Lojuuko sinunkin ullakollasi lamppu, jolla voit tienata jopa kolmen vuoden palkan? - Asuminen - Ilta-Sanomat

Lojuuko sinunkin ullakollasi lamppu, jolla voit tienata jopa kolmen vuoden palkan?

Paavo Tynellin valaisimella saattaa juuri nyt tehdä pienen omaisuuden.

25.4.2017 13:53

”Ostetaan Paavo Tynellin valaisimia! Kaikki Tynellin valaisimet kiinnostavat, myös rikkinäiset.”

Tämän tyyppisiä ilmoituksia näkyy tiuhaan netin kauppapaikoissa. Paavo Tynell (1890–1973) on ollut jo pari vuotta kotimaisen designin Se Juttu, jota kaikki haluavat. Ja miksi eivät haluaisi: yhden kunnon Tynellin myyminen voi olla kannattavampaa kuin kolmen vuoden puurtaminen keskipalkkaisessa työssä.

Mutta miksi juuri Paavo ja miksi juuri nyt? Intendentti Johanna Lindfors Hagelstam & Co:lta miettii syytä.

– Ainahan Tynell on ollut arvossaan, mutta hän on ollut viime aikoina niin paljon esillä. Yksi tekijä on kyllä se, että hänen valaisimilleen on paljon kysyntää ulkomailla: Tynell teki muotoiluaan itse aktiivisesti tunnetuksi esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Lindforsin mukaan Tynellin suosio kertoo siitäkin, että viimeisten kymmenen vuoden aikana ihmiset ovat alkaneet ottaa oikeasti selvää suomalaisesta designista ja löytäneet Aallon ja Virkkalan lisäksi muitakin nimiä. Tynell ei suotta ole noussut suosioon:

– Hän oli äärettömän ilmaisukykyinen muotoilija, mielikuvituksellinen ja leikkisä.

Perusvalaisin voi olla aarre

Suomalaisilta vinteiltä ja mummoloista voi Johanna Lindforsin mukaan aivan hyvin löytyä Paavo Tynellejä: mies suunnitteli perusvalaisimia Taito Oy:n ja Idmanin mallistoihin, ja niitä on ollut massatuotannossakin. Tunnistaminen ei ole välttämättä helppoa, koska samoihin aikoihin moni suunnittelija teki samantyyppistä jälkeä. Tunnistuskykyjään voi harjoittaa esimerkiksi Me Naisten designtestillä.

Mutta voiko vintiltäni vielä löytyä sellainen lamppu, joka myydään huutokaupassa sadalla tonnilla?

– On se ihan mahdollista. Meillä myytiin pari vuotta sitten kovalla hinnalla lamppu, joka oli ollut aikanaan elokuvateatterissa ja ajautunut sieltä jonkun vintille. Kyllä sellaisia luultavasti on vinteillä enemmänkin.

Ja nyt kun menette penkomaan ullakolle, katsokaa samalla astialaatikot. Lindfors veikkaa seuraaviksi isoiksi keräilykohteiksi naismuotoilijoiden lasia.

– Gunnel Nyman on jo hyvin arvossaan, mutta voi nousta edelleen. Toivoisin, että myös Saara Hopea ja Nanny Still saisivat vielä lisää arvostusta.

Lue lisää:

Nämä arkiset designklassikot sopivat joka kotiin – löytyvätkö sinultakin?

Mökkiroinalla rahoiksi? Huutokauppakeisari vinkkaa

Suomi on vuoden 2017 trendikkäin maa – se myönnetään jo Ruotsissakin

Miksi rakastamme musiikkia, jota kuuntelimme teini-ikäisinä?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?