Arkkitehtuurinen taidonnäyte, Seppo Mäntylän piirtämä Wave (vas.) avautuu jylhine muotoineen järvelle. Messuilla nähdään myös ylellisiä vaaleita saunoja ja korkeita huoneita.

Pikkukoteja, mustaa ja vangitseva järvimaisema – kiinnostavimmat kuvat asuntomessuilta

Trendit asuntomessuilla 2017 ovat selkeät: puutaloja, vähemmän neliöitä sekä pintansa pitävä suomalaisten tuttu ja turvallinen värikartta.


10.7.2017 14:52

Tänä vuonna asuntomessut ovat asettuneet järvi-Suomeen, Mikkelin kauniisiin maisemiin.

Suhteellisen pienikokoinen messualue on helppo ottaa haltuun jalan – kohteet kutsuvat sisään katsomaan, miltä näyttää suomalaisten kotien sisustustyyli tällä hetkellä.

Kokosimme oheen kymmenen trenditärppiä asuntomessuille.

1. Pienemmät kodit

Suurin osa Mikkelin asuntomessujen kohteista on maltillisen kokoisia, selkeästi kahdensadan neliön alapuolella.

Trendi on myös ilahduttava ja ekologinen, kun talvella lämmitettäviä neliöitä on vähemmän. Samalla se haastaa kodinsisustajan keskittymään huolella käytettyihin nurkkiin, tilantuntuun ja hyviin säilytysjärjestelmiin.

Honka Inkin tanskalaistyylisessä talossa harja nousee korkealle. Neliömäärä on sen sijaan pidetty matalana. Kahden aikuisen kodissa on kummassakin kerroksessa alle 80 neliöä – kaikki oleellinen ja jopa ylellinen on mahdutettu silti mukaan.

– Meillä on vieraille oma huoneensa ja suihkuja löytyy neljä. Ei ainakaan kerry jonoa, vaikka yövieraita olisi enemmänkin, talon asukas Marjo Laine naurahtaa.

Tummaksi käsitellyllä puulla verhoillussa talossa on toteutunut parin monta kotihaavetta.

Tilanjakajana toimiva takka, siro saareke keittiön ja ruokailutilan välissä sekä lasin takana lymyilevä kylpyhuone makuuhuoneen yhteydessä ovat muutamia toteutuneita unelmia. Toisissa haaveissa oli sen sijaan annettava periksi säädöksille.

– Olisimme halunneet räystäättömän talon tanskalaiseen tyyliin, mutta se ei ollut Suomessa sallittua. Ilman räystäitä korkealle kohoavan harjakaton linja olisi ollut vieläkin selkeämpi.

  2. Puuverhoilu

Asuntomessualueelta löytyy vain muutama kivitalo, kaikki muut kodit ovat puutaloja. Tummapintaisia taloja – liki mustia – löytyy useita.

  3. Mustat keittiöt

Siinä missä talojen ulkopinnat ovat monin paikoin alueella tummanpuhuvia, niin ovat myös keittiöt. Kokomustat keittiöt ovat messuilla selkeä trendi.

Monissa keittiöissä kaappien lisäksi myös välitilat ja tasot ovat tummat. Avokeittiöt ovat edelleen suosittuja.

  4. Hallittu värikartta

Suomalaiset luottavat edelleen kolmeen tuttuun ja turvalliseen sävyyn: mustaan, valkoiseen ja harmaaseen. Vain muutamissa kodeissa on repäisty seinäpinnoilla rohkeammilla väreillä.

Honka Inkin mustanpuhuva talo on saanut innoituksensa tanskalaisista harjakatoista.

5. Suuret terassit

Terassien kokoon ja grillin edessä nautiskeluun on varattu tilaa. Kannustalon kohteessa terassipintoja oli useammassa tasossa, Fiskarhedenvillanin talossa terassi kiertää puolestaan taloa niin, että auringonsäteet on mahdollista kalastaa itselleen mihin päivän aikaan tahansa.

