Älä anna muistojesi kadota – näillä helpoilla ohjeilla säilytät kännykkäkuvasi jopa ikuisesti - Asuminen - Ilta-Sanomat

Älä anna muistojesi kadota – näillä helpoilla ohjeilla säilytät kännykkäkuvasi jopa ikuisesti

Arjen hetkistä otetut valokuvat katoavat helposti, mutta myös niiden säilöminen tuleville polville on yllättävän helppoa.

Otamme nykyään enemmän valokuvia kuin koskaan ennen. Kuvia kannattaa tallentaa usealla eri tavalla, kuten valokuvakirjoihin ja kovalevyille.­

21.5.2017 12:55

Nykyajan valopuolia on, että arjen ihanimmat tuokiot saa ikuistettua kuviksi sillä hetkellä, kun ne tapahtuvat.

Kun lapsenlapsi taiteilee isovanhempien keittiössä ensimmäisen korvapuustinsa, ukki saa historiallisesta hetkestä reaaliajassa kuvan, jossa näkyy kaikki olennainen: ylpeä isoisä, tohkeissaan oleva leipuri ja erehtymättömällä taiteellisella näkemyksellä kääritty pulla.

Seuraavaksi edessä on kuitenkin haaste: kuinka varmistaa, että hetki tuli oikeasti ikuistettua? Kännykkä voi milloin tahansa mennä rikki, jolloin pullantuoksuinen kuvatallenne katoaa taivaan tuuliin. Kylmä totuus on, että niin käy suurimmalle osalle kännykkäkameralla ottamistamme kuvista.

Toista oli ennen, kun filmikameran hedelmät saatiin käsiin paperikuvina, jotka säilöttiin albumeihin. Niistä vanhimmat ovat yhtä vanhoja kuin valokuvaaminen itse ja ovat nähtävillä sukupolvelle toisensa jälkeen.

 Kuvia otetaan muistojen säilyttämiseksi, mutta jos ne ovat kännykässä tai kovalevyn perällä, niitä ei tule katsottua ehkä koskaan.

Nykyään kuvia räpsitään enemmän kuin koskaan, mutta niistä säilyy pienempi osa kuin koskaan. Syy on selvä: kuvien säilytysmenetelmät tuntuvat monimutkaisilta ja niiden tekniikka kiitää eteenpäin tahdilla, jonka perässä tavallinen ihminen ei aina pysy.

– Meille tulee asiasta paljon kyselyitä kautta ikäryhmien. Jo pelkkä kuvien siirtäminen kännykästä koetaan hankalaksi, kertoo Finnfoton eli Suomen valokuvajärjestöt ry:n toiminnanjohtaja Mikko Säteri.

Sen lisäksi, että tiedostona laitteella oleva kuva useimmiten jossakin vaiheessa häviää, sen äärelle ei juuri palata.

– Kuviahan otetaan muistojen säilyttämiseksi, mutta jos ne ovat kännykässä tai jossakin kovalevyn perällä, niitä ei tule katsottua ehkä koskaan.

Vanha konsti on yhä paras

Mikä neuvoksi, jos mielii pienellä vaivalla säilyttää ikimuistoisimmat kännykällä tai digikameralla otetut kuvat ja varmistaa, etteivät ne huku vähäpätöisempien räpsäysten harmaaseen mössöön ja lopulta tuhoudu? Säteri suosittelee vanhaa voidetta: paperikuvia.

– Vanha, hyvä ja perinteinen menetelmä on tulostaminen. Printattua kuvaa tulee katsottua ja se säilyy.

Tulostimen voi ostaa kotiin, mutta vaatii kikkailua ja teknisiä taitoja printata valokuvat niin, että värit pääsevät oikeuksiinsa. Helpointa on ladata kännykkään sovellus, jolla parhaista kännykkäkuvista voi tilata printin muutamalla klikkauksella haluamassaan muodossa – perinteisenä paperikuvana, julisteena tai vaikka jääkaappimagneettina. Tällaisia sovelluksia tarjoavat esimerkiksi Printic ja Lalalab.

Helppoa olisi myös kiikuttaa kännykkä kuvapalvelufirman tiskille ja pyytää vedostamaan printit. Säteri ihmettelee, miksei tällaista palvelua moni vielä tarjoa.

Valokuvien vedostaminen paperille on yhä yksi parhaista tavoista säilyttää kuvat.­

– Annan ilmaisen liikeidean: firma hoitaisi asiakkaan puolesta lataamisen ja tulostamisen sen mukaan, mitkä kuvat asiakas valitsee tulostettaviksi tai valitseeko kaikki. Siinä päästäisiin vanhaan tuttuun tilanteeseen: viet filmin kehitykseen ja saat paperipussin, jossa valmiit kuvat ovat.

Tietokoneelle jo siirretyistä kuvista on myös kätevää koostaa valokuvakirja. Esimerkiksi Ifolor, Eirikuva ja Fotoyks tarjoavat tietokoneelle ladattavaa ohjelmaa, joka kokoaa valituista kuvista albumin.

