Asuminen

Salomaat hankkivat saunavaunun: ”Voimme lähteä tämän kanssa vaikka Lapin-reissulle”

Julkaistu:

Haluatko heti omaan saunaan? Saunavaunulla voi välttää pitkän projektin.
Helsinkiläinen Salomaiden perhe on pääsemässä aste asteelta mökkielämän makuun.

Aivan ensimmäisenä Annika, Juha ja kesällä 12 vuotta täyttävä Roni Salomaa parkkeerasivat asuntovaunun Vihdin Hiidenveden rantaan.

Mökkinsä rakennustöiden suhteen Salomaat päättivät olla kiirehtimättä – pystyisiväthän he viettämään aikaa myös asuntovaunussa.

– Teemme mökkiä itse, eikä valmista tarvitse tulla vielä tulevana kesänäkään, Juha Salomaa sanoo toissa kesänä aloitetusta projektista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi mutka rakennustöissä vedettiin kuitenkin suoraksi: koska Salomaat ihastuivat keväällä 2016 messuilla näkemäänsä saunavaunuun, mökin yhteyteen kaavaillun saunan rakentamista siirrettiin ja tontille tilattiin saunavaunu.

– Olisimme voineet aloittaa saunavaunussa löylyttelyn saman tien, mutta vaunu tuli pihaan niin myöhään illalla, että päätimme odottaa hetken, Salomaa kertoo.

Viikkoa myöhemmin Mäkipeurun tontilla otettiin kunnon löylyt.

Puusaunaan kotonaankin tottuneet Salomaat ovat erittäin tyytyväisiä: uusi sauna tuntui hyvin hengittävältä – ja kosteutta piisasi.

– Saunavaunu on todella hyvin ilmastoitu. Ilma tulee alhaalta ja lähtee ylhäältä pois. Lisäksi materiaalit ovat niin laadukkaita, että hometta tai muuta ikävää ei tarvitse pelätä.


Salomaiden messulöytö on saunavaunuja valmistavan firman luksusvaihtoehto. Pituutta vaunulla on kuutisen metriä ja leveyttäkin yli kaksi. Lauteille mahtuisi kolmihenkistä perhettä isompikin porukka.

– Meidän perheestämme minä viihdyn yleensä löylyissä pisimpään, Juha Salomaa sanoo.

Tällä hetkellä saunavaunu sijaitsee vain pienen askelluksen päässä vielä rakenteilla olevan mökin terassilta.

– Halutessamme voimme kuitenkin lähteä saunavaunun kanssa vaikka Lapin-reissulle.

Saunavaunu on tarkoitettu myös viipyilyyn. Vaunuun kuuluvat niin puku- ja oleskelutila kuin suihku ja paljukin.

– Paljun kansi nousee ylös sähkövaijerilla, ja koska katolla on aurinkopaneeli, sähköä riittää kunnon paisteella kaikkiin toimintoihin.

Tarvittaessa Salomaat käyttävät valaistukseen ja jääkaapin toimintaan vaunun ulkopuolelta johdettua sähköä.

– Tuleva kesä näyttää, millaiseen käyttöön vaunu lopulta tulee. Jos alamme käyttää sitä enemmän kuin itse saunaan vedet kantaen, johdamme jätevedet erilliseen säiliöön.

Perhe jatkaa kesämökkinsä rakentamista taas kesää kohden. Päärakennukseen ei aiota tehdä saunaa ainakaan toistaiseksi – niin tyytyväisiä Salomaat vaunuunsa ovat.

– Mökillämme on tällä hetkellä jo lattiat valettuna ja vesikattokin on paikoillaan.

Se hetki, jolloin asuntovaunusta päästään siirtymään isoikkunaiseen, 90-neliön suuruiseen vapaa-ajankotiin, tulee olemaan elämys.

Salomaiden saunavaunu on rakenteilla olevan mökin tavoin valoisa. Niin saunassa, paljun puolella kuin niiden välissä sijaitsevassa pukuhuoneessakin on isosti ikkunapinta-alaa.

– Meiltä kannattaa vasta muutaman vuoden päästä kysyä, kuinka tyytyväisiä olemmekaan. Tämä tämänhetkinen on vasta harjoittelua mökkielämään, Juha Salomaa sanoo.