Oletko varma, että perinnöksi saamasi arvoesineet on suojattu? Tarkista vakuutuksesi - Asuminen - Ilta-Sanomat

Oletko varma, että perinnöksi saamasi arvoesineet on suojattu? Tarkista vakuutuksesi

Kotiin voi tupsahtaa esimerkiksi perintönä tavaraa, joiden rahallinen arvo on huomattava. Miten arvoesineiden kanssa voi elää menettämättä yöuniaan?

Onko perintöesineillä enemmän rahallista vai tunnearvoa? Kuvituskuva.

4.8.2017 19:33

Kotivakuutus on meistä melkein jokaisella. Finanssialan keskusliiton vuonna 2014 tekemän tutkimuksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista on vakuuttanut kotinsa. Eri asia on, miten hyvin vakuutuksen taso on valittu.

Jonkinlaisen suojan kotivakuutus toki aina antaa, mutta vakuutuksissa on isoja eroja. Yksi vakuutusyhtiö korvaa vaikka 50 000 euron arvoisen esineen menetyksen, toisella yksittäisen arvotavaran korvaussummassa katto tulee vastaan jo muutaman tuhannen euron kohdalla.

Sekin vaihtelee paljon, kuinka laajalle kotivakuutuksen voimassaolo ulottuu. Joissakin vakuutuksissa arvotavara saa vakuutussuojan, lähinnä vain, kun se on kotona. Toiset vakuutukset kattavat suojan jopa kaikkialla maailmassa, vaikka arvoesine olisi kokonaisen vuoden pois kotiosoitteesta.

Lisäksi vakuutusyhtiö voi vaatia arvotavarasta tarkan luettelon tai asiantuntijan lausunnon, joka vakuuttajan on hankittava omalla kustannuksellaan.

Arvioi kotisi realistisesti

Koti-irtaimiston arvo kannattaa laskea realistisesti. Jos kaikki menisi, millä summalla saisit kaupasta uudet tilalle? Sama perinpohjainen arviointi on syytä tehdä arvotavaroiden kohdalla.

Esimerkiksi OP ei vaadi vakuutuksen ottajaa luetteloimaan tai kuvaamaan arvotavaroitaan vakuutusyhtiötä varten. Muuten sellainen on hyvä idea.

– Mitä tarkemmat tiedot omistajalla ja meilläkin arvoesineistä on, sitä paremmin ne kaikki pysyvät muistissa, jos jotain ikävää tapahtuu, vakuutuspäällikkö Jenni Reijonen OPsta sanoo.

Yksi asia on sellainen, että sitä ei voi vakuuttaa: tunnearvo. Rakkaitten ihmisten valokuvia tai lasten askarteluja ei millään rahalla saa takaisin.

Mitä on arvotavara?

Arvotavaralla vakuutusyhtiöt tarkoittavat erityisen arvokasta yksittäistä esinettä. Näitä ovat esimerkiksi:

  • harrastusväline

  • soitin

  • turkis

  • järjestelmäkamera

  • taiteilijan signeeraama teos

  • taideteollisuusesine

  • antiikkiesine

  • koru

  • esinekokoelma

Täällä lisää aiheesta: Onko kotonasi perittyä arvotavaraa? Tarkista vakuutuksesi

Lue lisää:

"Näistä maksetaan yllättävän paljon" – onko sinullakin lasikaapissa lottopotti?

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso ennen ja jälkeen -kuvat

Katso kuva: Kuinka arvokas on tämä hopeariipus?

Mikä on tämän perintökulhon arvo?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?