Kirjan voi halutessaan suunnitella ja taittaa omaa luovuutta soveltaen, mutta tarjolla on myös valmiita pohjia, jotka osaavat muodostaa kirjan alusta loppuun itse. Albumeita voi tilata haluamansa määrän ja jakaa niitä vaikka lahjaksi. Säilyvyysennuste on erittäin hyvä.

Myös kuvien sähköiseen säilyttämiseen on mahdollista panostaa pienellä vaivalla. Kännykästä, kuten valokuvauskamerastakin, kuvat on yleensä helppo siirtää tietokoneelle esimerkiksi USB-johdon avulla niin, että johdon toinen pää yhdistetään puhelimeen ja toinen tietokoneeseen. USB-johtoja saa kaikista elektroniikkaliikkeistä.

Varmuuskopiot useaan eri paikkaan!

Sitten hyvin tärkeä asia: kuvista pitää ottaa kopioita eri paikkoihin. Silloin ne ovat yhden kovalevyn tuhoutuessa tallessa toisaalla.

Säteri suosittelee hankkimaan elektroniikkaliikkeestä kaksi ulkoista kovalevyä, joille otokset voi siirtää säilöön. Niiden yhteishinnaksi tulee todennäköisesti muutama satanen, mutta investointi voi taata tärkeiden muistojen säilymisen ja siirtymisen tuleville polville. Sähköisen kovalevyn lukupää voi hetkessä siirtyä ja tuhota koko kovalevyn, jolloin tiedostot ovat mennyttä, ellei niistä löydy kopioita myös toiselta kovalevyltä.

– Kovalevyille siirtäminen on hyvin helppoa. Pelisääntö on kaksi eri kovalevyä, jotka ovat mielellään eri paikoissa. Sähköisessä muodossa olevan valokuvan pitää aina olla kahdessa paikassa, Säteri toteaa.

Ensin on varmistettava, että kuvan tiedostomuoto on oikea – mieluiten jpg, joka onkin usein automaattisesti oletusmuotona. Sitten kuvat siirretään kovalevyille. Niiden kansio tulee nimetä mieluiten päiväyksellä.

– Vaikka Pariisin matka 2017 ja joku päivämäärä, Säteri suosittelee.

Kuviat kannattaa tallentaa useampaan paikkaan, kuten printteinä valokuva-albumiin ja parille eri kovalevylle.­

Kaikkein parasta on, jos tukena on kovalevyjen lisäksi pilvipalvelu eli sähköinen, virtuaalisessa ”pilvessä” sijaitseva tallennussysteemi, josta kuvia voi myös jakaa muille, kuten DropBox, iCloud ja OneDrive. Helpointa on ottaa käyttöön kännykän tai tietokoneen valmistajan oma palvelu, joka siirtää kuvatun kuvan automaattisesti pilveen.

Applen tietokonetta käyttävän kannattaa harkita TimeCapsule-laitetta, joka on hieman kallis, mutta ottaa langattomasti varmuuskopiot kaikesta. Jos kone tuhoutuu, tiedostot saa palautettua muutamalla klikkauksella.

Tällaiset palvelut eivät kuitenkaan ole pomminvarmoja: on aina riski, että kuvalle tapahtuu jotakin tai vaikkapa palvelua tarjoava yritys joutuu lopettamaan toimintansa.

– Siksi kuvat pitää aina ottaa kännykästä ulos ja tallentaa vähintään kahdelle kovalevylle, Säteri korostaa jälleen.

Pidä tallennusvälineesi ajan tasalla

Niin vanhoista kuin uusista valokuvista voi tehdä mahdollisimman pitkäikäisiä säilyttämällä niitä pieteetillä. Säteri uskoo, että tekniikan kilpajuoksu jatkuu, ja mediaa ja tallennusvälinettä joudutaan vastakin vaihtamaan tiuhaan tahtiin.

Myös paperikuvien värit haalistuvat ja ajan hammas syö myös itse paperia. Vanhat paperikuvat kannattaakin siirtää koneelle talteen skannerin avulla itse tai skannauspalvelua tarjoavan liikkeen kautta.

Mikko Säterin mukaan esimerkiksi dvd:t ja cd:t ovat tallennusvälineinä jo mennyttä maailmaa eivätkä muutama vuosi sitten kuvilla täytetyt levyt enää aina suostu aukeamaan. Nyt onkin korkea aika siirtää dvd- ja cd-levyille tallennetut otokset koneelle, varmuuskopioina kahdelle eri kovalevylle ja mahdollisesti myös printeiksi.

Siten yhä uudet sukupolvet saavat ihasteltavikseen vanhempiensa, isovanhempiensa, isoisovanhempiensa ja jopa vielä kaukaisempien esivanhempiensa elämän – sen, joka on tällä hetkellä nykyaikaa ja jota tallennamme ahkerammin kuin yksikään edeltävä sukupolvi omaa elämäänsä.

– Tyttäreni täytti juuri vuosia ja mummi antoi hänelle kansion, johon hän oli kerännyt 20 vuoden ajalta kuvia, kertoo Säteri.

– Se nousi tilaisuuden ehdottomaksi ykköshoukutukseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?