Kodin ”mummolan hajun” takana voi olla haitallinen aine: ”Ei se lähde kuin polttamalla koko talo”

Kodin epämiellyttävän hajun takana voivat olla mikrobit, vaaralliset yhdisteet tai ilmanvaihdon ongelmat.

Kodin haju voi paljastaa ikävän yllätyksen. Kuvituskuva.

10.4.2017 7:09

Haiseeko teillä? Ei pitäisi.

– Kodin hajuihin olisi syytä herätä, sillä terveen kodin ei pitäisi haista miltään. Syy hajuun pitää selvittää, sanoo Sisäilmayhdistyksen asiantuntija Mervi Ahola.

Asumisterveysliiton sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö linjaa, että kodin hajusta on syytä huolestua, jos haju on epämiellyttävä, haitallinen ja ”herättää nenän”.

Vanhankaan talon ei pitäisi haista ns. mummolalta. Epämiellyttävän hajun taustalla voi olla tetrakloorianisoli-yhdiste, joka on rakennuksen puunsuoja-aineiden (mm. sinistäjäsienen torjuntaan käytetty KY-5) mikrobiologisessa hajoamisessa syntyvä yhdiste. Se on ollut käytössä 1930-luvulta aina 1990-luvulle saakka.

Tetrakloorianisoli ei tarvitse syntyäkseen kosteusvaurioita. Se tuntuu nenään jo erittäin pieninä pitoisuuksina. Ongelma voi olla vanhoissa omakotitaloissa tai kylmillään olleissa kesämökeissä, joissa oleskellessa haju tarttuu kaikkeen – hiuksiin, vaatteisiin ja lemmikin turkkiin.

Haitta-aineet eivät näy kuntotarkastuksissa

Vaikka Rämön mukaan yhdisteen terveysvaikutuksia ihmiseen ei ole tiedetä, hajuun on syytä suhtautua vakavasti.

– Huolestuttavaa on, että rakennuksessa esiintyvät haitta-aineet kuten tetrakloorianisoli tai kreosootti eivät tule kuntotarkastuksissa esiin millään tavalla, Rämö sanoo.

Tetrakloorianisoli saatetaan sekoittaa syöpävaaralliseen kreosoottiin, jonka hajun tunnistaa kitkerästä ratapölkyn hajusta. Kreosoottia löytyy kivihiilitervaa sisältävistä tuotteista kuten tervapapereista, vedeneristeistä ja kattohuovista.

Rämö kertoo, että taloissa, joissa on kreosoottia, asukkaat kärsivät usein yskästä.

Haju on erittäin vaikea poistaa

Joskus esimerkiksi kirpputorilta löytää jonkin vanhan esineen, joka kotiin vietynä haiseekin tetrakloorianisolin ansiosta sietämättömästi. Martat neuvovat, että tuote kannattaa pestä ja sitten kuumentaa saunassa. Pieneen tuotteeseen voi käyttää lämpöpuhallinta tai tehokasta hiustenkuivaajaa. Maalatussa huonekalussa maalikerrosten poistaminen saattaa auttaa.

Jos haju ei lähde, varminta on hävittää tuote. Rakennuksessa tetrakloorianisoli-yhdisteen voi todeta mittaamalla. Joskus koti voi osoittautua hajun takia asumiskelvottomaksi.

– Jos talon rakenteet, ruokatarvikkeet ja vaatteet sekä muoviastiatkin haisevat pesun jälkeen, ei sille ole mitään tehtävissä. Ei se lähde muuten kuin polttamalla koko talo, Rämö sanoo.

Testaa haju yksinkertaisella niksillä

Rämön arvion mukaan haisevien talojen määrä lisääntyy, kun rakennuskanta vanhenee ja iäkkäät ihmiset ovat hajutalojen loukussa.

Jos oman kodin haju arveluttaa, Rämö neuvoo haistelemaan vaatteita uimahallireissun päätteeksi. Kaapinoven auettua vastaan voi lemahtaa kunnon katku.

– Oman kodin hajuihin myös tottuu. Asian voi tarkistaa kysymällä tutuilta, haisevatko omat vaatteet, tai sulkemalla vaikka pyyhkeen tai vaatteen muovipussiin ja avaamalla pussin toisessa sisätilassa, vinkkaa puolestaan Sisäilmayhdistyksen Ahola vinkkaa.

Toimiiko ilmanvaihto?

Jos kodin ilma on tunkkainen, on ensimmäiseksi on syytä selvittää, toimiiko ilmanvaihto kuten pitäisi. Korvausilman riittävä saanti on tärkeää. Jos raitisilmaventtiilit eivät toimi, poistoilmaventtiilit ottavat korvausilman mitä erilaisimmista paikoista, kuten lattiakaivoista ja rakenteiden raoista, mistä voi tulla mukana erilaisia hajuja. Jos rakenteissa on vaurioita, mikrobit kulkeutuvat sisäilmaan.

– Jos asunnossa on tunkkainen haju, yleensä pientä ongelmaa löytyy, Ahola sanoo.

Kaikki homeet eivät haise, eikä haju automaattisesti kerro siitä, että talo on asumiskelvoton. Haju voi tulla myös rakennusmateriaaleista tai kodin kiintokalusteista.

Lahovaurion tuoksu voi olla miellyttäväkin

Home haisee reilusti homeelle, muistuttaa Hannele Rämö. Home sekoitetaan helposti lahottajasieneen, jonka haju on erilainen.

Kaikki kasvustot eivät haise pistäville tai epämiellyttäville, vaan lahovaurio saattaa Rämön mukaan tuoksua jopa miellyttävän sipulimaiselle, kaneliselle tai omenaiselle. Lattiasieni puolestaan haisee herkkusienimäiselle.

Toisaalta pistävä, imelä haju voi tulla 2-etyyliheksanolista, jota voi muodostua esimerkiksi kosteusvaurion aiheuttamasta mikrobikasvustosta muovimaton alla.

Tupakan haju voi olla hankala

Pinttynyt tupakan haju voi myös olla todella epämiellyttävä.

– Jotkut ovat hyvinkin vaikeita tapauksia. Huolellinen puhdistus on tarpeen ja tapetit, etenkin tekstiilitapetit, kannattaa ottaa pois, jos mahdollista, Mervi Ahola sanoo.

Myös otsonointia käytetään, mutta sen tehosta ei Aholan mukaan voi mennä aina takuuseen. Otsonointi poistaa hajuja, mutta homeongelmaa se ei hävitä.Anu Karttunen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?