Banaanikärpäset valtaavat nyt koteja – näin niistä voi päästä eroon

Siisteys ja ansat poistavat banaanikärpäset keittiöstä.

Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster) on pieni kellanruskea mahlakärpäslaji.

9.8.2017 12:37

Kodin luonnonoikut, banaanikärpäset, valtaavat keittiöt viimeistään loppukesästä.

Mistä ne tulevat? Banaanikärpästen munat ovat usein kiinni hedelmissä. Pörriäiset saapuvat keittiöön tavallisesti muun muassa kaupasta tuotavien hedelmien mukana.

Ilta-Sanomat on kirjoittanut aiemmin hyönteistutkijasta, joka on neuvonut, että hedelmät kannattaa pestä heti, kun ne on tuotu kaupasta kotiin. Tällöin iso osa munista huuhtoutuu pois, eikä keittiön banaanikärpäskanta kasva.

Keittiötasot on myös pidettävä siistinä, ja biojäteastia kannattaa pitää peitettynä tai kunnolla suljetussa tilassa. Sinnikkäät tuholaiset elävät tosin myös siisteissä keittiöissä, joten niksit hyönteisten torjumiseksi voivat olla tarpeen.

Miten niistä pääsee eroon? Me Naiset on listannut aiemmin kasapäin neuvoja siitä, miten vedättää banaanikärpäset ansaan. Oheisessa listassa on koottuna seoksia, elintarvikkeita ja välineitä, joista rakentaa pyydys banaanikärpäsille.

1. Sekoita sokeria ja vettä

Veden ja sokerin sekoitus purkissa tai rasiassa voi olla banaanikärpäselle kohtalokas houkutus.

2. Viini vetää puoleensa

Erityisesti makea punaviini lasin tai viinipullon pohjalla houkuttelee banaanikärpäset luokseen. Viinipullo on lasia tehokkaampi loukku, sillä ohutta pullonkaulaa pitkin on vaikea lentää pois.

Banaanikärpäskoiraalla on muutenkin erikoinen suhde alkoholiin, ainakin ollakseen ötökkä. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan banaanikärpäset hakeutuvat verrattain herkästi alkoholia sisältävän ravinnon pariin, jos paritteluhaluinen koiras saa pakit naaraalta. Lue lisää tutkimuksesta tästä.

3. Siirappi tepsii

Kun lorauttaa tilkan hunajaa tai siirappia juomalasin pohjalle, makeanhimoinen ötökkä jää vangiksi.

4. Myös viinietikka puree kärpäsiin

Mitä makeampi viinietikka, sen parempi.

5. Säilytä tyhjä mehupurkki

Tyhjää mehupurkkia voi käyttää kärpäsloukkuna, kunhan purkkia ei huuhtele puhtaaksi. Kun purkin jättää pöydälle, sen suuaukko täyttyy kärpäsistä.

Unohtamatta suppiloa, saippuaa ja kelmua

Suppilo lasipurkin suulla johdattaa banaanikärpäset syöttiin, mutta vaikeuttaa niiden pakomatkaa. Jos keittiökaapista uupuu suppilo, paperista tai ohuesta pahvista voi rullata kertakäyttöversion.

Kun kärpäsiä houkuttavaan seokseen sekoittaa hiukan astianpesuainetta, nesteen pintajännitys rikkoutuu, jolloin kärpäset joutuvat veden varaan.

Ansa on entistä tepsivämpi, kun pyydyksen päälle asettaa kelmun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?