Entisen suomalaishuvilan maille Sortavalaan nousi tarkoin vartioitu, ylellinen lomakylä: ”Totta kai se on Putinin” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Entisen suomalaishuvilan maille Sortavalaan nousi tarkoin vartioitu, ylellinen lomakylä: ”Totta kai se on Putinin”

Sortavalassa entisen suomalaishuvilan mailla sijaitsee Venäjän presidentin lähipiirin lomakylä, joka edustaa venäläistä luksusta.

Datsha Vinteran lomakylä palvelee matkailijoita rajantakaisessa Karjalassa Laatokan rannalla. Lomakylän kupeessa on tarkoin vartioituja ökyhuviloita.

4.8.2017 19:00

Kiemuraisen sivutien päässä olevan lomakylän sisäänkäynnin puomi nousee. Vahtikopin univormupukuinen mies tulee tarkistamaan tulijan aikeet. Kun matkailija kertoo varanneensa lomakylästä huoneiston, vartija opastaa pysäköintialueelle vastaanoton luo.

Jo ensisilmäys kertoo, että täällä kaikki on viimeisen päälle. Mutta lomakylä onkin rakennettu rahalla ja vallalla.

Datsha Vinteran eli Winterin huvilan nimeä kantava lomakylä sijaitsee Karjalan tasavallan Taruniemessä, kahdeksan kilometriä Sortavalasta etelään. Huvilan rakennutti lääkäri Gustaf Winter vuonna 1909, kun Sortavala vielä kuului Suomelle.

Venäjällä tiet ovat usein surkeita ja rakennuskanta nuupahtanutta, mutta täällä ankeudesta ei ole tietoakaan. Huvilat ja rivitalot ovat erinomaisessa maalissa, listat eivät repsota ja kävelyväylät ovat moitteettomasti kivettyjä. Suihkulähde solisee, ja nurmikot ja istutukset ovat hyvin hoidettuja.

Winterin huvila lomakylineen sijaitsee Sortavalan Taruniemessä. Punakattoisen päärakennuksena oikealla puolella on lomakylä ravintoloineen. Vasemmalla ovat yksityiset huvilat.

Winterin huvila on rakennettu vuonna 1909.

Ympärillä on vanhan aarniometsän peittämiä, korkeuksiin kohoavia jyrkkiä kallioita. Lomakylän rantoja huuhtoo Laatokka.

Lomakylässä on hotellihuoneita, rivitalohuoneistoja ja huviloita. Kahden hengen hotellihuoneen saa edullisimmillaan alle 90 eurolla, loisteliaasta kolmen makuuhuoneen ja kolmen kylpyhuoneen hirsihuvilasta saa pulittaa noin 360 euroa yöltä. Viikonloppuisin hinnat nousevat hieman.

Huoneistot ovat suuria, valoisia ja tyylikkäästi sisustettuja. Tilavien kylpyhuoneiden kaakelit loistavat puhtauttaan, parketit ovat pölyttömiä ja sängyt raikkaita.

Maisemaan sulautuvan ravintolan suurista lasiseinistä avautuu maisema Laatokalle. Ruoka ei ole unohtumaton elämys, mutta maistuvaa ja kohtuuhintaista. Ystävällisen hillittyä henkilökuntaa on runsaasti.

Lomakylän vuokrattavat huvilat ovat tavallista suomalaista omakotitaloa suurempia.

Lomakylän huoneistot ja huvilat ovat tilavia ja pelkistetysti sisustettuja.

Hyvästä palvelusta kertoo se, että käsilaukulle tuodaan oma pikkujakkara pöydän viereen. Toisaalta ruokalista on vain venäjäksi – suomen- ja englanninkielinen on kuulemma tekeillä.

Ravintolassa on viikonloppuiltana vain muutama seurue. Monilla on näyttävät autot, mutta muutoin he eivät näytä poikkeuksellisen äveriäiltä.

Vuonna 2010 paljastui, että Winterin huvilasta oli tullut yksi silloisen pääministerin Vladimir Putinin ja hänen lähipiirinsä lomapaikoista. Huvila lomakylineen ja lähitiluksineen oli siirtynyt Nord Haus -yhtiölle, joka nykyisin on nimeltään Datsha Vintera.

Lomakylän ravintolan ikkunoista avautuu maisema Laatokalle.

