Soili ja Raino ostivat 1500-luvulla perustetun kartanon – kuvat: romahtamassa ollut tönö on nyt upea koti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Soili ja Raino ostivat 1500-luvulla perustetun kartanon – kuvat: romahtamassa ollut tönö on nyt upea koti

Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme palasivat keski-iässä asumaan lapsuusmaisemiinsa Somerolle. Kodiksi löytyi 1500-luvun lopulla perustettu Härkälän kartano.

Sängynpäätynä toimii antiikkinen kampaus pöydän peili, jonka pintaa koristavat lasiin hiotut romanttiset köynnöskuviot­

3.9.2017 15:03

Soili Suominen-Hurme ja Raino Hurme istuvat aamukahvilla kustavilaishuonekaluin sisustetussa ruokasalissa. Rauhalliset hitaat aamut ovat pariskunnalle kesäaikaan harvinaisia, sillä heidän kotikartanonsa on tilauksesta avoinna ryhmille ja perhe- ja yritysjuhlille. Lisäksi tarjolla on majoitustilaa 13 hengelle.

– Tämä on yksi lempipaikoistamme, aurinkoisella säällä viihdymme terassilla ja etenkin syksyisin ja keväisin myös vanhalla kuistilla, Soili ja Raino kertovat.

Tilaa heidän kodissaan riittää tuhannen neliön verran kahdessa kerroksessa. Pihaa on pari hehtaaria ja järven rantaa parisensataa metriä.

Portaikon joonialaiset marmorikiveen hakatut patsaat esittävät kreikkalaisia kaunottaria.­

­

Härkälän kartano on perustettu vuonna 1594. Kartanosta tuli Hurmeiden koti sattumalta kymmenisen vuotta sitten.

Hurmeet ovat kotoisin Somerolta ja he tutustuivat toisiinsa jo lukiossa. Ylioppilaskirjoitusten jälkeen vuonna 1977 kummallakin oli kiire pois synnyinseudulta, joka silloin oli Suomen suurin sikapitäjä.

Soile lähti opiskelemaan Ruotsiin, Raino Tampereelle. Kihlajaisia vietettiin samana vuonna kun Soili palasi Tukholmasta Helsinkiin eli 1987, ja kaksi vuotta myöhemmin juhlittiin häitä. Siteet Somerolle olivat kiinteät, sillä molempien vanhemmat asuivat Somerolla ja Raino kävi auttamassa vanhempiensa maatilan töissä keväisin ja syksyisin.

Kesällä 2005 Raino näki Somerolla käydessään paikallislehdessä myynti-ilmoituksen ja pariskunta lähti katsomaan myynnissä olevaa Härkälän kartanoa, joka myynti-ilmoituksenkin mukaan oli huonossa kunnossa.

– Kartano oli konkreettisesti romahtamispisteessä. Katto roikkui ja ikkunoissa oli lasin tilalla pahveja. Ihastuimme kuitenkin paikkaan, etenkin lasiverantaan ja jotenkin täällä leijui tšehovilaisen kirsikkapuiston henki, Raino kertoo.

Taide on pariskunnan yhteinen harrastus.­

Hurmeiden Japani-kokoelmaan kuuluu muun muassa keisarinnanukke, jota Japanissa pidetään esillä yhdessä muun nukkehoviväen kanssa tyttöjen päivänä 3.3. kerran vuodessa.­

Kaupat tehtiin parin viikon päästä juhannuksena.

– Käsillä olivat viimeiset hetket pelastaa kartano. Meidän oli päätettävä, annetaanko katon romahtaa vai korjataanko se. Kunnostustyö alkoi katon korjauksella kesällä 2006, Soili kertoo.

Kartanossa sähköt toimivat vain jossain huoneissa ja vettä tuli ainoastaan sisälle rakennettuun sähkösaunaan. Kartanon tiloissa oli toiminut kunnalliskoti vuosina 1920–1979 ja sen jälkeen se oli ollut Someron apteekkarin Keijo Mäkelän perheen ja suvun omistuksessa.

– Pihamökki oli kiehtova ja se oli kunnostettu, aluksi se oli meille kesämökkinä, Soili sanoo.

Kunnostustyöt tehtiin vaihe vaiheelta, sisällä huone huoneelta. Avajaiset vietettiin vuonna 2010. Kunnostuksen suunnitteli arkkitehti Olivier Lemarchand.

Somerolle muuttaessaan Hurmeet olivat vannoutuneita kaupunkilaisia, mutta heillä oli kesämökki Vihdissä.

Enkelisalia koristaa laudoille maalattu enkeli, jonka Soilin täti pelasti Someron kirkon remontista 1970-luvun alussa.­

– Asuimme muutaman vuoden Espoossa omakotitalossa ja siinä elämänvaiheessa se oli liiaksi maaseutua, Raino sanoo.

Pariskunnalla on edelleen koti myös Helsingissä, mutta Vihdin mökki on myyty.

– Somerolla on todella hyvät palvelut, upea kirjasto ja uimahalli. Helsingin lisäksi täältä on lyhyt matka myös Turkuun ja Tampereelle.

Soili ja Raino ovat molemmat omaehtoisen eläkevakuutuksen turvin eläkkeellä. Soili on koulutukseltaan ekonomi ja Raino toimittaja.

– Tämä on meille elämäntapa ja harrastus. Kesäaikaan kartano on myös todellinen kuntokuuri; ei tarvitse erikseen käydä salilla. Askelia kertyy päivässä helposti 10 000, joskus 16 000, Raino sanoo.

Talon töissä auttavat ”piika” ja ”renki”, jotka ovat leikkisät lempinimet nurmikon leikkuussa ahertavalle ruohonleikkuurobotille ja sisätilojen lattioita puhdistavalle robotti-imurille. Kesäajan tapahtumissa avustavat kesätyöntekijät ja tuntiapulaiset.

Kartanon oven edessä solisee suihkulähde.­

– Olemme tehneet paljon työtä ja remontteja myös itse. Jo lapsena oppi siihen, että aina tehdään yhdessä töitä. Meillä kotona järjestettiin usein myös isoja sukujuhlia, Soile kertoo.

Kartanon alakerrassa on juhla- ja ruokasalin, keittiön ja majoitustilojen lisäksi upealta näyttävät Enkeli- ja Kiina-sali. Enkelisalin seinällä on paitsi vanha 1600-luvun gobeliini myös siniharmaasävyinen laudoille maalattu enkeli, jota Soili ja Raino muistavat lapsuudessaan koulun joulu- ja kevätjuhlien aikaan Someron kirkossa tuijottaneensa.

– Tätini Eine pelasti kirkon enkelin lautakasasta kirkon remontin yhteydessä 1970-luvun alussa. Hän kuljetti laudat kotiinsa polkupyörällä. Tätini kuoltua enkeli muutti meille, Soili kertoo.

Enkelisalin vieressä Kiina-salissa on kiinalaista antiikkia ja yläkerrassa on pariskunnan japanilaisten esineiden kokoelma.

– Taistelulajien harrastuksesta se lähti ja kokoelmat kasvavat yhä hiljalleen. Lisäksi harrastamme taidetta ja järjestämme täällä joka kesä taidenäyttelyitä. Niitä järjestäessä oppii koko ajan lisää taiteesta.

Lasiveranta on yksi lempipaikoista.­

Työt eivät kartanossa tekemällä lopu.

– Puutarhan maisemointi on vielä kesken ja haaveilemme viinikellarin rakentamisesta 1500-luvun holvikellariin. Ja onhan tuolla vielä 30 metriä avovinttiä tyhjillään, Raino Hurme sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?