Seisooko mökkisi tyhjillään? Näin tienaat sillä mahdollisimman hyvät rahat - Asuminen - Ilta-Sanomat

Seisooko mökkisi tyhjillään? Näin tienaat sillä mahdollisimman hyvät rahat

Vältä aloittelevan mökkivuokraajan sudenkuopat muutamalla yksinkertaisella vinkillä.

Tästä idyllistä moni on valmis maksamaan.

11.6.2017 13:08

Jos kesämökkiä käytetään vuodessa vain viikko tai pari, kannattaa miettiä, olisiko mökkivuokraajaksi ryhtyminen varteenotettava vaihtoehto. Siitä saa tuloja, ja mökkikin pysyy paremmassa kunnossa, kun se ei seiso tyhjillään.

Mökkivuokrauksen isoin sesonki alkaa juhannuksesta, mutta vielä ehtii mukaan.

– Jos mitään isoa ja dramaattista remonttia ei tarvitse mökillä tehdä, niin kannattaa ja ehtii kyllä. Kaikki eivät ole vuokranneet tulevan kesän mökkiä vuosi sitten, sanoo Sari Hyvärinen, joka on kirjoittanut Mökkivuokraajan käsikirjan ja juuri julkaissut Mökkivuokraajan minioppaan. Hän on myös perustanut hyvää mökkivuokraustapaa edistävän oman yhdistyksen Suomen Mökkivuokraajat ry:n.

Alkeellisemmatkin mökit kelpaavat

Hyvärinen vuokraa itse Taalintehtaalla vanhaa taloa, jonka on kunnostanut. Hän auttaa nykyään myös muita pääsemään mökkivuokrauksessa alkuun.

Hänen mukaansa peruskuntoinen mökki, jossa on sauna, oma rauha ja riittävä asumismukavuus, riittää useimmille vuokraajille.

– Ei haittaa, vaikka ei ole poreallasta. Vähien mukavuuksien mökeillekin löytyy oma kohderyhmänsä, mutta kannattaa huomioida, että vuokratuotto niissä ei ole niin hyvä, Hyvärinen muistuttaa.

Alimmillaan mökkien viikkovuokrat ovat OP:n asiantuntijoiden mukaan noin 300 euroa. Hyvärinen neuvoo muuttamaan alkeellisempien mökkien ulkohuussin kuivakäymäläksi ja hommaamaan sähköttömään mökkiin aurinkopaneelit, jotta mökillä saa esimerkiksi ladattua puhelimen. Ne ovat helposti toteutettavia perusasioita, joita monet mökkiläiset toivovat.

Ranta lisää mökin houkuttavuutta huomattavasti. OP:n asiantuntijoiden mukaan omarantaisesta mökistä, jossa on omakotitalon mukavuudet ja hoidettu piha, voi odottaa 700–1000 euron viikkovuokraa.

Älä lisää tunnearvoa vuokraan

Hyvärisen mukaan mökkivuokraajilla on muutamia yleisiä harhaluuloja, jotka selättämällä vuokraamisen voi saada sujumaan paremmin.

Ensinnäkään tunnepuolen ei pidä antaa vaikuttaa hinnoitteluun. Vaikka mökki on itselle tärkeä, eivät muut ole valmiita maksamaan siitä mitä tahansa.

Toisekseen suomalaismökit tuppaavat usein olemaan kodin ylijäämätavaroiden varastoja.

– Omille tavaroille tulee sokeaksi. Itselle tärkeät, henkilökohtaiset muistoesineet eivät ole vuokraajan mielestä hyvä juttu. Kannattaa pyytää vaikka kaveri mukaan arvioimaan mökkiä – sellainen, joka uskaltaa sanoa suorat sanat, Hyvärinen vinkkaa.

Karsi turhat tavarat

Tavaroita kannattaa karsia jo senkin vuoksi, että siivoaminen helpottuu.

