. Unelma omasta kodista toteutui toukokuussa

Opeteltavaa riittää yh

Tällä hetkellä Annilla on opintolainaa noin 9 000 euroa ja luottokorttivelkaa noin 3 000 euroa. Niidenkin varalle on selkeä suunnitelma. Hän viettää ”talouspaastoa” syys- ja lokakuun, jotta saa maksettua toisen luottokorteistaan nollille lokakuussa.

Paaston ideana on olla käyttämättä rahaa mihinkään ylimääräiseen. Jos säästölinja pitää, Anni on laskenut, että tammikuusta alkaen tilille pitäisi jäädä pakollisten menojen jälkeen noin 700 euroa käyttörahaa.

– Velkojeni vuoksi olen joutunut luopumaan mielenrauhasta ja elänyt vuosia jatkuvassa pelossa, että joku saa tietää, kuinka hirvittävän sekaisin raha-asiani ovat olleet. Nyt jo helpottaa ja on aivan mielettömän vapauttava tunne, kun raha-asiat eivät aiheuta oman pääni sisällä enää lukkotilanteita, Anni iloitsee.

Tulevaisuuden tavoitteena on, että rahaa jäisi joka kuukausi säästöön. Suurin taloudellinen haave ehti jo toteutua, kun perhe muutti omistusasuntoon.

– Haluan elää ihan normaalia elämää ja mahdollistaa lapsilleni muun muassa harrastusmahdollisuudet ja toisinaan hemmotteluakin. Omassa lapsuudessani ei koskaan ollut mihinkään ylimääräiseen varaa ja muistan edelleen, miten kauheaa oli avata jääkaappi ja toivoa, että siellä olisi ollut muutakin kuin valo.

Koko jutun voit lukea täältä

Lue myös:

Lukijoiden 11 parasta pihistelyvinkkiä: ”Olen säästänyt satoja euroja kuukaudessa”

Kannattaako ystävälle lainata rahaa? 6 tositarinaa

Tunnistatko rikkaan? Näin varallisuus näkyy Suomessa

Onko vuokralla asuminen hölmön hommaa? No ei! 6 syytä, miksi se kannattaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?