Tee videotesti: Erotatko nyt rehottavan vaarallisen kasvin tutuista lajeista? Voi aiheuttaa vakavia palovammoja

Jättiputki on terveydelle vaarallinen, mutta suurelle yleisölle se on pysynyt tuntemattomana. Tähän aikaan vuodesta kasvi sekoitetaan helpoiten karhunputkeen.

Puutarhoista luontoon karannut, terveydelle vaarallinen jättiputki on yhä suurelle yleisölle turhan tuntematon.

Luontoturva ky:n Miia Korhosen mukaan kukkiva jättiputki sekoitetaan tähän aikaan vuodesta helpoiten karhunputkeen. Jättiputkia torjuvalle Korhoselle tulee vääriä hälytyksiä aika ajoin.

– Mutta kun ne näkee vierekkäin, niissä on selkeä ero. Karhunputki on huomattavasti jättiputkea hoikempi ja sirompi.

  • Jutun videolla voit testata, tunnistako jättiputken muista samankaltaisista putkikasveista ulkomuodon perusteella. Sinulla on viisi sekuntia aikaa tuijottaa kutakin kuvaa. Lopuksi näytetään oikeat vastaukset. Oikeat vastaukset myös kuvamuodossa vielä jutun lopussa.

Jättiputken korkeus ulottuu kukintovaiheessa kahdesta ja puolesta neljään metriin. Sillä on paksu, karvainen varsi. Jättiputki kukkii kolmantena elinvuotenaan. Ensimmäisenä vuonna kasvi on polvenkorkuinen, sitten puolitoistametrinen. Kolmantena vuotena kookkaan kasvin kruunaa kukka.

Juuret aluejätekeskukseen

Jättiputken tekee terveydelle vaaralliseksi sen polttava kasvineste. Kun neste osuu iholle ja yhdistyy auringonvaloon, iho voi kärsiä vakavia palovammoja. Toiset saavat oireita pelkästä jättiputken tuoksusta.

Suomessa on arviolta noin 10 000 jättiputkiesiintymää ja se on levinnyt liki kaikkialle Suomeen.

Korhonen kamppailee lajin parissa päivittäin.

– Jättiputkea on paljon pihapiireissä, koska se on aikoinaan ollut hyvin perinteinen ja suosittu puutarhakasvi.

Jättiputken voi halutessaan tuhota itse, mutta silloin on suojauduttava päästä varpaisiin. Kasvi on osattava myös hävittää asianmukaisesti.

– Jättiputki ei lähde kasvuun pelkästä lehden- tai varrenpalasta, eli ne voi jättää maahan. Mutta kun se kukkii, kukinto ja juuret on laitettava jätesäkkiin ja vietävä aluejätekeskukseen.

Jättiputki on Suomen putkikasveista kookkain.

Tältä näyttävät jättiputken lehdet.

Vastuullisuutta puutarhanhoitoon

Vaarallinen kasvi on ihmisen käden kautta levinnyt aggressiivisesti luontoon. Korhonen peräänkuuluttaa puutarhanhoidon vastuullisuutta, oli hoidettava kasvi vaarallinen tai ei.

– Moni laji lähtee leviämään puutarhajätteestä, kun sitä viedään metsään tai ojien pientareille. Aina pitäisi muistaa selvittää, miten kasvi leviää, ennen kuin lähtee istuttamaan sitä.

Neljää eri sorttia putkea. Vasemmalla ylhäällä jättiputki, vieressänsä oikealla ylhäällä vuohenputki, alarivissä vasemmalla koiranputki ja alaoikealla karhunputki.

Karhunputki.

Koiranputki.

Vuohenputki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?