Tähtien ja yritysjohtajien tornitalo on täynnä luksusta – ei köyhille!

Luksustalon asukkaita hemmotellaan Los Angelesin Beverly Hillsissä, mutta siitä saa maksaa.

7.5.2017 15:30

Ten Thousand Santa Monica Boulevard on kenties koko kaupungin ylellisin vuokra-asuintalo. Vuoden alussa Beverly Hillsiin valmistunut, 41-kerroksinen tornitalo pitää sisällään palveluja, joita on totuttu näkemään vain huippuhotelleissa. Ilta-Sanomat pääsi yksityiskierrokselle luksustalon uumeniin.

Hulppeassa vuokratalossa on tyylikäs vastaanottotila.

Ylellisyyden aistii heti kättelyssä – ovimies rientää avaamaan vieraalle oven. Aulassa tervehtii respa marmoritiskin takaa kuin hotellissa ikään. Kahden sohvaryhmän yläpuolella roikkuvat jättimäiset kristallikruunut. Siellä täällä tummapukuiset työntekijät suorittavat askareitaan.

 Täällä asuu yritysjohtajia, viihdealan ihmisiä, liikemiehiä, nuoria IT-menestyjiä, julkkiksia, filmitähtiä.

Talon johtaja, bulgarialais-italialainen Nikolay Tevekeliyski toivottaa toimittajan tervetulleeksi. Ensimmäiseksi menemme kolmanteen kerrokseen, jossa sijaitsevat yleiset tilat – baari, ulko- ja sisäuima-altaat, sauna, puutarha ja tenniskenttä. Taustalla soi bossa nova. Kahvilassa voi nauttia vuokraan sisältyvää aamiaista.

– Tiimimme on koulutettu olemaan askeleen edellä asukkaiden odotuksia. Tiedämme esimerkiksi, mikä on mielikahvisi ja miten sen haluat, Tevekeliyski kehuu.

Talon johtaja Nikolay Tevekeliyski esittelee yhtä huoneistoista. Sisälläkin tuntuu vähän kuin olisi ulkona, hän kehaisee.

Talossa on viisi kuntosalia, joissa voi harrastaa vaikkapa joogaa ja spinnausta tai nostella painoja. Yhdessä niistä on vieri vieressä kalliin näköisiä kuntopyöriä. Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtii kokonainen wellness-tiimi.

– Kunto-ohjelmaa vetää mies, joka on valmentanut useita julkkiksia. Hänen alaisuudessaan työskentelee henkilökohtaisia valmentajia. He tekevät henkilöstä ensin tarkan arvion ja suunnittelevat sen perusteella ruokavalion ja kunto-ohjelman, Tevekeliyski selittää.

Talon 283 huoneistosta on vuokrattu 60. Ajamme pikahissillä 16. kerrokseen. Ylimpään kerrokseen pääsisi aulasta 30 sekunnissa. Siellä on kaksi presidenttisviittiä. Yhdessä jo asutaan ja toista remontoidaan tulevien asukkaiden maun mukaiseksi. Niitä ei pääse katsomaan.

Sohvanurkkaus talon yleisissä tiloissa.

Huoneistossa numero 1605 on 144 neliötä. Valoisa asunto avautuu tilavaan olohuoneen ja ruokasalin yhdistelmään. Tiskin takana on baarikeittiö. Peremmältä löytyy kaksi makuu- ja kylpyhuonetta. Koti on kalustettu modernin vähäeleisesti. Katosta lattiaan ulottuvat ikkunat antavat Los Angeles Country Clubin golfkentälle, Beverly Hillsiin, Hollywoodin kukkuloille ja Los Angelesin keskustaan asti. Ranskalainen parveke on niin kapea, ettei sinne mahdu tuolikaan, mutta se tuo ilmavuutta.

– Koko rakennus on suunniteltu niin, että asukkailla on sisälläkin mahdollisuus kokea ulkonaolo, johtaja huomauttaa.

Makuuhuone

Katsastamme viereisen lukaalin, jossa on hieman erilainen huonejärjestely. Kummankin asunnon vuokra on 15 000 dollaria kuussa. Aivan, 15 tuhatta. Talon asuntojen hintahaarukka on 9 000–25 000 dollaria ja hintaan vaikuttavat asunnon koko, varustelu, kerros ja näköala. Se pistää miettimään, kuka tällaisia lukaaleja vuokraa.

– Täällä asuu yritysjohtajia, jotka sahaavat itä- ja länsirannikon väliä, viihdealan ihmisiä, liikemiehiä, nuoria IT-menestyjiä, julkkiksia, filmitähtiä, Nikolay luettelee.

Eli ihmisiä, joilla ei ole pikkurahasta puute. Voikin hyvin kuvitella, että kaupunkiin elokuvaa tekemään tullut tähti vuokraisi talosta asunnon filmausten ajaksi. Vuokrasopimuksia solmitaan kolmesta kuukaudesta ylöspäin. Tyypillisin tehdään 12–15 kuukaudeksi. Hintaan sisältyy koko joukko palveluja. Niihin pääsee käsiksi joka huoneistossa olevasta tablettitietokoneesta.