– Jos mökissä on monen vuosikymmenen sedimentteinä tavaraa, on hidasta käydä vuokralaisen jälkeen läpi, onko jotain rikki tai hävinnyt. Yksinkertainen sisustus on helpoin: ei hörselöitä, kuivakukkia, täytettyjä eläimiä tai muita pölyn ja lian kerääjiä, Hyvärinen sanoo.

Mökin pitää ehdottomasti olla siisti. Tässäkin asiassa moni sokeutuu eikä hoksaa koluta puhtaaksi jokaista mökin nurkkaa. Hyvärinen neuvoo kiinnittämään erityistä huomiota patjoihin, peittoihin ja tyynyihin.

– Kukaan ei halua nukkua tahmaisessa pedissä. Suosittelen hankkimaan uudet petivaatteet virttyneiden tilalle ja huolehtimaan myös liinavaatteiden siisteydestä ja puhtaudesta. Ovathan ne mukavammat itsellekin, hän sanoo.

Hyvät kuvat ovat tärkeät

Hyvärisen mukaan yksi tyypillisistä aloittelevan vuokraajan mokista ovat suttuiset ja epätarkat kuvat. Kuvat ovat tärkeät. Niiden tulee olla realistiset, mutta ei kuitenkaan liiallisuuksiin asti. Mökin hyviä puolia kannattaa tuoda esille.

Harhaanjohtavat tiedot puolestaan voivat johtaa nopeisiin vuokrasopimuksiin mutta kostautuvat pitkällä aikavälillä.

– Mökistä pitää kertoa rehellisesti hyvät ja huonot puolet eikä mitään saa peitellä, Hyvärinen sanoo.

Pelon ilmapiiri jyllää

Entä riitatilanteet? Mitä, jos vuokraajan jäljiltä mökillä vallitsee hävityksen kauhistus?

Hyvärisen mielestä vuokramökkimarkkinoilla jyllää pelon ilmapiiri: vuokraajat pelkäävät, mitä vuokralaiset tekevät, ja vieraat pelkäävät, onko koko mökkiä olemassa ja millainen se on. Siksi hän perusti Suomen mökkivuokraajat ry:n ajamaan laadukasta mökinvuokraustapaa, joka palvelee molempia osapuolia.

– Tämä on ollut melko säätelemätön ala, jossa on villin lännen kulttuuri – se saa, joka kehtaa, Hyvärinen sanoo ja muistuttaa, että loppujen lopuksi ikäviä tapauksia sattuu harvoin.

Muista matkustajailmoitus

Tärkeää on tehdä kirjallinen sopimus vuokraamisesta. Jos asiasta on sovittu puhelimitse, varmistus täytyy lähettää edes sähköpostilla, jotta asiasta on mustaa valkoisella.

Moni mökinomistaja ei myöskään tiedä, että jokaisen vierailijan täytyy täyttää matkustajailmoitus. Siitäkin on riitatilanteessa apua.

Hyvärinen neuvoo olemaan aina itse paikalla vuokralaisen vaihtuessa, jos se vain suinkin on mahdollista. Kaikki palvelut siivouksesta markkinointiin voi hankkia ostopalveluna, mutta täysin avuttomaksi ei kannata heittäytyä.

– Suosittelen, että itsellä olisi edes perustason osaaminen. Silloin on paremmin selvillä siitä, kuinka hyvin vuokraustoiminta sujuu.

Oletko vuokrannut mökkiäsi vieraille? Millainen on hyvä vieras, millainen huono? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Tarkkana verojen kanssa

  • Veroasioiden kanssa kannattaa olla tarkkana erityisesti, jos mökki on myös omassa käytössä.

  • Vuokratulot lasketaan verotettavaksi pääomatuloksi, josta voi vähentää vuokraustoiminnan suorat kulut (kuten markkinointikulut, välityspalkkio), mutta yleisiä kuluja (vesi, sähkö, vakuutus jne.) vain siltä osuudelta, jolloin mökki on ollut vuokralla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?