Asuminen

”Oman talouden tulitikkuleikit” huolestuttavat asiantuntijaa – onko järkeä laittaa niin paljon kiinni asuntoon?

Julkaistu:

Varallisuusneuvoja Terhi Majasalmi on huolissaan sijoittajista, jotka tekevät päättömästi asioita muiden perässä.
Olen ollut huolissani suomalaisista asuntomarkkinoista jo vuodesta 2013. Asuntojen hinnat ovat jatkaneet vain nousuaan, joten minun huoleni ei ole paljon vaa’assa painanut.

Ihmettelen joka päivä, kuinka asuntojen hinnat vain kipuavat ylöspäin. Onko järkeä laittaa niin paljon pääomia kiinni asuntoihin kuin suomalaiset tekevät? Omasta mielestäni vuokratuotot ovat kovin matalat ainakin pääkaupunkiseudulla. Parhaimpienkin vuokratuotto mahtuu yhden käden sormiin.

Sijoittajat ovat löytäneet uudiskohteiden rakennuttajien tarjoamista rahoitusjärjestelyistä uusia voitokkaita pelejä. Uudiskohteet vaihtavat usein omistajaa jo ennen kuin kohde on edes valmistunut.

Sijoittaja ostaa kohteen rakennusyhtiöltä ja myy toiselle sijoittajalle RS-siirrolla. Joitain vuosia valmistumisen jälkeen rahoitusvastike alkaa juosta. Moni pohtiikin pitävänsä kohteen vain pari vuotta, keräävänsä positiivisen kassavirran ja myyvänsä kohteen ennen kuin rahoitusvastike tulee maksuun. Vastikkeen myötä kohteen kassavirta saattaa kääntyä reilusti negatiiviseksi riippuen rahoitusratkaisusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kukapa ei haluaisi rahaa taskuun heti ja päästä irti, kun kohteeseen pitääkin alkaa lapioida rahaa omasta taskusta. Mutta mitä jos näitä sijoittajia onkin suuri osa tai suurempi osa? Mitä silloin tapahtuu, kun useampi myy, jopa pakosta, mutta markkinoilla ei olekaan ehkä ostolaitaa?


Olen myös kuullut, että asuntosijoituksia uudiskohteista on hankittu kulutusluotolla. Tällaisessa luotossa on takuuvarmasti korkeampi korko kuin sijoituslainassa. Kuulostaa aivan oman talouden tulitikkuleikeiltä.

Syy siihen, miksi historia toistaa herkästi itseään, ovat ihmiset, jotka viittaavat kintaalla luun jäämisestä käteen korkeariskisissä sijoituksissa. On todella rohkeaa ja kenties harhaistakin uskoa, että kohteen saa myytyä ennalta odotettuun hintaan muutaman vuoden päästä, vain koska on virittänyt oman taloutensa sen olettaman varaan.

Kukaan ei voi sanoa varmasti, minkä hinnan joku muu on valmis maksamaan asunnosta kahden vuoden päästä. Fiksu ottaa riskejä, joita pystyy kantamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Sijoittamisen suuri viisaus on aina ollut, että osta edullisesti ja myy kalliimmalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suuri viisaus ei ole tainnut olla, että osta kalliilla ja yritä myydä vielä kovasti kalliimmalla. Jälkimmäinen tunnetaan suuremman typeryksen teoriana. Jostain pitäisi löytyä vielä minuakin uskaliaampi ostaja.

Nykyään en ole huolissani asuntomarkkinoista vaan niistä sijoittajista, jotka päättömästi tekevät asioita muiden perässä. Eri sijoittajat pystyvät kantamaan erilaista riskiä. Tapa, jolla toinen tekee, ei tarkoita, että se olisi sopiva jollekin toiselle.

Terhi Majasalmi on yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Varallisuusakatemiassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt