Kimmo haaveili itselleen uuden elämän – entinen myyntitykki on nyt sukelluskouluttaja Balilla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Kimmo haaveili itselleen uuden elämän – entinen myyntitykki on nyt sukelluskouluttaja Balilla

Kimmo Pekari myi omaisuutensa, muutti Balille ja ilmoitti olevansa pysyvällä lomalla. Päätös syntyi hujauksessa, sillä pitkän linjan myyntitykille unelmien tavoittelu on aina ollut tärkeintä elämässä.

Kimmo Pekarin ja puolison päätös lähteä Suomesta pois kypsyi kahdessa illassa. – Laskimme kauanko rahamme riittäisivät. Alkuperäinen ajatus oli lomailla enintään vuosi koko ajan töitä etsien.

25.6.2017 10:11

Näin viralliselta Kimmo Pekari näytti Finpron johtajana lokakuussa 2014.

Kimmo Pekari on sydämeltään myyntimies. Myyminen on liittynyt hänen urallaan kaikkeen jollain tavalla, ja pohjimmiltaan kysymys on ongelmanratkaisusta.

–Haluan auttaa ihmisiä heidän ongelmissaan ja samalla oppia intohimoisesti uutta. Se johtaa minun näkemykseeni onnellisesta elämästä.

Pekarin elämänkatsomus perustuu unelmointiin. Haaveet on dokumentoitu ja silloin niitä voi palata käsittelemään vuosien päästäkin. Mikään unelma ei ole liian iso, ja kaikki, mikä ei ole mahdotonta, on mahdollista.

Hän puhuu kolmiosaisesta prosessista. Suurin osa unelmista karsiutuu, mutta jotkut niistä kirkastuvat tavoitteiksi. Ja sitten tavoite toteutetaan.

Pekarin ensimmäinen haave oli tulla rokkitähdeksi. Hän oli kymmenvuotias.

–Se oli ujolle, esiintymiskammoiselle lapselle hullu haave.

Unelman toteuttamiseksi täytyi opetella soittamaan kitaraa. Koulubändien jälkeen Pekari päätyi Kari Peitsamon bändiin kolmeksi vuodeksi. Rokin soittaminen ei lopulta vastannutkaan unelmaa.

Kimmo Pekari (oik.) Kari Peitsamon Skootteri -bändin kitaristina 1989. Kolmen vuoden jälkeen keikkailuolot alkoivat tympiä ja mies huomasi rokkistarahaaveen olevan huono haave.

–Kymmenen tuntia kylmässä pakettiautossa, tunti soittamista ja takaisin autoon... Tuli mieleen, että tämäpä tyhmä haave oli.

Haave kuitenkin kantoi eteenpäin. Ura jatkui musiikin parissa 1987, kun hän perusti kahden kaverinsa kanssa levykaupan. Legendaarinen Swamp Music toimii Tampereella edelleen.

Kaupan yhteyteen kehittyi levy-yhtiö Vinylmania. Pekari pitää yhä yhtenä uransa huippuhetkenä Absoluuttisen Nollapisteen ensimmäisen ep:n ja lp:n julkaisua.

Levy-yhtiö muuntui levytukuksi, joka lopulta myytiin Ruotsiin. Pekari kuului kauppaan mukaan ja edessä oli muutto länsinaapuriin. 2000-luvun alussa levyteollisuudella alkoi mennä huonommin ja oli ilmeistä, että musiikin jakelu siirtyisi nettiin.

– Olen ”on permanent vacation”, pysyvällä lomalla, määrittelee Kimmo Pekari.

Pekarin perustaman Tezoma Solutionsin tavoite oli luoda nettiin personoitu musiikkipalvelu. Pari vuotta tehtiin alan pioneerityötä, mutta sitten loppuivat sekä rahat että into. Vuosi lopettamisen jälkeen Spotify valloitti maailman.

–Olin liikkeellä pari vuotta liian aikaisin ja aivan liian vähällä rahalla.

Musiikkiala sai jäädä. Pekari haaveili itsensä konsultiksi. Työsarkaa riitti matkapuhelinjättien ja teleoperaattoreiden lisäksi startup-boomin synnyttämissä teknologiayrityksissä.

Vuonna 2013 Pekari aloitti työnsä myyntijohtajana valtion vienninedistysyrityksessä Finprossa. Hänen vastuualueenaan oli pk-yritysten liiketoiminnan kansainvälistäminen. Vuosi 2014 oli raskas. Päivät olivat pitkiä ja organisaatiomuutoksessa Pekari joutui tekemään asioita, joita ei kokenut omakseen.

Mieleen tuli vanha haave asua jossain lämpimässä ja kokea erilaista elämäntyyliä. Puoliso Piia jakoi haaveen ja elokuussa lähtösuunnitelma syntyi kahdessa illassa.

–Laskimme kauanko rahamme riittäisivät. Alkuperäinen ajatus oli lomailla enintään vuosi koko ajan töitä etsien.

Kahdessa kuukaudessa koko omaisuus oli myyty – vain kaksi kitaraa ja pari laatikollista talvivaatteita päätyi varastoon mahdollisen Suomeen paluun varalle.

Tavaroista luopuminen ei aiheuttanut tunnekuohua.

–Jos haluaa saavuttaa uutta, on sille tehtävä tilaa ja luovuttava entisestä. Luopumisesta on tullut toistuva teema elämässäni.

Lähipiiri ei lähtöilmoituksesta yllättynyt, sillä Pekarin elämänmuutoksiin on totuttu.

Lokakuussa pariskunta lensi Thaimaahan. Pekari lomaili ja suoritti sukelluskursseja, jotka hän maksoi auttamalla sukellusyritystä markkinoinnissa. Skootteri kulki ympäri Phuketia Pekarin myydessä turisteille sukelluspaketteja.

Kolmen kuukauden kuluttua viisumien umpeuduttua matka jatkui Indonesiaan Balille. Halu rauhallisempaan ympäristöön vei sukellusreissulla Gili Airin saarelle.

Ajankuluksi Pekari osallistui sukelluskouluttajakurssille. Tämä osoittautui onnekkaaksi sattumaksi. Puoliso pääsi töihin saaren suurimman sukelluskeskuksen Manta Diven toimistoon. Lopullisesti asiat loksahtivat kohdalleen, kun Pekaria kysyttiin töihin kouluttajaksi samaan firmaan.

–Päätöstä ei ole tarvinnut katua. Nautin paikallisesta elämäntavasta, mahtavista työkavereista, asiakaskohtaamisista, opettamisesta, luonnosta ja ikuisesta kesästä. Parisuhteelle on aikaa, yhteinen työmatka taittuu kolmessa minuutissa polkupyörällä. Facebook-statukseni mukaisesti olen on permanent vacation, pysyvällä lomalla.

Uutta muutosta ei ole näkyvissä, ja viisumeihin ja työlupiin haetaan taas jatkoa vuodeksi. Pekari arvelee silti, että joskus syttyy vielä halu ”oikeisiin töihin”.

Haaveiden kirjaan kertyy merkintöjä palmun allakin. Samaa omien mahdollisuuksien arviointia hullulla unelmoinnilla hän suosittelee muillekin.

–Se voi olla vain hauskaa ajanvietettä, mutta itsensä haastaminen voi myös antaa elämälle uuden suunnan. Pitää uskaltaa haaveilla isoja asioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?