Onko muovikipposi terveysriski? Eviran asiantuntija kertoo, kauanko sitä on turvallista käyttää - Asuminen - Ilta-Sanomat

Onko muovikipposi terveysriski? Eviran asiantuntija kertoo, kauanko sitä on turvallista käyttää

Kukapa ei käyttäisi kotonaan muoviastioita? Mutta onko siinä järkeä?

Muoviastioita ei pidä käyttää miten sattuu.­

23.8.2017 12:56

Monet kaupasta ostetut elintarvikkeet on pakattu muovirasioihin. Niiden lisäksi monet säilövät ja lämmittävät ruokiaan erilaisissa muovisissa astioissa.

Eikä mikään ihme, onhan muovi hyvin kevyttä ja kestävää ja se on ylivertainen materiaali pitämään sisällään esimerkiksi erilaisia aromeja ja kaasuja, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Merja Virtanen.

Elintarvikekäyttöön tarkoitetut muovit kuuluvat kontaktimateriaaleihin, joiden turvallisuutta valvotaan EU-asetuksella.

Lainsäädännön mukaan muovit on valmistettava niin, ettei niistä siirry tavallisissa käyttöolosuhteissa elintarvikkeisiin mitään ainesosia sellaisia määriä, jotka voisivat esimerkiksi vaarantaa ihmisen terveyden, muuttaa elintarvikkeen koostumusta sopimattomasti tai heikentää sen haju- tai makuominaisuuksia.

Monet ovat silti varmasti kuulleet esimerkiksi bisfenoli A:sta eli BPA:sta, joka on kemiallinen yhdiste, jota käytetään yleisesti muovin valmistukseen huolimatta sen terveydelle mahdollisesti vaarallisista ominaisuuksista.

– Bisfenolit ovat niin sanottuja hormonihäirikköjä, jotka voivat nimensä mukaisesti häiritä ihmisen hormonitoimintaa. Tuttipulloissa bisfenoli A:ta ei nykyään saa enää käyttää, mutta muuten sen käyttö on sallittu rajoitettuna elintarvikemuovissa, selittää Virtanen.

Muovia voidaan toki valmistaa ilmankin BPA:ta, mutta esimerkiksi monet korvaavat aineet kuten bisfenoli S tai F eivät ole nykytutkimuksen mukaan sen turvallisempia vaihtoehtoja.

Tuotteita käytettävä vain niille tarkoitetuissa olosuhteissa

Ovatko kaikki muoviastioita käyttäneet suomalaiset toisin sanoen tuhoon tuomittuja? Virtasen mukaan eivät, sillä astioista ja pakkauksista siirtyvien kemiallisten aineiden vaikutukset eivät ole juuri koskaan akuutteja vaan vaikuttavat vasta, kun niille altistuu pitkään. Hän kuitenkin kehottaa huolellisuuteen muovia käytettäessä.

– Muovituotteita tulisi aina käyttää vain niissä olosuhteissa, joihin ne on tarkoitettu. Nämä olosuhteet pitäisi aina lukea tuotteen käyttöohjeissa.

Jos ruokaa haluaa esimerkiksi kuumentaa mikrossa, pitäisi varmistaa, että muoviastia soveltuu mikrokuumentamiseen. Tämän pitäisi selvitä astiassa olevista merkinnöistä.

– Joissain muoviastioissa saattaa olla annettu lämpötilalle pelkkä raja-arvo, esimerkiksi +70 astetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sitä voi välttämättä käyttää mikrokuumennuksessa. Mikro kun voi kuumentaa ruokia pistemäisesti hyvinkin kuumaksi ja silloin lämpötila saattaa nousta astialle liian korkeaksi, sanoo Virtanen.

Ruoan korkea lämpötila sekä sen rasvaisuus ja happamuus edistävät muovin ainesosien siirtymistä elintarvikkeeseen.

Kuluneita astioita ei kannata enää käyttää

Olisiko kuluttajien sitten parempi siirtyä kokonaan vaikkapa lasisten säilytysastioiden käyttäjiksi? Virtasen mukaan ajatus ei ole huono.

– Itsekin käytän paljon lasisia säilytysastioita. Lasi on hyvä materiaali, sillä se on kemiallisesti hyvin pysyvä eikä siitä irtoa juuri mitään ainesosia. Sen huono puoli on tietysti se, että se särkyy helposti ja painaa paljon muovia enemmän. Ruostumaton teräs ja nykyaikainen keramiikka ovat myös toimivia säilytysratkaisuja. Kaikkien näiden kohdalla pitää kuitenkin varmistaa se, että ne soveltuvat elintarvikekäyttöön.

Eikä muoviakaan tarvitse kokonaan laittaa pannaan. Virtanen muistuttaa, että kemikaalikuormalle altistuu joka tapauksessa jollakin tavalla, esimerkiksi kosmetiikan kautta.

Muoviastian käyttö kannattaa kuitenkin lopettaa viimeistään siinä vaiheessa, kun huomaa ulkonäön muuttuneen. Jos muovikippo on siis rikkoontunut, haurastunut, naarmuuntunut, kerännyt pinttynyttä likaa tai jotenkin muuten muovautunut alkuperäistä vastaamattomaksi, ei sitä pidä enää käyttää.

– Muoviastian kestävyydelle ei voi nimetä mitään tiettyä aikaa. Jokaisella tuotteella on kuitenkin erilainen elinikä. Niinpä astioita pitää tarkastella yksilöinä; mikäli tuote on selvästi kulunut, on muovin ainesosien elintarvikkeeseen siirtymisen riski suurempi, jolloin astia tulee vaihtaa uuteen.

Miten bisfenoli A vaikuttaa terveyteen?

BPA:n terveyshaitat ovat kiistanalaisia: Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen arvion mukaan suuret BPA-määrät ovat eläinkokeissa olleet haitallisia munuaisille ja maksalle sekä mahdollisesti maitorauhaselle.

On myös mahdollista, että BPA vaikuttaa haitallisesti lisääntymiseen, hermostoon, immuunijärjestelmään, verenkiertojärjestelmään ja syövän muodostumiseen. Näitä vaikutuksia pidetään kuitenkin tällä hetkellä epätodennäköisinä.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?