Varallisuusvalmentaja eläkejärjestelmästä: ”Kauhistuin, miten huonossa asemassa nuoret ovat” - Asuminen - Ilta-Sanomat

Varallisuusvalmentaja eläkejärjestelmästä: ”Kauhistuin, miten huonossa asemassa nuoret ovat”

Eläkesäästämisen aloittamista ei kannata lykätä liian kauan.

Julkaistu: 26.6.2017 15:05

Varallisuusvalmentajan mukaan eläkettä varten säästäminen ei ole vain suositus, vaan suorastaan pakko.

Osallistun heinäkuun puolessa välissä SuomiAreenassa keskusteluun eläkejärjestelmästämme. Samaan keskusteluun osallistuu muun muassa Teemu Muhonen, joka on toinen Eläketurman kirjoittajista.

Sain kirjan juuri loppuun ja voin suositella sitä kaikille suomalaisille. Kirja avaa todella hyvin eläkejärjestelmäämme. Huomasin itsekin, että en ollut ihan syvällisesti ymmärtänyt, miten eri sukupolvet ovat erilaisessa asemassa suhteessa järjestelmään.

Ymmärsin, miten tärkeää on, että työllisyys ja syntyvyys ovat tarpeeksi korkeat, sillä vain siten eläkejärjestelmä voi toimia yli sukupolvien.

Kirjan luettuani kauhistuin, miten huonossa asemassa nuoret ovat. He saavat hoidettavakseen sekä kasvavan julkisen velan että huonommat eläke-ehdot. Nuoret joutuvat työskentelemään huomattavasti pidempään päästäkseen samaan eläketuloon kuin edelliset sukupolvet.

Kirjan luettuani tuli entistä selkeämmäksi, että jokaisen on tavalla tai toisella säästettävä omaa eläkettä varten. Tämä ei ole vain suositus vaan se suorastaan pakko.

Eläkejärjestelmän muutokset eivät suoraan kosketa minua. Olen maksanut YEL-maksua minimin koko työurani ajan. Tämä on täysin tietoinen päätös.

Koska tavoitteenani on ollut aina taloudellinen riippumattomuus, joka ei niinkään ota kantaa pelkästään eläkeajan elintasoon, lähdin alusta saakka tavoittelemaan sijoitusomaisuutta, jonka tuotoilla voin maksaa elinkustannukseni jo kauan ennen eläkeikää.

Tämä toki on tarkoittanut, että esimerkiksi äitiyslomalla ollessani rahoitin itse suurelta osin elämiseni. Järjestely on kuitenkin sopinut minulle, sillä olen tyytyväinen, että voin hallita itse omaisuuttani ja tehdä sitä koskien sijoituspäätökset.

Oma sijoitustoimintani on ollut tuottoisaa, joten tämä päätös on myös kannattanut. Lisäksi olen päässyt nauttimaan tuotoista huomattavasti ennen 68:aa vuotta, joka tällä hetkellä on eläkeikäni.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja.

Minun tapani ei varmasti sovi kaikille eikä se ole tarkoituskaan. Tärkeintä on ymmärtää, miten eläkejärjestelmä toimii, jotta voi tehdä itselleen parhaat ratkaisut.

Tietoa on saatavilla, joten kukaan ei voi sanoa tulevaisuudessa, ettei tiennyt. Jos asia on itselle tärkeä, on valmis ottamaan selvää.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Teemu Muhonen on Taloussanomien toimittaja. Taloussanomat on osa Sanoma-konsernia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?