Asuminen

Haluatko vaurastua? Tämä on tärkein taito matkalla rikkauksiin

Julkaistu:

Raha
Ensimmäinen rahataito on kyky ansaita. Tämän jälkeen tulevat kyky säästää, kyky sijoittaa ja kyky käyttää vipuvoimia, Terhi Majasalmi kirjoittaa.
Joku voi ansaita kaikki tulonsa sijoittajana, mutta useimpien tulot tulevat suuremmaksi osaksi työstä palkansaajana tai yrittäjänä tai ovat jossain vaiheessa tulleet ennen täysipäiväiseksi sijoittajaksi siirtymistä. Tämän takia kyky ansaita on se tärkein, johon kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota.

Yhteiskunnassa on kuitenkin useita tahoja, jotka vaikuttavat siihen, miten kyky ansaita muuttuu konkreettisesti euroiksi. Ja näillä kaikilla tahoilla on oma mielipide, miten asioiden kuuluisi mennä. Asia on lopulta aika yksinkertainen – yritys hakee työntekijöitä, työntekijä hakee työpaikkaa tai ihminen työllistää itsensä.

Työntekijästä aiheutuva kulu on aina riskitekijä yritykselle. Mitä korkeammat ovat työntekijän palkkaukseen liittyvät riskit, sitä herkemmin saattaa rekrytointi jäädä tekemättä. Työntekijä saattaa miettiä, miten omat rahavirrat menevät työllistymisen myötä ja tuleeko työllistymisestä itsessään riskitekijä.

Itsensä työllistäjä luopuu usein kokonaan turvaverkoista ja jää tyhjän päälle. Pahimmassa tapauksessa yrittäjyys vaikuttaa myös puolison työttömyyskorvaukseen, joten riskit kasvavat moninkertaisesti.


Mitä sujuvammaksi työllistyminen saadaan, sitä paremmin ihmiset voivat. Itse ansaittu raha antaa ihmiselle omanarvon- ja hallinnantunnetta, jota on vaikea korvata juuri millään. Vaikka tulevaisuudessa joku osa toimeentulosta tulisikin meille kaikille perustulon kaltaisena tulona, se ei tarkoita, etteikö työtä tarvitsisi tehdä. Työn muodot vain muuttuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olen itse kammoksunut tilannetta, jossa joku muu kertoo, kuinka paljon voin ansaita ja milloin työtä tehdä. Vaikka minusta tuli vahingossa yrittäjä, minulle tämä malli sopii. Minulla on ollut työttömyyteen verrattavia kuivia kausia 15 työvuoden aikana. Ja yrittäjänä se usein tarkoittaa, että rahaa ei tule yhtään sisään. Niin myös minun tapauksessani.

Olen kuitenkin saanut yrittää vapaasti. Vaikka tämä on tarkoittanut taloudellisesti nollakuukausia, vapauttani en ole tahtonut myydä.

Toivoisin, että ihmisille annettaisiin paremmat työkalut työllistymiseen. Toivon päättäjiltä päätösten yksinkertaistamista ennemmin kuin monimutkaistamista. Esimerkiksi mieluummin palkan sivukuluja alas kuin palkkatukia, työllisyysseteleitä, työllistämistukea jne. Tai kevennetään työn verotusta kuin lisätään erilaisia tukia.

Yksinkertaiset ja yksiselitteiset käytänteet koskemaan kaikkia kuin usealla ryhmälle eri ohjeet. Jo siihen, että ottaa kaikista eri tukimalleista selvää menee sekä yrityksissä että yksittäisillä ihmisillä aikaa, joka on poissa ajasta, jolla voi luoda oikeasti arvoa muille. Tärkein asia on kuitenkin, että ihminen tuntee voivansa päättää itseään koskevista asioista.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt