Mummola, ratapölkky, herkkusieni – tunnista kodin 8 hälyttävää hajua

Jos kotona tai asuntonäytöllä leijailee epäilyttävä haju, voi olla syytä ryhtyä tutkimaan hajun syytä. Katso tästä, mitkä hajut voivat kieliä ongelmista.

Asumisterveysasiantuntija Hannele Rämö tutkii asumiskiellossa olevan omakotitalon homevaurioita. Kuva vuodelta 2002.

2.5.2017 11:46

1. Maakellari

Maaperän haju voi johtua ilmanvaihdon ongelmista, jolloin korvausilmaa tulee sisälle väärästä paikasta. Maakellarin hajun syy kannattaa selvittää, sillä se voi olla merkki homevauriosta.

2. Home

Home haisee rehellisesti homeelle. Kaikki homeet eivät kuitenkaan haise. Siksi pelkkään nenään ei kannata luottaa.

3. ”Mummola”

Niin sanottu mummonmökin haju tai vanhan talon haju voi olla todella voimakas. Jos haju tarttuu herkästi vaatteisiin ja hiuksiin, taustalla voi olla tetrakloorianisoli-niminen yhdiste, jonka terveysvaikutuksia ei kunnolla tunneta.

Tetrakloorianisoli on rakennuksen puunsuoja-aineiden (mm. sinistäjäsienen torjuntaan käytetty KY-5) mikrobiologisessa hajoamisessa syntyvä yhdiste. Se on ollut käytössä 1930-luvulta aina 1990-luvulle saakka. Tetrakloorianisoli ei tarvitse kosteusvauriota. Se tuntuu nenään jo pieninä pitoisuuksina ja on lähes mahdoton poistaa.

4. Ratapölkky

Voimakkaan kitkerä haju, joka muistuttaa ratapölkyn hajua, voi kertoa siitä, että asumuksessa on kreosoottia. Se on syöpää aiheuttava yhdiste. Kreosoottia voi löytyä kivihiilitervaa sisältävistä tuotteista kuten tervapapereista, vedeneristeistä ja kattohuovista.

Kosteuseristeenä käytettyä kreosoottia purettiin Kansallisteatterista vuosituhannen alussa.

5. Imelä

Pistävä, imelä haju voi tulla 2-etyyliheksanolista, jota voi muodostua esimerkiksi kosteusvaurion aiheuttamasta mikrobikasvustosta muovimaton alla.

6. Sipuli, omena, herkkusieni

Jotkin lahovauriot haisevat hyvälle. Haju voi olla imelä, miellyttävän sipulimainen, kanelinen tai omenainen. Lattiasieni haisee herkkusienimäiselle.

Tältä näyttää lattiasieni. Haju voi olla herkkusienimäinen.

7. Tunkkainen

Tunkkainen haju kertoo yleensä ilmanvaihdon ongelmista, mutta voi olla merkki homeesta.

8. Viemäri

Voimakas viemärinhaju voi johtua vaarattomasta lattiakaivon tai hajulukon kuivumisesta. Jos haju ei poistu vettä valuttamalla, on syytä selvittää, ettei kyseessä ole putkiston tai ilmanvaihdon ongelma.

Lähteet: Asumisterveysliiton rakennusasiantuntija Hannele Rämö, Sisäilmaliitto.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?