Asuminen

Yllättikö eläkkeen pienuus sinutkin? Asiantuntija suosittelee lisätienestien hankkimista

Julkaistu:

Asiantuntijan mukaan eläkkeen pienuus tulee negatiivisena yllätyksenä monelle.
Eläköityminen tai töiden vähentäminen jossain iässä tulee ajankohtaiseksi meille kaikille. Monesti eläkkeen koko tai sen pienuus tulee negatiivisena yllätyksenä, vaikka jokainen tietää, että oma eläke on maksimissaan 60 prosenttia ansiotasosta.

Yllätyksenä tulee erityisesti se, mihin elintasoon omat eläkevarat oikeastaan riittävät. Vaikka lainat olisikin maksettu, niin se ei tarkoita, ettei jotain muuta kustannuksia tilalle. Lisäksi lisääntynyt vapaa-aika aiheuttaa painetta omassa taloudessa. Eläkkeellä on aikaa kuluttaa.

Eläkkeen pienuus ei ole ainoa asia, mikä saattaa tulla yllätyksenä. Harva on valmistautunut ajatukseen, että oma eläke ei nouse vuosien varrella, mutta elämiskustannukset suurella todennäköisyydellä nousevat. Tämä tarkoittaa sitä, että oma elintaso laskee vääjäämättä, kun samalla rahalla saa vähemmän.


Siksi on tärkeää, että myös eläkeläisenä on useampi tulonlähde. Kun vaikutusmahdollisuudet itse eläkkeen tasoon ei ole omissa käsissä, kannattaa miettiä tulonlähteitä, missä omilla päätöksillä voi vaikuttaa todellisten eurojen määrään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi jos on sijoittanut lisäeläkettä, on sijoittamista yhtä tärkeää jatkaa myös eläkkeellä. Ihmiset voivat olla eläkkeellä kymmeniä vuosia ja kituuttaminen on silloin ihan yhtä ikävää kuin missä tahansa elämänvaiheessa.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt