Suihku keskellä yötä saattaa hiertää naapuria – alan lakimiehellä selvä kanta asiaan - Asuminen - Ilta-Sanomat

Suihku keskellä yötä saattaa hiertää naapuria – alan lakimiehellä selvä kanta asiaan

Yöaikaan suihkussa vettä lorottelevat naapurit aiheuttavat harmaita hiuksia herkkäunisissa. Ääntä olisi kuitenkin hyvä oppia sietämään.

Yöllä alkava lorina naapurista saattaa ärsyttää, mutta usko pois, naapurisi ei tee mitään väärää.­

31.5.2017 15:45

Häiritseväksi elämäksi Isännöintiliitto määrittelee jatkuvan tai toistuvan häiriön, josta aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Tätä voi olla esimerkiksi rappukäytävässä jatkuvasti kaikuva musiikki tai kahdeksan tuntia päivässä haukkuva koira.

Asukkaita voivat kuitenkin häiritä myös arkisemmat puuhat, kuten vaikkapa suihkussa käyminen. Sitä olisi tosin hyvä oppia sietämään.

Suihkussa käyminen kuuluu nimittäin normaalin elämiseen ääniin, muistuttaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen. Sitä se on myös keskellä yötä.

– Toivomuksia ja suosituksia voi olla, mutta suihkussa käymistä ei ole rajoitettu, Pynnönen kertoo.

Joitakin poikkeustapauksia kuitenkin on. Pynnönen on törmännyt muutamaan taloyhtiöön, joiden järjestyssäännöissä suihkussa käyminen on kielletty. Silloinkaan kieltoa ei tosin tarvitse noudattaa, Pynnönen muistuttaa.

– Kiellot eivät perustu lakiin.

Jos naapurin suihkussa käyminen häiritsee, voi asiasta toki ystävällisesti huomauttaa. Normaalit elämisen äänet kuitenkin kuuluvat kerrostaloasumiseen.

– Jos niitä ei kestä, kannattaa miettiä, mikä olisi itselle paras asumismuoto.

Suihkussa voi siis huoletta käydä, mutta yöllistä metelöimistä tulisi välttää. Tämä ei Pynnösen mukaan kuitenkaan tarkoita suihkussa käymisen rajoittamista, vaan esimerkiksi pianonsoittoa, musiikin kovaäänistä soittamista, laulamista tai remontointia.

– Maalaisjärkeä saa käyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?