Asuminen

Varallisuusvalmentajalla selvä mielipide pikavippifirmoista: ”En koe sitä auttamiseksi”

Julkaistu:

Sijoittaminen
Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi pohtii sijoittamisen eettistä puolta. Hänellä on ollut asiakkaina lukuisia velkakierteessä olevia, eikä hän välttämättä pidä pikavippilainaa auttamisena.
Sijoittamisella haetaan tuottoa pääomalle. Erityisesti viimeisten vuosien aikana sijoittajat ovat raapineet päätään, mistä saisi järkevää tuottoa ottamalleen riskille, kun useat omaisuuslajit hipovat ennätyshintoja.

Vanhojen mahdollisuuksien lisäksi markkinoille tulee uusia kohteita, joiden kautta sijoittaja pääsee käsiksi tuottomahdollisuuksiin. Yksi tällainen ala on pikavippi- ja vertaislainayhtiöt.

Sijoittaja sijoittaa ja yhtiö lainaa rahan eteenpäin lainanhakijalle. Lainaaja maksaa lainasta korkoa, josta osan yhtiö maksaa sijoittajalle. Se, mikä tässä yhtälössä tekee erityisen houkuttelevan sijoittajalle, on yhtiöiden maksama tuotto. Se viilettää usein yli kymmenessä prosentissa.

Kuulostaa todella hyvältä näin nollakorkojen maailmassa, vai mitä?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sijoittaminen on myös paikka punnita omia arvojaan. Sijoittajat mahdollistavat omilla päätöksillään asioiden syntymisen ja jatkumisen. Esimerkiksi kun yritys saa alkutaipaleella pääomia ideallaan, sijoittajat antavat mahdollisuuden, että ideasta joskus voisi myös syntyä jotain konkreettista maailmaan.

Samalla tavalla sijoittajat mahdollistavat omalta osaltaan pikavippi- ja vertaislainayhtiöiden toiminnan.


Itse en voisi sijoittaa pikavippi- ja vertaislainayhtiöiden tarjoamiin lainatuotteisiin. Olen henkilökohtaisesti valmentanut useita velkakierteessä olevia, ja yritykseni tarjoaa verkkovalmennusta velkojen poismaksamiseen.

Minusta tuntuu todella oudolta ajatus, että saisin tuottoa näiden ihmisten veloista. Varsinkin kun tiedän, että minun sijoitukseni ei auta lainanottajaa yhtään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

En koe sitä auttamiseksi, että lainanottaja maksaa kymmenien prosenttien korkoja pääomasta, jonka suurella todennäköisyydellä kuitenkin maksaa. Näin tehtynä ostopäätös köyhdyttää, koska hänellä on vähemmän rahaa käytössään tulevaisuudessa.

Samaan lopputulokseen pääsee, kun vain säästää rahan ja hieman lykkää ostamista eteenpäin.

Sijoittajien lisäksi myös kuluttajat eli jokainen meistä tekee kuukausittain valtavan määrän päätöksiä, kenelle rahamme annamme. Joskus ei ehkä tunnu, että omilla päätöksillä olisi valtava merkitys, mutta kun puhutaan isoista määristä ihmisiä, sillä on merkitystä. Rahalla voi lisätä hyvää tai pahaa ja jokainen meistä voi siihen vaikuttaa.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt