Liisa löysi rakkaan muiston nettikirpparilta – ostaja luopui arvolöydöstä, ja isän tuoli pääsi takaisin kotiin - Asuminen - Ilta-Sanomat

Liisa löysi rakkaan muiston nettikirpparilta – ostaja luopui arvolöydöstä, ja isän tuoli pääsi takaisin kotiin

Suomalaisella nettikirpputorilla nähtiin sunnuntaina sydämellinen tapahtumaketju. Arvokas Domus-tuoli löysi tiensä takaisin ”kotiin”.

Pia Lindroos-Joutsimiehen kauppaama Domus-tuoli pääsi ”kotiin”.

26.4.2017 18:03

Facebookissa toimivalla design-kirpputorilla nähtiin sunnuntaina erikoinen tapahtumaketju. Pohjoismaisen designin kirpputori -ryhmässä oli myynnissä Ilmari Tapiovaaran suunnittelema Domus-tuoli. Vuonna 1947 suunniteltu tuoli on erittäin haluttu suomalaisen designin ystävien keskuudessa.

Domus-tuolin myyntiin laittanut Pia Lindroos-Joutsimies ei ollut varma, oliko hänen nurkistaan löytynyt Domus aito vai ei, siksi myös hintapyyntö oli alhainen, vain 30 euroa.

– Tuoli oli käynyt arvioitsijalla, mutta hänkin oli ollut skeptinen sen aitoudesta, Lindroos-Joutsimies kertoo Ilta-Sanomille.

Historia paljastui tuolin pohjasta

Edullinen tuoli herätti kuitenkin oitis kirpputorikansan kiinnostuksen. Kaikki halusivat tuolin omakseen, sillä harrastajien mukaan oli selvää, että kyseessä oli kuin olikin aito tuoli.

Nettikirpputoreilla Domuksien hinnat liikkuvat usein 300 euron tietämillä ja uudistustuotannossa siitä saa maksaa liki 600 euroa.

Jono Facebook-kirpputorin kommenttiosiossa kasvoi.

Tuoli on ennen ollut vaaleampi, puun värinen.

Yllättäväksi tilanne kääntyi kuitenkin vasta, kun ketjun puolessa välissä kommentoinut Liisa Wilska kommentoi tuolin kuuluneen hänen keksijänä tunnetulle isälleen, vuonna 1993 menehtyneelle insinööri Matti G.Wilskalle.

– Tajusin asian, kun olin surffailemassa netissä ja huomasin että herranjumala, isäni nimi on tuossa. Sitten huomasin leiman, Liisa Wilska kertoo Ilta-Sanomille.

Nimi Matti G.Wilska oli leimattu tuolin alapuolelle.

– Isäni oli pedantti henkilö ja hän leimasi tuoliin nimensä, niin kuin vanhan kansan ihmiset joskus tekivät. Tuoli oli hänellä käytössä työhuoneella. Hän piti sitä ergonomisena ja hyvänä istua, Liisa Wilska muistelee.

Tuolin pohjasta löytyi leima, joka paljasti sen historian.

Liisa Wilska ei kuitenkaan ollut myynti-ilmoitusta ensimmäisenä kommentoinut, joten Facebook-kirpputorin sääntöjen mukaan hänellä ei pitänyt olla ensimmäistä osto-oikeutta tuoliin.

Tässä vaiheessa suomalaisten design-harrastajien hyväsydämisyys astui esille. Ryhmässä moni kommentoi, miten hienoa olisi, jos tuoli ”pääsisi kotiin”. Myös ensimmäisenä ketjua kommentoinut ostajaehdokas, jolle tuoli olisi ryhmän sääntöjen mukaan pitänyt mennä, suostui luopumaan tuolista. Tuoli kuuluisi Wilskalle.

Tuoli päätyi kunniapaikalle

Maanantaina Porvoon saaristossa oli ilon päivä, kun pitkän tien kulkenut isän Domus-tuoli palautui Wilskan perheeseen.

– Tuoli on nyt kunniapaikalla pöydän päässä. Tämä on tapa muistaa edesmennyttä isääni, Wilska iloitsee.

Matti G.Wilska Viikkosanomat-lehdessä vuonna 1951.

Wilska muistelee, että isä pelasti tuolin aikoinaan Hyvinkään ammattikoululta, josta isompi määrä huonekaluja oli päätymässä poltettavaksi. Aikojen saatossa tuoli kuitenkin päätyi muualle.

Myös Pia Lindroos-Joutsimiehelle kyseessä oli löytötuoli: hän pelasti sen luvalla läheisestä kauppakeskuksesta vuosia sitten. Edullisesti tuolia kaupannut nainen ei kuitenkaan harmittele, ettei kiskonut tuolista hyvää hintaa. Ostajaehdokkaita olisi kyllä ollut monia.

– Tässä ei ollut kysymys rahasta. Tuoli oli meille tarpeeton. Itsellenikin tuli tästä tosi hyvä mieli, Lindroos-Joutsimies toteaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä antiikkidesign.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?