6. Vaaleat saunat

Savusaunatunnelmaa ei enää haeta saunojen ulkoasua miettiessä – nyt kaivataan ilmavaa ja valoisampaa tunnelmaa. Vaaleammat saunat ovat selkeä trendi löylyjä rakastavien suomalaisten kodeissa.

7. Betonilla suihkussa

Kylpyhuonetiloissa oli monin paikoin suosittu huoletonta betonipintaa. Betoni piti edelleen pintansa useassa kohteessa myös lattiapinnoissa.

  8. Kuntoilua kotona

Useammassa kohteessa on panostettu siihen, ettei omista nurkista tarvitse poistua edes treenaamaan. Talojen sisältä löytyi niin pieniä kuntosaleja kuin joogahuoneitakin.

  9. Teemana hyvinvointi

Kuntoilun ja helpon asumisen ohella hyvinvointi näkyy syvemmin myös Minun Loft -kohteessa, jossa rakentamisessa on otettu huomioon mahdollisimman puhdas ilmanlaatu ja allergiaystävällisyys.

– Meidän seinärakenteemme on patentoitu, eikä sisällä lainkaan orgaanisia aineita, jotka voivat antaa homeelle kasvualustan. Me emme oikaise rakennusvaiheessa missään kohdassa, vaan valvomme, ettei mikään osa talosta pääse kostumaan, Minun Loft -yrityksen toimitusjohtaja Maxim Helle kertoo.

Kosteus- ja homevauriot ovat lisääntyneet hurjasti. Helle pohtii, että syynä on rakennuttajien voittojen maksimoiminen.

– Urakat pilkotaan niin pieniin osiin, ettei kenelläkään ole todellista vastuuta. Suomessa kuluu 55 miljardia kustannuksia home- ja kosteusvaurioiden korjaamiseen.

Helle itse uskoo teräsrunkoon ja neutraaleihin rakennusaineisiin.

  10. Hyvästi liukuovet

Liukuovet ovat kadonneet eteisistä ja vaatehuoneista ja niiden sijaan suositaan taas perinteisiä kaapinovia.

Säilytystiloja on mietitty monissa kohteissa huolella niin, että ovien taakse saa jemmattua ylimääräiset tavarat katseilta piiloon. Näin kodin kokonaisilme säilyy levollisempana.

   

Asuntomessualueella on pääsääntöisesti puutaloja. Kontio-hirsitalo loistaa alueen muutoin tummassa väriskaalassa vaaleana.

Mustissa keittiöissä on voimaa. (kohde: Pala, Design-Talo)

Kannustalon kohteessa lämpöä toi Susanna Venton stailaus pehmeine, maanläheisine sävyineen ja messinkiesineineen.

Kylpyhuoneissa huomio kiinnittyy betoniin (kohde: Honka Ink).

Moneen kohteeseen oli rakennettu oma kuntosali tai joogahuone.

Asuntomessut 2017 Mikkelissä 14.7.–13.8. Liput 20 e/aikuinen, 45 e/perhelippu

Näyttävä Minun Loft -kohde on verhoiltu kauniisti patinoituvalla Siperian lehtikuusella.

Aamiaiskaappi on täydellinen ratkaisu kodinsisustajalle, joka haluaa siivota arjen sutjakasti piiloon. (kohde: Honka Ink)

Puuta ja betonia sisätiloissa yhdistelevässä Honka Inkissä sisustuksesta on vastannut Jonna Kivilahti Mrs Jones -blogin takaa.

Kannustalo seisoo monien muiden asuntomessualueen kohteiden tavoin rinteellä.

Useissa kohteissa kylpyhuoneen valaistukseen oli haettu vaihtelua riippuvilla valaisimilla.

Eleettömän linjakkaat kylpyammeet ovat tulleet kylpyhuoneisiin. Useassa kohteessa ne on sijoitettu ikkunan eteen (kohde: Honka Ink).

Selvä trendi kylpyhuoneissa on myös marmori (kohde: Kontio-hirsitalo).

Rottinkikalusteet palvelevat niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Parolan rottingin Peacock-tuoli on näyttävä valinta kotiin kuin kotiin. (kohde: Honka Ink)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?