Ota oma talous haltuun jo tänään! 6 helppoa vinkkiä, joilla rahaa jää säästöön huomaamatta

Menikö kesälomalla hieman enemmän rahaa kuin olit ajatellut? Nyt kannattaa aloittaa säästäminen ylimääräisestä kulutuksesta.

1.8.2017 19:37

Jos tunnollisesti laitat rahaa säätöön loppuvuoden, saatat huomata, että vuoden loppuun mennessä olet kerännyt sievoisen summan. IS esimerkiksi kertoi hiljattain miehestä, joka kertoo aloittaneensa taloudellisen varallisuuden kasvattamisen tuomalla omat lounaseväät aina töihin.

Omien sanojensa mukaan Scott Turner oli parikymppisenä rahan suhteen täysi ääliö. Velkaa oli jo 25-vuotiaana kertynyt noin 65 000 euroa. Kymmenessä vuodessa hän oli kuitenkin muuttanut rahankäyttötapansa ja nauttii nyt letkeitä päiviä velattomana ja varakkaana.

Säästämisessä elämäntapamuutosta ei kannata tehdä yhdellä rykäisyllä, kuten ei kannata tehdä terveydenkään parissa aina. Siksi kannattaa ottaa haltuun yksi asia kerrallaan. Tee vaikka ensin lyhyen tähtäimen suunnitelma, jossa myös pysyt.

Huffington Post listaa muutamia arjen asioita, joista voi helpostikin säästää useita kymppejä kuukaudessa. Puolessa vuodessa tai vuodessa kympeistä muodostuu suurempi summa.

1. Neuvottele laskuista

Tarkasta puhelinliittymäsi sekä esimerkiksi netti-, vakuutus- ja sähkölaskusi. Kilpailuttamalla sopimukset voit saada kuukaudessa useita kymmeniä euroja säästöön. Entä kaapelikanavat? Katsotko todella niin paljon televisiota kuin kuvittelet. Turhat laskut ja menot, vaikka ne olisivat vain euroja, kannattaa karsia. Tiedä tarkalleen mistä maksat ja kuinka paljon maksat.

2. Vältä muistutuslaskuja

Jos laskut jäävät usein maksamatta ajallaan, tulee muistutuslaskuista noin 5-10 euron lisäsumma laskuun. Säästöä syntyy, kun ei anna laskujen mennä yli eräpäivän.

3. Avaa säästötili

Useimmilla pankeilla on säästämiseen erilaisia vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi avata säästötilin, jolta et voi nostaa rahaa kuin pari kertaa vuodessa – tai harvemmin. Mitä vaikeampi tililtä on nostaa rahaa, sitä todennäköisemmin et tule rahoja kuluttaneeksi. Vaikka säästäisit vain 5 euroa viikossa, kertyy siitä nopeasti kymppejä ja satasia.

4. Tee kauppalista – ja pysy siinä

Ruokakauppaan menee yllättävän paljon rahaa, jos ei tarkkaile kulutustaan. Siksi kannattaa tehdä kauppalista ja pysyä kaikissa suunnitelluissa tuotteissa. Aloita vaikka seuraavista kolmesta kauppakerrasta ja jatka pikku hiljaa siitä eteenpäin.

5. Myy turhia tavaroita kirpputorilla

Jokaiselle meille on kertynyt nurkkiin tavaroita, joilla ei ole enää itselle mitään käyttöä. Käy omaisuutesi läpi ja laita ne tavarat myyntiin, joista uskot saavasi hieman rahaa.

6. Valmista illallinen kotona ja vuokraa elokuva

Sen sijaan, että lähtisit viikonloppua viettämään ravintolaan ja elokuviin, valmista herkkuillallinen kotona ja vuokraa elokuva.

Oletko onnistunut tekemään arjessa ratkaisuja, joiden ansiosta rahaa jää säästöön enemmän? Kerro säästökikkasi alla olevassa kommenttikentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?