– Meillä on elämäntyyli-tiimi, joka tekee kaikkensa asukkaan toiveiden toteuttamiseksi. Jos haluat autosi etupihalle, painat vain nappia ja parkkipoika hakee auton tallista. Tai kuljettajamme ajavat sinut talon omalla Rolls Roycella tai Bentleyllä aina kolmen mailin päähän rakennuksesta. Voit tilata baarista syötävää ja juotavaa, jotka hovimestarirobotti Charley toimittaa ovellesi, Tevekeliyski listaa.

Hovimestarirobotti Charley tuo asiakkaan pyynnöstä syötävää ja juotavaa tämän kotiovelle.

– On perjantai-ilta ja haluat mennä kaupungin parhaaseen ravintolaan. Sinne on vaikeaa päästä ilman varausta. Tiimimme saa sen aikaan. Tai jos haluat liput Lakersien matsiin tai tilata yksityisen suihkukoneen, sekin onnistuu, hän havainnollistaa.

Asukkaiden hemmottelusta vastaa 70 työntekijää. Yksi heistä on talon edustalla päivystävä ovimies Esteban Juribe. Hänellä on kuuloke korvassa ja mikrofoni rintapielessä kuin salaisella agentilla.

– Avaan ovia, pysäköin autoja, autan asukkaita ruokakassien tai minkä tahansa kanssa, mitä he tarvitsevat. He voivat pyytää autoaan talon edustalle sovelluksella, Juribe kuvailee.

Vanhempi mies astuu hissistä koiransa kanssa.

– Muutimme vaimoni kanssa tänne helmikuussa. Tämä on fantastinen rakennus ja henkilökunta on todella ystävällistä. Mitä tahansa sitten tarvitsemmekin, he auttavat. Ja tällaisen isonkin koiran kanssa täällä on helppo asua, finanssisektorilta eläkkeelle jäänyt, nimettömänä pysyttelevä asukas luonnehtii.

Huoneiston 1605 yhdistetty olohuone – ruokasali.

Joskus rikkailla vuokralaisilla on outoja toivomuksia. Yksi halusi ja sai samppanjapullon asuntoonsa kello yhdeltä yöllä. Toinen vaatii, että hänen kämppänsä siivotaan aamuin illoin. Kolmas tahtoo, että sänky tullaan illalla avaamaan nukkumiskuntoon. Kaikki järjestyy pikku lisämaksusta.

– Viime viikolla erään asukkaamme tytär täytti seitsemän vuotta. Vastaanottovirkailijalla oli tiedossa tytön syntymäpäivä. Niinpä tiimimme tuli kuppikakkujen, kynttilöiden ja kortin kera onnittelemaan tyttöä. Äiti oli hämmästynyt ja otettu oven avatessaan, Nikolay Tevekeliyski hymyilee.

Ten Thousand Santa Monica Boulevard ulkoa.

Kaikki on mahdollista Ten Thousand Santa Monica Boulevardilla – kunhan vain kahisevaa löytyy.

Rakennusbuumi Los Angelesissa

Joka puolella näkee nostokurkia. Keskusta on yhtä rakennustyömaata. Yhtä paljon on rakennettu viimeksi 1920-luvulla. Kiinteistönvälittäjä Kelly Aluise työskentelee suuressa Keller Williams Realty -asunnonvälitystoimistossa, Beverly Hillsissä.

– Myymme paljon erittäin kalliita kiinteistöjä, jotka maksavat yli 10 miljoonaa, Aluise sanoo.

Rahalla saa vaikkapa 1900-luvun puolivälissä rakennetun omakotitalon, jossa on neljä makuuhuonetta, viisi kylppäriä ja uima-allas.

Nyt on totisesti myyjän markkinat.

– Jos kiinteistö on hinnoiteltu edes realistiseen suuntaan, se käy kaupaksi. Tarjolla on vain vähän asuntoja. Ihmiset eivät myy kotejaan, koska heillä ei ole paikkaa, minne muuttaa, Kelly Aluise sanoo.

Hintoja ajavat ylös ulkomaiset ostajat. He hankkivat asuntoja sijoitusmielessä käteisellä ja ovat valmiit maksamaan ylihintaa. Nyt rakennetaan luksusasuntoja.

– Taloissa on uima-altaat, viinikellarit, kuntosalit ja kaikki herkut, jotka filmitähdillä on, kiinteistönvälittäjä kuvaa.

Keskiluokkaiset ostajat on Aluisen mukaan hinnoiteltu pois markkinoilta.

– Kaliforniassa yhä harvempi pystyy ostamaan omaa asuntoa.

Asuntojen arvo on kohonnut seitsemän prosentin vuositahtia. Välittäjä ei näe hinnoissa kuplaa.

– Asuntomarkkinoiden romahdus johtui siitä, että ihmisillä oli asuntolainaa, jota he eivät enää kyenneet maksamaan. He kävelivät pois kotoaan. Nyt ihmiset maksavat 20–50 prosentin käsirahan, Kelly Aluise toteaa.

– Vuonna 2009 minulla oli tyytymättömiä myyjiä ja onnellisia ostajia, koska hinnat olivat niin alhaalla. Nyt ostajat kärsivät ja myyjät ovat haltioissaan, koska saavat asunnoistaan huippuhinnan, kiinteistönvälittäjä kiteyttää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?