Henri, 27, rakensi itselleen liikuteltavan minitalon 5000 eurolla - Asuminen - Ilta-Sanomat

Henri, 27, rakensi itselleen liikuteltavan minitalon 5000 eurolla

Filosofi ja yrittäjä Henri Lokki rakensi itselleen liikuteltavan pikkutalon. Rakentaminen vaati paitsi tutustumista rakennusalaan, myös omaan itseen.

Filosofi ja yrittäjä Henri Lokki rakensi itselleen liikuteltavan pikkutalon.

25.4.2017 21:46

Henri Lokki, 27, rakensi itselleen liikuteltavan pikkukodin, jonka voi tarvittaessa siirtää pois vaikka tulvan tieltä. 15 neliön taloon mahtuu keittiö, olohuone, kuivakäymälä, parvi, kotitoimisto ja jopa kattoterassi. Kärryn päälle rakennettu talo on liikuteltavissa traktorilla.

Hätkähdyttävää talossa ei ole vain pieni koko, vaan myös hinta. Lokki rakensi kodin 5 000 eurolla.

Projektiin kului kaksi vuotta, joista rakennuspäiviä oli kuusi kuukautta. Nopeamminkin olisi voinut tehdä, mutta se ei ollut tarkoitus. Ekologisten ja edullisten rakennusmateriaalien etsiminen vei oman aikansa.

Kaikki talossa käytetty materiaali on ekologista. Lampaanvillaeristeet ovat ystävien kesälampailta ja muu materiaali on pääosin kierrätettyä. Sähkö tulee verkosta, mutta kesällä Lokki asentaa taloon aurinkolämpöjärjestelmän. Vesi tulee irtosäiliöstä.

Vapautti taloudellisista paineista

Pikkukoti oli tekijälleen muutakin kuin taloudellinen ratkaisu – se oli filosofisen pohdinnan tulos.

Jo opiskeluaikana Lokki alkoi miettiä, minkälaista olisi elämä, jota juuri hän haluaisi elää. Mies toivoi elämältä aikaa vapaaseen ajatteluun, tuntemiseen ja olemiseen.

– Meidän talousmallimme on saanut aikaan tilanteen, jossa vain hyvin pienellä osalla populaatiosta on siihen mahdollisuutta, Lokki muistuttaa.

Toisin sanoen pikkukodin rakentaminen vapautti Lokin oravanpyörästä ja taloudellisista paineista.

Pikkukodissa eläminen päästää turhasta irti

Henri Lokin pikkukoti ei siis ole mikä tahansa talo, vaan pitkälle viedyn mietinnän lopputulos.

Taloon muuttaminen vaati Lokilta myös riisutun elämäntyylin opettelua. Muutos tuli reissuelämään tottuneelta mieheltä luonnostaan.

– Se edellyttää sitä, että päästää turhasta irti. Ei tyydy vähään, vaan on tyytyväinen vähään. Tämä on eräänlaista luontaista konmaritusta, Lokki sanoo viitaten japanilaisen Marie Kondon elämänfilosofiaan.

– Tarvitsen vain välttämättömät vaatteet ja yhden hyvän veitsen, en veitsisarjaa, Lokki kertoo esimerkkinä.

Isoissa taloissa korkeat kustannukset

Lokin pikkukoti seisoo tällä hetkellä kärryn päällä ystävän tontilla, luomutilalla Kokemäellä. Tulevaisuudessa, jos Lokki haluaa muuttaa esimerkiksi perheasuntoon, pikkukodin voi siirtää minne vain – vaikkapa vuokralle.

Koti siirtyy muualle myös vaarojen uhatessa.

– Ilmastonmuutoksen myötä voimakkaat myrskyt tai tulvat ovat mahdollisia, joten on turvallisempaa, jos kotia voi liikuttaa. Näin tehdään jo nyt Yhdysvalloissa, joissa asukkaat ovat liikutelleet asuntoautojaan pois metsäpalojen tieltä.

Edullinen, ekologinen ja siirreltävä koti on jo herättänyt innostusta muissa suomalaisissa. Lokin mukaan kyselyitä on tullut paljon.

– Ihmiset hakevat nyt vaihtoehtoja oman elämänsä järjestämiselle. Isot talot korkeine kustannuksineen ja rakennusten aiheuttamat home- ja terveysongelmat huolestuttavat.

Ensi kesänä Lokki aloittaakin pienrakennukseen keskittyvän koulutuksen, jossa käydään läpi pientalon suunnittelu ja toteutuksen vaiheet.

– Kurssilla esitellään myös ideaa siitä, kuinka pikkutaloja voitaisiin rakentaa kylittäin – koska mikäs sen mukavampaa kuin rakentaa hyvässä porukassa.

Asioita on oikeus kyseenalaistaa

Pikkukotiin muuttamisen ei tarvitse merkitä lopullista sitoutumista. Muutaman tuhannen euron panostus voi olla myös väliaikainen ratkaisu.

Lokki haluaa työllään muistuttaa, että paitsi omaa kotiaan, myös omaa elämäänsä voi muuttaa omanlaisekseen.

– Olen oppinut, että meillä on oikeus kyseenalaistaa asioita ja optimoida asioita itsellemme. Tämän jälkeen pystymme palvelemaan myös muita mahdollisimman hyvin – minulle tämä on tärkeää, olenhan filosofina yhteiskunnalle duunissa, Lokki kertoo.

Henrin viiden tonnin talosta kertoi ensimmäisenä Aamulehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?