Älä laita näitä harvinaisia rahoja kiertoon kaupan kassalla – 50 euron setelissä voi olla lottovoitto - Asuminen - Ilta-Sanomat

Älä laita näitä harvinaisia rahoja kiertoon kaupan kassalla – 50 euron setelissä voi olla lottovoitto

Taskunsa tai laukkunsa pohjalla voi tietämättään kantaa arvokasta kolikkoa tai seteliä.

Vanhemmissa eurokolikoissa ei ollut Norjaa. Vuoden 2006 virhelyöntikolikkoon se kuitenkin lipsahti.

7.6.2017 19:00

Aivan tavallinen suomalainen saattaa hyvinkin löytää arvokkaan kolikon tai setelin omista rahajemmoistaan.

Suomalaisista hittirahoista voidaan Suomen Numismaatikkoliiton puheenjohtaja Erkki Lähderannan mukaan mainita kaksi 2 euron kolikkoa – Väärä kartta ja Risuraha. Ne ovat todelliset suomalaiset hittirahat, joista numismaatikko on valmis maksamaan nimellisarvoa suuremman summan.

Arvoon vaikuttavat rahan harvinaisuus sekä kunto: hyväkuntoisista seteleistä ja kolikoista maksetaan enemmän. Hittikolikoiden lisäksi nyt kannattaa kiinnittää huomiota 50 euron seteliin.

Väärä kartta

Suurimpien eurokolikoiden kartat muutettiin vuonna 2007 kuvaamaan koko Eurooppaa pelkkien EU-maiden sijasta. Uusi kartta, jossa on mukana Norja, lipsahti kuitenkin osaan Rahapajan lyömistä 2 euron kolikoista jo vuoden 2006 lopulla. Tästä johtuu rahan nimi.

Virhelyöntikolikon tunnistaa siitä, että siinä on vuosi 2006 ja kartasta löytyy Norja.

Tässä kuvassa on tavallinen vuonna 2006 painettu kolikko. Norjaa ei kartasta löydy. Väärä kartta -kolikon tunnistaa vuosiluvun 2006 lisäksi kartasta, jossa on virheellisesti mukana Norja.

Kolikkoa painettiin vain 55 000 kappaletta. Samana vuonna 2 euron kolikoita painettiin yhteensä 8 miljoonaa kappaletta, joten suuresta erästä virhelyöntikolikkoja ei ole kyse. Harvinaisuuden vuoksi kolikon todellinen arvo onkin huomattavasti nimellisarvoa korkeampi.

– Väärä kartta löytyy vähemmän kuin joka sadannesta vuonna 2006 painetusta kolikosta, Lähderanta sanoo.

Viime aikoina on kuitenkin ollut havaittavissa pientä notkahdusta molempien hittikolikoiden arvossa.

Lähderannan mukaan Väärä kartta -kolikon arvo oli jossain vaiheessa peräti 100 euron paikkeilla. Nyt se on jossain hieman yli 50 eurossa, noin 70 euron paikkeilla.

– Se on hyvä kysymys, miksi todellinen arvo on laskenut. Suurin syy on varmasti se, että se ei ole ollut pitkään aikaan julkisuudessa. Toinen syy on varmasti se, että keräilijät, jotka kolikon haluavat kokoelmiinsa, ovat jo sen hankkineet.

– Sen haluttavuus on suuri, mutta ei supersuuri, Lähderanta täsmentää.

Risuraha

Vuonna 2004 liikkeelle lähetetyn Risurahan tunnistaa versokuviosta.

Vuonna 2004 painettua 2 euron erikoisrahaa kutsutaan lempinimellä Risuraha. Kolikossa vaakunapuolen kuva näyttää risulta. Versot kuvastavat EU:n laajentumista 10 uudella uudella jäsenmaalla.

Erikoisrahaa laskettiin liikkeelle 500 000 kappaletta muiden kolikoiden joukossa. Myöhemmin julkaistiin toinen samansuuruinen erä.

Arvossa on käynyt samanlainen notkahdus kuin virhelyöntikolikon kanssa.

– Arvo on tässäkin kolikossa mennyt jonkin verran alaspäin. Pari vuotta sitten kolikon arvo oli vielä 25 euroa, nyt siitä maksetaan noin 20 euroa.

50 euron seteli saattaa olla todella arvokas

Huhtikuun alussa Euroopan keskuspankki lähetti liikkeelle uudet 50 euron setelit. Lähderanta huomauttaakin, että tällä hetkellä kiinnostavampia ovat vanhat, Suomessa painetut 50 euron setelit, sillä uusien myötä vanhat setelit katoavat pian liikenteestä.

Viisikymppinen on euroseteleistä kaikista käytetyin. Niitä on käytössä yli 8 miljardia, ja ne muodostavat noin 45 prosenttia kaikista kierrossa olevista euroseteleistä.

Sarjanumerossa oleva kirjain kertoo, missä maassa setelit on painettu. Suomessa painetut setelit tunnistaa L-kirjaimesta. Viidenkympin Suomi-setelit ovat verrattain harvinaisia, eikä niitä usein tule vastaan. Tämä tekee niistä numismaatikon kannalta mielenkiintoisia keräilykohteita.

– Näiden hinta saattaa tulevaisuudessa vielä nousta. Vanhojen 50 euron seteleiden hinta on jo jonkin verran yli 50. Itse juuri maksoin 54 euroa yhdestä, Lähderanta sanoo.

Vanha suomalainen viidenkympin seteli, jossa on sarjanumero H005, H007 tai R47, on todella arvokas.

50 euron setelistä voi myös löytyä lottovoitto.

Oulussa kaupattiin pari vuotta sitten kaksi viidenkympin seteliä hieman alle 500 eurolla. Lähderannan mukaan H005, H007 ja R47 -sarjanumerolla olevat setelit ovat superharvinaisia ja näiden arvo saattaa kohota jopa tuhanteen euroon.

Korjaus 8.6. klo 12.27: Tarkennettu kuvatekstiin, että kyseessä on tavallinen vuonna 2006 painettu 2 euron kolikko, jossa mukana ei vielä ole Norjaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?