Kumpi kannattaa: oma tupa vai vuokramökki – ja kuinka paljon siitä on järkevää maksaa?

Vuokramökki on huolettoman valinta, omistusmökki sopii puuhastelijalle. Sopivalle vuosivuokralle on oma laskukaavansa, tosin vain suuntaa antava.

Merja Mänty, tytär Edith ja Lilo-koira viettävät vielä tämän kesän vuokramökissä.

15.8.2017 9:19

Siinä missä mökin vuokraaja maksaa mökkeilystään vain vuokrasumman ja voi seuraavalla lomalla vaihtaa paitsi paikkakuntaa, myös maata, mökin ostamista suunnitteleva joutuu miettimään tarkemmin vuotuisia kustannuksia.

Mökin omistajan kukkarosta lähtevät vuosittain sekä tontin pinta-alaan perustuva että rakennuksista koituva kiinteistövero, vakuutusmaksut, mahdolliset sähkömaksut, vesiosuuskuntamaksut ja jätemaksut, tienhoitomaksut, aurausmaksut ja vartiointikustannukset. Kunkin osuus on muutamasta satasesta muutamaan kymppiin.

Mökin varustelusta ja sijainnista riippuen pakollisten kustannusten hintahaitari on noin 500 eurosta noin 2 500 euroon, arvioivat Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen ja Suomen omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

– Jos mökki on talviasuttava, lämmityksestä koituu huomattavat kustannukset vuodessa, Savolainen perustelee korkeampaa summaa.

Kunnostettavaa riittää aina

Vapaa-ajanasukkaiden liiton puheenjohtaja Pentti Heikkurinen huomauttaa, että mökin ylläpitokustannukset ovat samat kuin omakotitaloilla – paitsi kiinteistöverojen kohdalla kulut ovat vapaa-ajanasukkaalle jopa kolminkertaiset.

Pakollisten ylläpitokustannusten lisäksi mökkiä täytyy huoltaa vuosittain, jotta sen kunto ja arvo säilyvät.

– Aina löytyy jotain kunnostettavaa. Yhtenä kesänä täytyy uusia katto, toisena maalata mökki ja kolmantena rakentaa laituri, itsekin mökkeilevä Toppinen luettelee.

Oma mökki löytyi samalta seudulta kuin nykyinen vuokramökki.

Jos mökkiä varten ottaa lainaa, sitäkin on vielä lyhennettävä korkojen kera.

Vuokramökin saa viikoksi 750 eurolla

Mökin vuokraaja pääsee helpommalla. Ja todennäköisesti halvemmalla. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, joka ratkaisee valinnan.

Lomarenkaan myyntijohtajan Juha Purhosen mukaan omakotitalotasoisen mökin voi vuokrata mistä päin Suomea tahansa noin 750 euron viikkohintaan. Jos varustelusta on valmis tinkimään, mökin saa halvemmalla. Jos on lisäherkkujen perään, viikkohinta nousee noin tuhanteen euroon.

 Kun ikää tulee lisää, ihmiset alkavat kaivata rauhaa ja pysyvyyttä hektisen maailman keskellä. Ja mökin omistaminen on yksi tapa saada niitä.

Lomarenkaan kautta mökki vuokrataan yleisimmin viikoksi. Yksityisiltä markkinoilta mökin voi saada edullisemmin, ja vaikka vuodeksi kerrallaan.

Mikä sitten on käypä vuosivuokra?

– Teoreettisen kaavan mukaan sopiva vuosivuokra on 5 prosenttia ostohinnasta. Sen mukaan 200 000 euron arvoisen mökin voisi vuokrata vuodeksi 10 000 eurolla, Maanmittauslaitoksen Toppinen selittää.

Toppinen kuitenkin varoittaa, että kaava on täysin teoreettinen. Tosielämässä vuokramökkien hinnoittelu on paljon kirjavampaa.

Lomia ei enää sidota yhteen paikkaan

Täydellinen kannattavuusvertailu mökin ostamisen ja vuokraamisen välillä on Toppisen mukaan miltei mahdotonta. Enemmänkin kysymys on siitä, millainen on oma elämäntapa ja miten siihen haluaa panostaa.

– Siinä missä suuret ikäluokat ostivat ensin asunnon ja sitten kesämökin, nykyiset sukupolvet eivät ole niin kiinnostuneita jöröttämään kuusikossa itikoiden syötävinä. Moni matkustelee mieluummin ulkomailla, Toppinen muotoilee.

Myös Purhonen on huomannut muutoksen 30-vuotisen uransa aikana.

– Maailma on muuttunut niin, että on tullut uusi asiakaskunta, joka ei halua lomillaan olla kiinni yhdessä paikassa.

Mökistä pysyvyyttä hektiseen maailmaan

Heikkurinen on toiveikkaampi uuden sukupolven suhteen.

– Kun ikää tulee lisää, ihmiset alkavat kaivata rauhaa ja pysyvyyttä hektisen maailman keskellä. Ja mökin omistaminen on yksi tapa saada niitä.

