Anssi, Anselmi

Asuminen

Onko muovikipposi terveysriski? Eviran asiantuntija kertoo, kauanko sitä on turvallista käyttää

Julkaistu:

Muovi
Kukapa ei käyttäisi kotonaan muoviastioita? Mutta onko siinä järkeä?
Monet kaupasta ostetut elintarvikkeet on pakattu muovirasioihin. Niiden lisäksi monet säilövät ja lämmittävät ruokiaan erilaisissa muovisissa astioissa.

Eikä mikään ihme, onhan muovi hyvin kevyttä ja kestävää ja se on ylivertainen materiaali pitämään sisällään esimerkiksi erilaisia aromeja ja kaasuja, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Merja Virtanen.

Elintarvikekäyttöön tarkoitetut muovit kuuluvat kontaktimateriaaleihin, joiden turvallisuutta valvotaan EU-asetuksella.

Lainsäädännön mukaan muovit on valmistettava niin, ettei niistä siirry tavallisissa käyttöolosuhteissa elintarvikkeisiin mitään ainesosia sellaisia määriä, jotka voisivat esimerkiksi vaarantaa ihmisen terveyden, muuttaa elintarvikkeen koostumusta sopimattomasti tai heikentää sen haju- tai makuominaisuuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monet ovat silti varmasti kuulleet esimerkiksi bisfenoli A:sta eli BPA:sta, joka on kemiallinen yhdiste, jota käytetään yleisesti muovin valmistukseen huolimatta sen terveydelle mahdollisesti vaarallisista ominaisuuksista.

– Bisfenolit ovat niin sanottuja hormonihäirikköjä, jotka voivat nimensä mukaisesti häiritä ihmisen hormonitoimintaa. Tuttipulloissa bisfenoli A:ta ei nykyään saa enää käyttää, mutta muuten sen käyttö on sallittu rajoitettuna elintarvikemuovissa, selittää Virtanen.

Muovia voidaan toki valmistaa ilmankin BPA:ta, mutta esimerkiksi monet korvaavat aineet kuten bisfenoli S tai F eivät ole nykytutkimuksen mukaan sen turvallisempia vaihtoehtoja.

Tuotteita käytettävä vain niille tarkoitetuissa olosuhteissa

Ovatko kaikki muoviastioita käyttäneet suomalaiset toisin sanoen tuhoon tuomittuja? Virtasen mukaan eivät, sillä astioista ja pakkauksista siirtyvien kemiallisten aineiden vaikutukset eivät ole juuri koskaan akuutteja vaan vaikuttavat vasta, kun niille altistuu pitkään. Hän kuitenkin kehottaa huolellisuuteen muovia käytettäessä.

– Muovituotteita tulisi aina käyttää vain niissä olosuhteissa, joihin ne on tarkoitettu. Nämä olosuhteet pitäisi aina lukea tuotteen käyttöohjeissa.

Jos ruokaa haluaa esimerkiksi kuumentaa mikrossa, pitäisi varmistaa, että muoviastia soveltuu mikrokuumentamiseen. Tämän pitäisi selvitä astiassa olevista merkinnöistä.

– Joissain muoviastioissa saattaa olla annettu lämpötilalle pelkkä raja-arvo, esimerkiksi +70 astetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä voi välttämättä käyttää mikrokuumennuksessa. Mikro kun voi kuumentaa ruokia pistemäisesti hyvinkin kuumaksi ja silloin lämpötila saattaa nousta astialle liian korkeaksi, sanoo Virtanen.

Ruoan korkea lämpötila sekä sen rasvaisuus ja happamuus edistävät muovin ainesosien siirtymistä elintarvikkeeseen.

Kuluneita astioita ei kannata enää käyttää

Olisiko kuluttajien sitten parempi siirtyä kokonaan vaikkapa lasisten säilytysastioiden käyttäjiksi? Virtasen mukaan ajatus ei ole huono.

– Itsekin käytän paljon lasisia säilytysastioita. Lasi on hyvä materiaali, sillä se on kemiallisesti hyvin pysyvä eikä siitä irtoa juuri mitään ainesosia. Sen huono puoli on tietysti se, että se särkyy helposti ja painaa paljon muovia enemmän. Ruostumaton teräs ja nykyaikainen keramiikka ovat myös toimivia säilytysratkaisuja. Kaikkien näiden kohdalla pitää kuitenkin varmistaa se, että ne soveltuvat elintarvikekäyttöön.

Eikä muoviakaan tarvitse kokonaan laittaa pannaan. Virtanen muistuttaa, että kemikaalikuormalle altistuu joka tapauksessa jollakin tavalla, esimerkiksi kosmetiikan kautta.

Muoviastian käyttö kannattaa kuitenkin lopettaa viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa ulkonäön muuttuneen. Jos muovikippo on siis rikkoontunut, haurastunut, naarmuuntunut, kerännyt pinttynyttä likaa tai jotenkin muuten muovautunut alkuperäistä vastaamattomaksi, ei sitä pidä enää käyttää.

– Muoviastian kestävyydelle ei voi nimetä mitään tiettyä aikaa. Jokaisella tuotteella on kuitenkin erilainen elinikä. Niinpä astioita pitää tarkastella yksilöinä; mikäli tuote on selvästi kulunut, on muovin ainesosien elintarvikkeeseen siirtymisen riski suurempi, jolloin astia tulee vaihtaa uuteen.

Miten bisfenoli A vaikuttaa terveyteen?

BPA:n terveyshaitat ovat kiistanalaisia: Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen arvion mukaan suuret BPA-määrät ovat eläinkokeissa olleet haitallisia munuaisille ja maksalle sekä mahdollisesti maitorauhaselle.

On myös mahdollista, että BPA vaikuttaa haitallisesti lisääntymiseen, hermostoon, immuunijärjestelmään, verenkiertojärjestelmään ja syövän muodostumiseen. Näitä vaikutuksia pidetään kuitenkin tällä hetkellä epätodennäköisinä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aviciin ex-tyttöystävä rikkoi hiljaisuuden – julkaisi sydäntä särkevän tekstin edesmenneestä DJ:stä: ”Hän oli uskottuni”

  2. 2

   Hjallis Harkimo julkisti liikkeensä – he ovat mukana

  3. 3

   Pikkulapsen viaton piirustus herätti huolen hoitopaikassa – ”Jos päiväkodin täti olisi edes hetkeksi pysähtynyt kuuntelemaan lasta...”

  4. 4

   Harkimo paljasti Ylelle, miksi Jethro Rostedtin nimeä ei löytynyt uuden liikkeen listalta

  5. 5

   Palkkamurhaa, huumekauppaa, perätön ilmianto Juicesta... Tällaista oli surmatun palkkamurhaaja Raimo Anderssonin elämä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  2. 2

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  3. 3

   Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

  4. 4

   Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

  5. 5

   Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  5. 5

   Michael Jacksonin tytär julkaisi netissä kuvan, joka sai kuolleen laulajan fanit aivan sekaisin – selkäpiitä karmivaksi väitetty otos jakoi rajusti mielipiteet

  6. Näytä lisää