Älä kasvata hometta taloosi! Näin kaukana nurmikon ja kukkapenkin tulisi sijaita sokkelista

Vesi ja kosteus voivat uhata talon terveyttä. Siksi myös puutarhasi istutusten paikalla on väliä.

24.8.2017 12:39

Ongelmia voivat aiheuttaa muun muassa väärin ohjatut sadevedet, puutteelliset tontin kallistukset ja pihan kasvillisuus.

Puutarhuri, muista nämä neljä tärkeää ohjetta:

1. Kukkapenkki kauemmas

Sokkelin eli perusmuurin vieressä tulisi olla 40 sentin erotuskaista. Tätä lähempänä taloa ei saisi olla eloperäistä ainesta.

Siirrä siis kukkapenkit ja ruusuköynnökset pois. Pois myös multa ja maa-aines talon ympäriltä aina hiekkaan asti. Aseta syntyneen ojan pohjalle suodatinkangas estämään rikkaruohojen kasvu.

Täytä erotuskaistale karkealla sepelillä. Voit koristella pinnan halutessasi koristekivillä.

Rajaa erotuskaistale nurmikosta painekyllästetyllä puulla tai muovisella rajausnauhalla. Poista kertynyt eloperäinen aines kaistaleelta viimeistään keväällä ja kitke rikkaruohot pois.

2. Puut ja pensaat kolmen metrin päähän

Kaikki puut on syytä pitää pois rakennuksen läheisyydestä. Juuret voivat vaurioittaa perusmuuria ja kasvaa maanvaraisen laatan alle, jopa viemäreihin saakka.

Hyvä etäisyys on vähintään kolme metriä. Pajunsukuisille puille ja pensaille, lehmuksille sekä suurille pihapuille sopiva etäisyys on vähintään viisi metriä.

3. Huolla puut ja pensaat

Leikkaa ja huolla pensaat säännöllisin väliajoin.

Peltikattoa vasten hankaavat oksat vaurioittavat maalipintaa altistaen katteen ruostumiselle ja reikiintymiselle.

Kasvusto voi tukkia myös rännit. Lehtipuista tippuva makea neste ruokkii sammalta ja muuta pienkasvustoa, myös mikrobeja.

4. Tarkkana villiviinin kanssa

Talojen seinustalle sijoitetut köynnöskasvit muodostavat ympärilleen mikroilmaston, joka on huomattavasti muuta ilmanalaa kosteampi.

Ongelman voi aiheuttaa vaikkapa villiviini, jonka voimakkaat ilmajuuret voivat pureutua seinärakenteen sisään ja kulkea katolla ränneissä sekä vesikaton rakenteissa vaurioittaen niitä. Villiviinin alla oleva seinärakenne ei pääse kuivumaan.

Voimakkaat köynnöskasvit tuovat mukanaan myös pieneläimiä, kuten muurahaisia ja hämähäkkejä.

Villiviinien mahdollisiin haittoihin kannattaa suhtautua vakavasti erityisesti lautaverhoillussa talossa. Tarkkaile siis villiviinin takana olevien perustusten, seinien ja räystäiden kuntoa jatkuvasti.

Lähteet: Arkisto IS, Pihapuutarhuri: älä kasvata hometta taloosi, Kosteus- ja hometalkoot 2012, Kotitalo

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?