HS: Asiantuntijoilta musertava arvio 1970–80-lukujen rivitaloista Suomessa – ”Olemme melkoisen pommin edessä” - Asuminen - Ilta-Sanomat

HS: Asiantuntijoilta musertava arvio 1970–80-lukujen rivitaloista Suomessa – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

Osaa 1970- ja 1980-luvuilla rakennetuissa rivitaloasuinnoista ei kannata edes korjata, Helsingin Sanomat kertoo.

Olemme melkoisen pommin edessä näiden rivitalojen ja saman aikakauden pientalojen kanssa, asiantuntija sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa.

18.8.2017 13:52

Lähes kaikissa 1970-luvun rakennustavoilla tehdyissä rivi- ja pientaloissa on riskirakenteita ja tyyppivirheitä, jotka tulisi korjata, kertoo Helsingin Sanomille FCG:n Rakennusterveys- ja sisäilmasto -toimialan johtaja Juhani Pirinen.

Aikakauden rivitalojen riskirakenteet ovat moninaisia.

Ongelmia on myös 1980-luvulla rakennetuissa rivitaloissa ja pientaloissa.

Monet 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ovat siitä rajoilla, kannattaako niitä edes lähtemään korjaamaan, sanoo Helsingin Sanomille Kosteus- ja Hometalkoiden hankevetäjä, Savora Oy:n Pertti Heikkinen.

Usein myös korjataan väärin.

– Olemme melkoisen pommin edessä näiden rivitalojen ja saman aikakauden pientalojen kanssa, Heikkinen sanoo.

Ilta-Sanomat on kertonut 1970-luvun rakentamisen ongelmista aikaisemminkin. Asiantuntijat muistuttavat, että aina on rakennettu sekä hyvin että huonosti. Yleisesti ottaen surkein ajankohta on silti helppo poimia.

– 1970-luku, jolloin rakennettiin isoja lähiöitä, on selkeästi kehnoin, kommentoi aiemmin Ilta-Sanomille asiantuntijapalveluita tarjoavan Talokeskus Yhtiöiden kunnossapitopäällikkö Jari Halonen.

1970-luvun riskirakenteisiin kuuluu muun muassa valesokkeli, joka yleistyi 1960-1970-luvuilla.

– Selkeä menneisyyden virhe olivat myös 1970-luvulla tulleet tasakatot. Tasakatto on Suomen ilmastossa huomattavasti haastavampi kuin vinokatto. Se tuli kansainvälisten muotivirtausten mukana, silloin pyrittiin hakemaan sellaista muotokieltä. Ehkä nykyään osataan tehdä tasakattojakin rakenteellisesti turvallisesti, arkkitehti Tiltu Nurminen kertoi Ilta-Sanomille aiemmin.

Alapohjarakenteissa ongelmia

Helsingin Sanomien haastatteleman Pirisen mukaan 1970-luvun rivitalojen pahimmat ongelmat liittyvät alapohjarakenteisiin.

Lämmöneriste alettiin laittaa betonilaatan alle vasta 1980-luvulla.

1970-luvun rivitaloissa on usein maata vasten roskavalulaatta tai kantava laatta, lämmöneristeet laatan päällä ja sisäpuolella toinen laatta tai puurakenne, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Nämä rakenteet ovat hankalia ja kalliita korjata, HS kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?