Mökin ostamista voi hyvin puolustaa sillä, että jokainen maksettu euro menee omaksi – ja kotimaan hyväksi. Silti jokaisen ei ole mahdollista ostaa mökkiä, etenkään pääkaupunkiseudulla.

– Suurin osa asiakkaistamme tulee pizzakolmion sisältä, eli Helsingin–Turun–Tampereen-akselilta. Siellä asuntojen hinnat ovat niin korkeita, ettei perheillä edes ole mahdollisuutta ottaa toista isoa lainaa, Purhonen sano.

– Lisäksi mökkeily alkaa olla uuden sukupolven asennemuutoksen myötä taantuva ajanviete. Jos mökki sattuu olemaan kaukana pääkaupunkiseudulta tai maakuntakeskuksesta, siitä voi hyvinkin tulla taloudellinen riesa, josta ei pääse eroon millään. Eikä vuokraajiakaan välttämättä löydy, Toppinen varoittaa.

Vuokraaminen vaihtui vihdoin ikiomaan mökkiin

Uudessakaupungissa asuvan Merja Männyn, 38, unelma kävi toteen heinäkuussa, kun hän osti oman mökin. Aiemmat kahdeksan kesää Mänty on vuokrannut mökkiä yhdessä 7-vuotiaan tyttärensä ja perheen koiran kanssa.

Merja Männyn ja Edithin mökkikausi kestää alkukeväästä pitkälle syksyyn.

Mökkivuokrausperinne alkoi, kun tytär syntyi.

– Asuimme Turussa kerrostalossa ja halusin maalle. Mökki löytyi tunnin ajomatkan päästä.

Männyn vuotuinen mökkivuokra oli nimellinen, koska osana vuokranmaksuun kuului mökin kaikenlainen ylläpito aina omenapuiden hoidosta nurmikonleikkuuseen.

Mökillä tuli vietettyä aikaa aina varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

– Kesälomat olimme mökillä aivan täysin.

Kustannusten puolesta oman mökin ostaminen on iso satsaus.

– Kyllähän se vaakakupissa painoi, että jatkossa kustannukset tulevat olemaan suuremmat. Mutta omasta unelmasta olen valmis maksamaankin.

Ensimmäinen oman mökin iso satsaus oli porakaivon laittaminen. Mänty ajattelee kohentavansa mökkiään noin kymmenen vuoden aikajänteellä, eivätkä kustannukset tunnu siten niin suurilta.

Nyt Männyn sormet syyhyävät – hän pääsee viimeinkin tekemään mökistä itsensä näköisen.

– Toki vuokramökkiäkin olisi saanut laittaa mielensä mukaan, mutta nyt kaikki se minkä teen, jää itselle.

Oman ja vuokratun plussat ja miinukset

Oma mökki on puuhastelijan valinta

 • Olet vapaa tulemaan ja menemään milloin haluat. Mökki on aina vapaa sinulle, eikä sillä ole muita käyttäjiä.

 • Kun pidät mökkisi hyvässä kunnossa, voit myydä sen milloin tahansa.

 • Mökin ostaminen on sijoitus kotimaahan.

 • Voit itse valita mökin sisustuksen, mukavuudet ja pihakasvit. Saat myös puuhastella sisällä ja pihapiirissä ja tehdä mökistä juuri sinulle sopivan.

 • Olet vapaa kutsumaan vieraita, milloin haluat.

 • Halutessasi voit vuokrata mökkiä silloin kun et itse ole paikalla.

 • Mökkeily syö rahaa. Alkuinvestointi kuivanmaan mökkiin on 50 000 euroa, rantamökkien hinnat ovat 150 000 eurosta ylöspäin. Ylläpito vie vuosittain muutaman tuhatta euroa.

 • Olet sidottu mökkiin niin kauan kuin omistat sen. Jos sinä et sitä huolla, ei huolla kukaan muukaan.

 • Mökin omistaminen rajoittaa muita lomanviettomahdollisuuksia.

Vuokramökki kiinnostaa huoletonta

 • Vuokra on ainoa mökkeilykulu.

 • Sinun ei tarvitse tehdä suuria investointeja tai ottaa lainaa.

 • Mökin omistaja on vastuussa ylläpidosta ja kunnostuksesta. Sinä voit lomailla työleirin sijaan.

 • Olet vapaa vaihtamaan mökkiä, paikkakuntaa tai vaikka maata joka lomalla mielesi mukaan.

 • Voit valita mökin koon seurueen koon mukaan.

 • Vuokramökkeily voi olla testi sille, haluaisitko joskus oman mökin.

 • Et voi valita mökkeilyajankohtaasi täysin vapaasti.

 • Et voi kohentaa mökkimiljöötä omalla puuhastelulla etkä parantaa sen varustetasoa.

 • Vuokramökki voi olla erilainen kuin ilmoituksessa on luvattu.

 • Juurtuminen on vaikeaa.

 • Jos olet pitkäaikaisvuokralainen, voit joutua lähtemään milloin tahansa. Vuokramökeillä on usein muitakin käyttäjiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?