Virallisten asiakirjojen mukaan suuri Rossija-pankki omistaa Datsha Vintera -yhtiöstä noin 20 prosenttia ja loput nimeämätön yksityishenkilö. Putinin lompakoksikin joskus kutsuttua Rossija-pankkia johtaa Putinin läheinen tuttava, liikemies Juri Kovaltshuk.

Ei siis ihme, että Winterin lomakylän huoneistoissa ja ravintolassa on Rossija-pankin mainoksia.

 Jotkut asiakkaat tulevat meille autolla, jotkut veneellä. He kaikki ovat meille tärkeitä.

Nord Haus purki vanhan lomakylän ja rakensi tilalle ylellisemmän. Lisäksi koskemattomaan rantametsään, tavallisille matkailijoille tarkoitetun lomakylän viereen nousi kolme yksityiskäytössä olevaa ökyhuvilaa.

Lukitun portin ja tiukasti vartioidun aidan takana olevilla yksityishuviloilla on oma helikopterikenttä ja suurillekin jahdeille sopiva laituri.

Monilla huvilan vieraista on näyttävät autot.

Paikalliset olivat käärmeissään, kun hehtaareittain maata ja satoja metrejä rantaviivaa siirtyi tavallisen kansan ulottumattomiin.

Heinäkuisena perjantaina Winterin lomakylän yksityislaituri oli aamulla tyhjä, mutta illalla siinä kellui suuri huvijahti.

Noin suuren aluksen täytyy varmaan kuulua jollekulle tärkeälle henkilölle?

– Jotkut asiakkaat tulevat meille autolla, jotkut veneellä. He kaikki ovat meille tärkeitä, hymyilee lomakylän ravintolan hovimestari.

Suoraan kysymykseen presidentti Putinin suhteesta lomakylään hän ei vastaa.

– Sitä minä en voi kommentoida, hän sanoo ystävällisesti.

”Totta kai se on Putinin”

Presidentti Vladimir Putinin ja hänen läheistensä käytössä on Karjalan tasavallassa Winterin lomakylän lisäksi huvila Valamon luostarisaarella ja toinen Lahdenpohjan lähellä Marjalahdessa.

Lisäksi Leningradin oblastin puolella Sosnovossa eli entisessä Raudussa on Igora-hiihtokeskus, jonka taustalta löytyvät myös Rossija-pankki ja liikemies Juri Kovaltshuk. Igorassa tanssittiin Putinin Jekaterina-kuopuksen häitä 2013.

Niin sanottu Panaman paperit -tietovuoto vuonna 2016 kytki Putinin sekä Winterin lomakylään että Igoraan. Panaman paperit paljastivat, että Putinin ystävä ja tämän Marija-esikoistyttären kummi, sellisti Sergei Roldugin oli rahoittanut panamalaisyhtiönsä kautta sekä Winterin lomakylän että Igoran taustayhtiöitä.

Tavalliset sortavalalaiset yhdistävät muitta mutkitta Winterin huvilan Putiniin.

– Kyllä, huvila on Putinin, sanoo Valamon luostarin opas.

– Totta kai Winterin datsha on Putinin, eikä se ole hänen ainoansa täällä Karjalassa, sanoo turistikarttojen myyjä Sortavalan satamassa.

Winterin huvila

Sortavalan yleisen sairaalaan ylilääkäri Gustaf Winter rakensi Sortavalan Taruniemeen kansallisromanttisen huvilan 1909, jonka suunnitteli Eliel Saarinen.

Winter perusti huvilalle puiston, jonne hän toi kymmenittäin puu- ja pensaslajeja eri maista.

1924 Winterin kuoltua omistajiksi tulivat apteekkari Väinö Durhman ja oopperalaulaja Greta Durhman, joka perusti huvilalle kukkatarhoja ja majoitti huvilalla lomalaisia.

Neuvostoliiton aikana huvila oli muun muassa sanatoriona.

Neuvostoliiton hajottua paikallinen liikemies rakensi päärakennuksen viereen vaatimattoman lomakylän. Päärakennuksesta tuli museo.

2010 omistajaksi tuli Putiniin liitetty Datsha Vintera -yhtiö.

Ulkopuoliset voivat käydä ilman majoitusvarausta museossa ja lomakylän ravintolassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?